Jag åkte till El Salvador: Lightning gjorde det möjligt

Av:
Aug 9, 2022
Listen
  • El Salvador förklarade Bitcoin som lagligt betalningsmedel. Vår dataanalytiker Dan Ashmore kollade upp det
  • Endast 30% av företagen i staden San Salvador accepterar Bitcoin som betalning, uppskattar Ashmore
  • Lightning-nätverk effektivt och liknar Revolut, Monzo eller Venmo när det gäller användarvänlighet

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Att sätta min fot på El Salvadoransk mark är något jag har velat göra sedan den 7 september förra året, som var dagen då det centralamerikanska landet blev den första nationen att förklara Bitcoin som lagligt betalningsmedel.

Den senaste veckan har jag äntligen gjort det till verklighet.

Jag kommer att skriva en serie artiklar om min erfarenhet, mina tankar om Bitcoin-experimentet och vad det betyder för framtiden för både El Salvador och andra suveräna stater. För nu, låt mig dock snabbt prata om vad som gör det hela möjligt: Lightning-nätverket.

Lightning

Jag landade på El Salvadors internationella flygplats klockan 02.00 lokal tid. Eftersom jag var 50 km från mitt boende i staden San Salvador, med bussar som inte gick så sent, var jag tvungen att ta en taxi.

Nästan en timme senare kom jag till min plats. Resan kostade $30. Lustigt nog hade jag bara två $20-sedlar och föraren hade ingen växel. Så, Bitcoin var faktiskt vettigt ur en praktisk synvinkel, även bortsett från min brinnande önskan att göra min första verkliga transaktion någonsin med de magiska internetpengarna som jag har spenderat så mycket av de senaste åren på att skriva och läsa om.

Min chaufför tog fram sin Lightning-plånbok, jag scannade QR-koden och – precis sådär – var det klart. $30 eller 130 000 satoshis.

Lightning är effektiv

För de obekanta är Lightning Network i grunden en off-chain-lösning på skalbarhetsproblemen med Bitcoin. De påskyndar transaktionsbehandlingstider och minskar kostnaderna, vilket gör det mer praktiskt. En djupdykning om Lightning kommer att bevaras till en annan dag, men för tillfället är det hisspitchen.

Som ett experiment försökte jag också skicka betalningen till taxichauffören på kedjan. Det vill säga en vanlig Bitcoin-transaktion på kedjan, snarare än Lightning-nätverket. Aviseringen på min plånbok sa att det skulle bekräftas inom de närmaste tre timmarna. Uppenbarligen, när jag satt i passagerarsätet i en taxi tidigt på morgonen, var detta helt omöjligt. Jag är inte säker på att föraren skulle ha varit glad att sitta där med mig till 5 på morgonen för att säkerställa att betalningen kom fram.

Lightning var dock omedelbar. Det påminde mig om att använda Revolut – betalningsappen som låter dig skicka pengar direkt till andra Revolut-användare. Tidigare i år blev de det högst värderade privata företaget i Storbritannien, med höga 33 miljarder dollar, och de har ackumulerat användare i snabb takt. Det liknar Monzo i Storbritannien, eller Venmo i USA, med hur de underlättar omedelbara överföringar.

Upplevelsen av att skicka pengar genom Lightning känns väldigt mycket som användarupplevelsen som Revolut och de andra liknande apparna erbjuder – sömlöst, enkelt och effektivt. Den enda skillnaden är naturligtvis att vi använder Bitcoin snarare än fiat-valuta – en ren peer-to-peer-valuta utan någon central part. Det kändes overkligt, om jag ska vara ärlig, efter all den här tiden.

Franchising

Naturligtvis förstår inte alla Bitcoin. I själva verket är pickupen kanske inte så hög som du skulle förvänta dig. Anekdotiskt upplevde jag att cirka 30% / 35% av företag och människor accepterade Bitcoin i staden San Salvador.

Franchiseföretag och stora företag är mer benägna att acceptera den virtuella valutan. Walmart, Subway, stora restaurangkedjor och liknande var alla väl inrättade.

