Intervju – Demokratisering av riskkapital: Hatu Shiek, CMO för DAO Maker

Av:
aug 15, 2022
Listen to this article
  • Riskkapitalister inom krypto kritiseras ofta för att inte förena intressen med startups de finansierar
  • VC är otillgängligt för privata investerare, som lämnas med stora förluster om kryptoprojekt misslyckas
  • DAO Maker är en ny lösning för att ta itu med dessa problem och förnya VC i krypto

Även med turbulensen på marknaderna under det första halvåret 2022 förblir kryptoindustrin en fullspäckad innovation.

Även om värderingarna kan ha dragit tillbaka något, är riskkapital kärnan i många spännande projekt som syftar till att störa den gamla finansiella sektorn – och sektorer bortom.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag tittar vi på DAO Maker, som syftar till att förnya riskkapitalismen i sig.

En av de största kritikerna mot VC:s inom krypto är att den är elit och otillgänglig. Gång på gång ser vi VC:s göra sig av med ett dödande, även i fall där produkten eller tokenen hamnar kraftigt fallande i värde. Det är detaljhandeln som till slut håller i väskan, medan VC:s tjänar sina pengar – när den vardagliga investeraren inte hade någon chans att engagera sig.

Det är här DAO Maker kommer in. Ett nytt blockkedjedomicerat projekt som syftar till att rensa upp incitament med VCs, demokratisera åtkomst och i slutändan skapa ett mer rättvist system för alla. Det är en ganska spännande DeFi-applikation, så vi hade några frågor till Hatu Shiek, CMO för DAO Maker,

Invezz.com (IZ): Hej Hatu! Tack för att du är med oss idag. Berätta för oss din kryptohistoria och varifrån idén till DAO Maker kom.

Hatu Shiek (HS): Hej! Jag är Hatu Shiek, CMO och medgrundare av DAO Maker. Tack för att du har med mig.

Okej! Låt oss börja med min utbildning. Strax efter gymnasiet flyttade jag till USA för min högre utbildning för att engagera mig i den globala startup-scenen här. Jag studerade Business Finance Concentration and Mathematical Economics från Stony Brooke University, New York. Även under college strävade jag efter att bemästra så många entreprenörsfärdigheter som möjligt, och när jag tog examen hade jag fyra egna företag.

I min strävan efter entreprenörskap utvecklade jag en kärlek till marknadsföring och strategi. Jag insåg att jag älskar att analysera och lägga strategi på olika tillvägagångssätt för affärstillväxt. Så jag fortsatte med att hantera en länsbudget på 3 miljoner dollar och underlättade 65 miljoner dollar i ICO-finansiering innan jag gick med i DAO Maker. Jag arbetade också nära med olika blockkedje-baserade projekt och tokens för att hantera deras marknadsföringsstrategier.

Som någon som är nära förknippad med startup-utrymmet, observerade jag VC-metoden för startups och hur den centraliserade karaktären på VC-marknaden sätter startups i ett strypgrepp. Lyckligtvis var det också då DAO Maker och dess vision att ge privatinvesterare VC-marknaden fångade min uppmärksamhet. Jag älskade idén och bestämde mig för att vara med och grunda satsningen.

IZ: Okej, DAO Makers vision är ganska spännande. Men VC-marknaden i sig är extremt framgångsrik. Vad är behovet för privata investerare i detta utrymme?

Ja! VC-marknaden är och kommer alltid att vara ganska framgångsrik. Faktum är att enbart under 2021 betalade VC:er ut hela 621 miljarder dollar på nystartade företag. Men termen framgång här är ganska subjektiv. Marknaden kan verka framgångsrik ur VCs perspektiv men inte så mycket ur startups perspektiv. Detta beror på att VC:er arbetar med ett tillväxt-först-perspektiv och fokuserar mer på vinst än nystartade företags välfärd. Och när de strävar efter sin egen vinst driver de många lovande nystartade företag i glömska.

Från början har VC-stödda startups ett enormt tryck att växa och skala i förtid. De får inte den tid som krävs för att etablera en stark marknad för sig själva. Och skalning utan att ha en ordentlig marknad är ett recept på katastrof. De få startups som får det rätt överlever. Alla andra köps antingen av riskkapitalbolagen eller likvideras. Uppskattningar tyder till och med på att tre av fyra VC-stödda startups misslyckas.

Det här är det nuvarande tillståndet på VC-marknaden, och om vi får fortsätta kan vi stå kvar med ett startup-utrymme som sätter innovation på baksidan och fokuserar på kortsiktig tillväxt. För att innovation ska blomstra måste marknaden demokratiseras. Med andra ord måste makten flyttas från VCs händer. Detta är endast möjligt genom att öppna VC-dörren för privata investerare. Och tack vare blockkedje-tekniken är det nu enklare än någonsin tidigare att få in privata investerare i VC.

