Varför är dollarn så stark?

Av:
Jul 19, 2022
Listen
  • Den amerikanska dollarn var i paritet med euron för första gången på 20 år förra veckan
  • Historien har sett detta mönster gång på gång under tidigare lågkonjunkturperioder
  • Ekonomisk osäkerhet, en aggressiv Fed och stigande energipriser bidrar alla

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Dollarns dominans på valutamarknaderna fortsätter, eftersom vi förra veckan bevittnade den betydande milstolpen med $1 som handlas för €1. Med kursen på $1,20 för bara ett år sedan är det en häpnadsväckande marsch av USD på valutamarknaderna – men varför ser vi denna trend? Och även om den har avtagit lite de senaste dagarna, kommer dess styrka att fortsätta eller kan det bli en vändning?

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Dollarn stärks i tider av osäkerhet

Copy link to section

Dollarn är världens reservvaluta, en sida av de flesta valutatransaktioner – så hög som 90% enligt vissa uppskattningar. Som den största upplevs den också som den mest stabila och säkraste valutan i världen. I tider av osäkerhet strömmar investerare till säkerhet, och därför har dollarn stigit historiskt. Jag ritade DXY-indexet, som mäter styrkan hos dollarindex mot en korg av utländska valutor, mot lågkonjunkturperioder sedan 1970 och resultaten kan ses ganska tydligt – det stiger under tider av oro.

För att nå denna osäkerhetspunkt kan vi finslipa under mars-2020-perioden när covid-bekymmer verkligen ökade.

För att fräscha upp minnet kom fyra av de sexton största dagliga rörelserna i S&P 500:s historia i mars 2020. Jag minns tydligt att jag plötsligt skickades hem från kontoret, eftersom vår premiärminister (Leo Varadkar – jag bodde i Irland vid den tiden) gick ut med ett akutmeddelande att alla skolor och kontor skulle stänga.

Det känns som en miljon år sedan nu, men marknaden var i kaos eftersom det stod klart att detta surrealistiska virus var mer än bara en isolerad incident i Kina.

Och dollarindexet? Den stärktes med 8% på bara tio dagar – ett betydelsefullt steg för en valuta på så kort tid.

Varför stärker Fed dollarn genom att höja räntorna?

Copy link to section

Men det finns andra faktorer här förutom rädsla för lågkonjunktur. Federal Reserve har varit mer aggressiva än utländska banker när det gäller att höja räntorna för att bekämpa den spiraluppgång i inflationen vi bevittnar.

Räntehöjningen på 75 punkter i juni var den största sedan 1994, medan nästa höjning kan bli 100 punkter (även om förväntningarna har rört sig mot ytterligare en höjning på 75 punkter). Som en generell regel kommer en högre ränta att locka kapital från utlandet, eftersom investerare försöker tjäna den extra avkastning som finns på obligationer och andra räntebärande produkter.

Mer kapital flödar in i USA -> fler köpta dollar -> dollar apprecieras.

Stigande energipriser

Copy link to section

Den andra stora uppringaren här är energiprissättning. Jag behöver inte berätta för dig att energipriset har skjutit i höjden i år. USA importerar mindre olja än många andra länder – återigen, mitt pålitliga Europa kämpar här – vilket innebär att de spenderar mindre pengar på energiimport och därför inte påverkas lika hårt som många andra valutor.

Slutsats

Copy link to section

Ovanstående faktorer är de viktigaste. Osäkerheten ser inga tecken på att avta någon gång snart, eftersom sentimentet fortfarande är baisse och rädslan hög. Även om Fed ligger före andra centralbanker när det gäller att höja räntorna, känns det därför inte som att denna dollarstyrka kommer att vända någon gång snart. Naturligtvis är detta bara spekulationer och energiprissättningen är fortfarande ett jokertecken (vem vet vad som händer i Ukraina) och kan påverka saker, men på en övergripande basis finns det inget som tyder på en abrupt minskning av dollarns styrka.

Och hej, säg en bön för mig – jag är en irländsk (euro) unge som skriver detta från Miami. Det blir jordnötssmörmackor till frukost, lunch och middag för mig om detta fortsätter mycket längre…

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals idag.

Learn more
Forex