Pundet når ny lägsta – vad betyder det när dollarpariteten närmar sig?

Av:
Sep 26, 2022
Uppdaterad: Oct 8, 2022
Listen
  • Det brittiska pundet faller till 1,03 dollar, lägst sedan 1971 och närmar sig paritet med dollarn
  • Jag har skrivit hela året att dollarn kommer att fortsätta att stärkas i den nuvarande miljön
  • Storbritanniens minibudget som föreslog skattesänkningar förra veckan har gett investerare skäl att sälja GBP

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Usch. Det var inte alltför länge sedan euron fick dollarparitet vilket blev stora nyheter, vilket jag skrev om då här. Som grafen nedan visar har eurons kollaps mot dess transatlantiska motsvarighet varit ganska spektakulär, med en euro som nu bara kan ge dig 97 cent.

Men idag är det pundet som skapar rubrikerna. Hur otroligt det än är att säga, det är inte bortom möjligheten att vi snart kan få pund-dollarparitet, eftersom pundet i morse nådde $1,03, det lägsta sedan 1971 – när ett nytt paradigm för internationella växelkurser inleddes då USA:s president Nixon avskaffade guldstandarden.

Växelkursen har återhämtat sig något när jag skriver detta till $1,07, men det är fortfarande en massiv nedgång och alla drömmar för brittiska turister att gå nerför 5th Avenue i New York för en liten semester har troligen lagts på is. Diagrammet nedan målar upp en dyster bild av hur stark försäljningen är i historiska termer.

Varför är pundet så dåligt?

Det senaste steget kommer som svar på att den nya premiärministern Lizz Truss administration tillkännagav en ny brittisk minibudget. En mängd skattesänkningar och utgiftsåtgärder har orsakat oro bland investerare över hållbarheten i den brittiska ekonomin.

Det brittiska underskottet i betalingsbalansen, som är en logg över export minus import, var redan på rekordnivåer innan denna senaste nedgång i pundet. Energikrisen – Storbritannien är beroende av energiimport – hade redan satt betalningsbalansen under press. Detta senaste slag kommer inte att göra något för att stoppa försäljningen av pundet.

Jag trodde att Sanjay Raja, brittisk chefsekonom på Deutshe Bank, hade några kommentarer som var aktuella om betalningsbalanshotet, och sa att inflationstrycket från skattesänkningarna skulle öka “risken för en kortsiktig betalningsbalanskris”.

En plan för att få de offentliga finanserna på en hållbar grund kommer att vara nödvändig men inte tillräcklig för att marknaderna ska återvinna förtroendet för en ekonomi med stora dubbla underskott

Sanjay Raja, Storbritanniens chefsekonom på Deutsche Bank

Varför är dollarn så stark?

Detta är bara den senaste nedgången i pundets växelkurs. Mer aggressiva räntehöjningar i staterna har sett att kapital flödar in i dollarn för att dra fördel av de ökade räntorna som erbjuds.

Dessutom stärks dollarn gång på gång under turbulenta tider, något jag har skrivit om flera gånger i år. Förutom stycket som länkades i den inledande raden som analyserade euro/USD-kursen, beklagade jag mig också över hur jag kände bördan av dollarstyrkan när jag semestrade i Ecuador förra månaden, som använder US-dollarn (det var värt det- de vulkanerna är något annat…).

Diagrammet nedan från Daruq visar att DXY-indexet, som mäter dollarns styrka mot en korg av främmande länder, är upp 18% jämfört med året innan.

Detta är typiskt för turbulenta ekonomiska perioder. När osäkerhet svämmar över marknader, flyttar investerare till tillgångar som är säkra tillflyktsorter, och det finns ingen säkrare valuta i investerarnas ögon än den amerikanska dollarn. Jag ritade DXY-index historiskt, och uppåtgående rörelser i tider av lågkonjunkturer är tydliga.

Vad betyder detta för de brittiska marknaderna?

Nedfallet från pundets fall mot dollarn kommer sannolikt att drabba börsen. Det har det redan, verkligen, med en försäljning till den avslutande klockan på fredag. Även om export till USA kommer att bli billigare för amerikanska konsumenter och därmed gynna brittiska aktier, är baksidan också sant när det gäller importen som är dyrare för brittiska företag.

Det är dock egentligen Bank of Englands reaktion som kommer att trigga aktiemarknaden på ett eller annat sätt. Vissa analytiker tror att räntorna nu kommer att höjas mer aggressivt än tidigare väntat, för att skydda pundet. Om detta scenario inträffar skulle detta suga ut likviditet från marknaden, ytterligare höja diskonteringsräntor som används för att värdera företagens framtida kassaflöden och i slutändan påverka aktiemarknaden negativt.

Därför kommer alla ögon tills vidare att riktas mot Bank of Englands reaktion på Lizz Truss minibudget och den därav följande pundförsäljningen.

Men oavsett hur du svänger det, vi lever i en dollariserad värld. När musiken stannar på den historiska 10-åriga finansmarknadens tjurkörning, har jag varnat hela året för att den enda valutan du vill ha är dollar. Jag ändrar inte min position nu, även när pund/dollar pariteten närmar sig. Europa är ekonomiskt sämre än USA, och den kommande vintern kommer att bli mycket tuff för oss alla här på kontinenten.