Bör jag köpa Coca-Cola-aktier i oktober 2022?

Av:
sep 24, 2022
Listen to this article
  • Coca-Colas aktier är inte undervärderade
  • Möjligheten för en global recession ser allt mer sannolikt ut
  • $50 representerar en stark supportnivå

Coca-Cola Companys (NYSE: KO) aktie har försvagats nästan 10% sedan den 25 augusti 2022, och det aktuella priset ligger på $58,60.

Risken för ytterligare nedgång är fortfarande inte över, särskilt om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Möjligheten för en global recession ser allt mer sannolikt ut

Det andra kvartalet 2022 var ganska positivt för Coca-Cola, och företaget rapporterade intäkter och vinst högre än analytikers konsensusuppskattningar.

De totala intäkterna har ökat med 11,9% i fjol till $11,3 miljarder, vilket var $730 miljoner över förväntningarna, medan Non-GAAP vinst per aktie var $0,70 (slår med $0,03).

Även om företaget har en stark marknadsposition och hög prissättningskraft är Coca-Cola-aktier inte undervärderade, och det är förmodligen inte det bästa tillfället att investera i detta företag.

Coca-Cola är en utdelningsaristokrat med sex decennier av utdelningsökningar i följd, men den nuvarande direktavkastningen på 3% verkar inte tillräckligt attraktiv för att acceptera den nuvarande avkastningen, med tanke på tilltagande global motvind.

Med ett pris-till-vinst-förhållande (eller ”P/E”) på 26,5 är Coca-Cola på den dyrare sidan av marknaden, med tanke på att många företag på den amerikanska aktiemarknaden för närvarande har P/E-tal under 15.

Enligt pris/försäljningsförhållande (börsvärde /intäkter) handlas Coca-Cola-aktien till 6,82, vilket är mer än två gånger högre än pris/försäljningsförhållandet för PepsiCo, Inc. (NASDAQ:PEP), vilket handlas till ett P/S på 2,84.

Coca-Cola handlas till mer än nitton gånger TTM EBITDA, medan PepsiCo handlas till femton TTM EBITDA. För att motivera sin nuvarande värdering skulle Coca-Cola behöva producera enastående tillväxt långt över marknaden, vilket inte kommer att bli lätt.

Båda företagen fortsätter att rapportera en enorm konsumentefterfrågan på sina dryckessegment; ändå är det viktigt att nämna att PepsiCo rapporterade en imponerande tillväxt på internationella marknader på 55,78% under det andra räkenskapskvartalet, jämfört med Coca-Cola, som rapporterade en tillväxt på 12,31% (detta kan kontrolleras i Q2-rapporter).

I sin kommande vinstuppmaning för det tredje kvartalet som kommer att infalla den 26 oktober 2022, förväntas Coca-Cola rapportera intäkter på $10,48 miljarder och vinst per aktie på $0,64, vilket motsvarar en tillväxt på 4,38% år för år för intäkter och en nedgång på -1,81% för EPS.

Å andra sidan förväntas PepsiCo rapportera intäkter på $20,71 miljarder och vinst per aktie på $1,83, vilket motsvarar en tillväxt på 2,58% och 2,31% år för år.

Dåliga ekonomiska nyheter fortsätter också att hålla investerarna på ett negativt humör, och om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas kan aktiekursen på Coca-Cola ligga på mycket lägre nivåer. Världsbanken varnade i en färsk rapport att möjligheten av en global recession ser allt mer sannolikt ut. Världsbanken rapporterade:

Den globala ekonomin kan möta en lågkonjunktur orsakad av en aggressiv våg av politisk åtstramning som ännu kan visa sig vara otillräcklig för att dämpa inflationen. Politiker runt om i världen drar tillbaka monetärt och finansiellt stöd i en grad av synkronisering som inte setts på ett halvt sekel.

Teknisk analys

Coca-Cola Company-aktien har försvagats nästan 10% sedan den 25 augusti. Kursen har för närvarande rört sig under det 10-dagars glidande medelvärdet, vilket tyder på att botten fortfarande inte är nådd.

Datakälla: tradingview.com

Om priset faller under $55-stöd, skulle det vara en fast ”sälj”-signal, och nästa mål kan vara starkt stöd vid $50.

Å andra sidan, om priset hoppar över $65, skulle det vara en signal att handla Coca-Cola-aktier, och nästa mål kan vara motstånd vid $70.

Sammanfattning

Coca-Cola-aktien är fortfarande under press och om den amerikanska aktiemarknaden går in i en mer betydande korrigeringsfas kan aktiekursen ligga på mycket lägre nivåer. Coca-Cola är en utdelningsaristokrat med sex decennier av utdelningsökningar i följd, men den nuvarande direktavkastningen på 3% verkar inte tillräckligt attraktiv för att acceptera den nuvarande avkastningen, med tanke på den intensifierade globala motvinden.