IZ: Det är en stor insikt. Kan du berätta för oss hur blockkedje-teknik hjälper privatinvesterare ombord och matchar dem med lämpliga startups?

Okej! Skälet här är ganska okomplicerat. Vi behöver innovation för att blomstra, så den enda vägen framåt är att demokratisera VC-marknaden. Och för att demokratisera VC-marknaden måste vi uppnå fullständig transparens, oöverträffad säkerhet och tillitslöshet, vilket bara är möjligt på blockkedjan. För nystartade företag öppnar blockkedje-teknik dörren till en global investerarpool och hjälper till att automatisera deras finansiering. Det eliminerar också behovet av mellanhänder och centraliserade myndigheter, vilket ger dem full kontroll över sina satsningar.

För detaljinvesterare gör blockkedje-teknologin VC-marknaden tillgänglig genom att de låter dem slå samman resurser med miljontals andra över hela världen för att finansiera startups. Så investerare kan investera när det passar dem utan att behöva sätta in ett stort kapital i förväg. Dessutom använder vi på DAO Maker investerarnas beteende i kedjan för att matcha dem med nystartade företag som passar deras preferenser och riskaptit.

IZ: Ge oss ytterligare insikt i DAO Maker, visionen och hur plattformen demokratiserar VC-marknaden.

Visst! Så, med DAO Maker, byggde vi en holistisk plattform för att integrera privata investerare och göra VC-marknaden tillgänglig för dem. Vår vision är att demokratisera VC-utrymmet och prioritera välfärden för startups samtidigt som det ger privata investerare en möjlighet att dra nytta av sin tillväxt. Med andra ord, vi gör det möjligt för allmänheten att delta som VC:er. Våra investeringsprodukter är utformade med detaljinvesters förväntningar i åtanke. Ändå är välfärden för startups också vår prioritet, så privata investerare på vår plattform tar treåriga åtaganden precis som VCs. Dessutom tillhandahåller vi icke-VC, endast offentliga finansieringsprogram i tidiga skeden för startups. På mycket kort tid fortsatte de inhemska tillgångarna på dessa plattformar att överträffa de VC-finansierade. Även på björnmarknader prioriterar DAO Maker offentlig finansiering framför VC-finansiering.

IZ: Din vision är ganska spännande. Men som sagt, VC-marknaden är i sig ett riskfyllt område. Hur tror du att risken i samband med sådana investeringar kan minskas?

Väl! När miljontals investerare samlar in resurser för att finansiera startups fördelas risken. Ingen enskild investerare tar fallet helt. Så vi kan säga att risken förknippad med VC-marknaden är avsevärt reducerad. Men som sagt, det är fortfarande mer riskfyllt än någon annan privatekonomi-investering. Detaljhandelsinvesterare letar efter en stadig inkomsttillväxt, till skillnad från riskkapitalbolag, som siktar på den högsta avkastningen och är beredda på förlusterna.

Så om vi verkligen vill ha deltagande av icke-professionella investerare på riskkapitalmarknaden, måste vi tillgodose deras varierande riskaptit och förväntade avkastning. Ramverk för deltagande med låg risk är lösningen här. Investerare ska kunna investera så mycket eller så lite som möjligt. Investeringsprodukter bör utformas på ett sätt för att minska så mycket risk som möjligt samtidigt som investerarna fortfarande ger en stabil avkastning och inkomsttillväxt. Till exempel garanterar vår flaggskeppsprodukt Venture Bonds en ränta på 8-10% för investerare, med nästan ingen risk.

IZ: Till sist, vilka råd skulle du ge till privata investerare som tittar på VC-utrymmet?

VC-marknaden är utan tvekan ett utmärkt tillfälle för inkomsttillväxt som privata investerare har varit berövade i decennier nu. Tänk dig bara att investera i Google eller Tesla i deras begynnande skeden. Ja, risken var hög, men avkastningen var ännu högre.

Men här, med plattformar som DAO Maker som kommer in i bilden, har privatinvesterare möjlighet att investera i morgondagens Google samtidigt som de avsevärt minskar den tillhörande risken. Det är en win-win situation. Så mitt råd till privata investerare är att ta tag i denna möjlighet och investera enligt deras riskaptit och förväntade avkastning.

Det är nu i deras händer att hjälpa till att demokratisera VC-marknaden och ta hem en del av vinstkakan i processen.