Guldet fortsätter att falla eftersom Federal Reserve inte viker sig

Av:
sep 23, 2022
Uppdaterad: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Guld nådde en 2-års lägsta i morse
  • Dollarn fortsätter att stärkas och räntorna stiger igen, så alternativkostnaden för att hålla guld är högre
  • Med Fed som beslutar sig för att bekämpa inflationen med näbbar och klor finns det ett tak på guldpriserna

Det är ett blodbad över hela linjen på marknaderna den här veckan. Eller, om jag ska vara ärlig, så har det varit hela året.

Till och med guld, den förmodade tillflyktsortstillgången för att styra dem alla, har kämpat kraftigt och sjunkit till ett 2-års lägsta i morse på $1 656 per uns.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För mig symboliserar det hur unik makromiljö vi befinner oss i. För om man ser historiskt så har guld presterat extremt bra i lågkonjunkturtider. Och, hatar att berätta det för dig, men enligt den officiella definitionen är det precis vad vi befinner oss i nu.

Liksom många saker nyligen i ekonomins värld, fokuserar det på Jerome Powell och Fed. Guld har sjunkit den här veckan efter en rad räntehöjningar över bankvärlden, ledda av Powell själv, när Fed aviserade ytterligare en höjning med 75 bps.

Guld är traditionellt sett en inflationssäkring och kommer därför att stiga när värdet på kontanter faller. Detta beror på dess upplevda utbudstak och historiska rekord. Räntehöjningar signalerar dock en aggressiv strävan mot inflation, vilket innebär att likviditeten sugs ut och tesen om guld blir något dämpad. Det är därför vi föll igen den här veckan.

Dollarn går från klarhet till klarhet när Fed fortsätter på sin vandringsbana, och med högre räntor har alternativkostnaden för att hålla guld helt enkelt stigit. Dessa variabler har kombinerats för att placera ett tak dit guld kan gå just nu.

Fed har prognostiserat att räntorna kommer att stiga till 4,25%-4,50% i slutet av året och upp till 4,50%-4,75% ett år senare. Det målar inte riktigt en bild av välstånd för guldinnehavare.

”Mitt huvudbudskap har inte förändrats sedan Jackson Hole,” sa Powell på sin presskonferens denna vecka, med hänvisning till sitt policytal vid Feds årsmöte i augusti några veckor innan. ”FOMC är fast besluten att få ner inflationen till 2%, och vi kommer att fortsätta med det tills jobbet är klart”.

För guldinvesterare, som alla andra, kommer de att hoppas att marknaden äntligen har prissatt detta. Tyvärr har de hoppats på det ett tag nu.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com

9.3/10