Nedan visas exemplet på det välkända automatiska beställningssystemet i McDonalds. Jag gick in för att beställa den klassiska Big Mac (jag äter dem inte men för experimentet tänkte jag att det måste vara det!). I slutet av din beställning är den enda skillnaden jämfört med alla andra länder att det finns tre snarare än två alternativ att betala – kort, kontanter eller Bitcoin.

Tryck på Bitcoin, en QR-kod dyker upp och du är igång.

Ber om ursäkt för den något suddiga bilden, jag var väldigt exalterad

Pratar med lokalbefolkningen

När jag pratade med lokalbefolkningen verkade min anekdotiska upplevelse av att 30% av företagen accepterade Bitcoin också ligga inom nivån på vad de upplevde på en daglig basis. En fråga jag ställde överallt där jag lyckades betala med Bitcoin var hur vanligt konsumenter efterfrågade Bitcoin. Svaren var extremt låga – vanligtvis 10% eller mindre, fick jag normalt höra.

Volatiliteten var en ofta nämnd faktor när jag frågade varför folk var tveksamma till att spendera Bitcoin. Det var faktiskt först efter lanseringen av Chivo-plånboken – som är den statligt utfärdade plånboken genom vilken majoriteten av företagen accepterar betalningar – som en automatisk konverteringsfunktion installerades, vilket gjorde det möjligt för handlare att automatiskt konvertera Bitcoin de får från konsumenter till USD. Således, i början, om man accepterade Bitcoin, var de antingen tvungna att hålla den och spekulera i att volatiliteten skulle uppåt, eller gå till en bankomat för att ta ut den som kontanter.

Men på den ljusa sidan kommenterade nästan alla hur lätt det var att acceptera betalningar med Bitcoin – något jag själv också blev förvånad över, som jag nämnde ovan när jag jämförde lättanvändningen av Lightning och Bitcoin-plånböckerna med appar som Revolut och Monzo.

Jag är faktiskt nu mer optimistisk att Bitcoin faktiskt kan användas som ett utbyte. Den viktiga funktionen för automatisk konvertering till USD gör detta möjligt, eftersom det är orealistiskt att tvinga handlare eller konsumenter att spekulera i Bitcoin om de inte vill. Och med den här funktionen nu tillgänglig finns det verkligen ingenting i den tekniska sfären som hindrar företag och konsumenter från att betala (eller acceptera betalningar) denominerade i Bitcoin.

Utbildning

Även om det inte finns något tekniskt som stoppar användningen av Bitcoin, finns det en annan stor barriär – utbildning. Verkligheten är att Bitcoin är en oerhört komplex sak, något som tar extremt lång tid att linda ens huvud runt – även i utvecklade länder där alla har de oändliga resurserna med YouTube och Internet till hands, om de skulle vilja lära sig om något ämne.

Detta förvärras ytterligare när man tänker på normala människor utan finansiell bakgrund som inte har en djup kunskap om penningpolitik. Det är orealistiskt att förvänta sig att normala människor ska se en tillgång vars pris är väldigt volatil och förvänta sig att de omedelbart ska flockas till den.

Det största som stack ut för mig var bristen på förståelse. Det är lätt att glömma att president Bukele meddelade att Bitcoin skulle vara lagligt betalningsmedel direkt. Förra året på Bitcoin-konferensen i Miami deklarerade Bukele det plötsligt för världen – folket i El Salvador fick ingen förvarning, det chockade dem lika mycket som det chockade mig och dig.

Var du än läser detta ifrån, tänk på vad som skulle hända om din president plötsligt förklarade Bitcoin som lagligt betalningsmedel, utan någon input från folket, röstning eller utbildning i förväg. Förmodligen, med tanke på att du läser detta, är du mer kunnig än den genomsnittliga personen om Bitcoin, men det finns ingen tvekan om att fortfarande en stor del av ditt lands befolkning inte har någon aning om hur det fungerar.

I El Salvador är det inte annorlunda.

Håll utkik efter Dans nästa stycke om El Salvador, där han kommer att fördjupa sig i Bitcoin-experimentet djupare. Han kommer att bedöma landets politik och hur Bitcoin har dragits in, de kontroversiella vulkanobligationer som president Bukele lanserar, det föreslagna Bitcoin City-projektet, makrokonsekvenserna av att staten håller Bitcoin på sin balansräkning och mer.

Ad

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, eToro

10/10