USD-styrkan dödar mig när jag är på semester i Ecuador

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on jun 17, 2022
  • Dollarindex är upp 7% i år, eftersom den överträffar andra valutor
  • Jag känner bördan av detta när jag semestrar i Ecuador, där den officiella valutan har varit USD sedan 2000
  • Dollarn stärks dock bara i förhållande till andra fiat-valutor, vilket bedömningen av priset på varor berättar

Jag har aldrig bott i USA. Jag arbetar för ett engelskt företag (brittiska pund), växte upp i Irland (euro) och bor i Colombia (colombianska pesos). Detta är relevant eftersom jag vill diskutera styrkan hos den amerikanska dollarn, och varför den inte är som den verkar.

Ecuador

Jag fick njuta av en av förmånerna med att arbeta för ett engelskt företag i förra veckan, eftersom en härlig fyradagarshelg kom för att fira drottningen av Englands 70 :e år på tronen (”Platinum Jubilee”, för att använda den officiella termen). Jag är ingen fanboy av den kungliga familje, men jag kommer definitivt att ta den dubbla helgdagen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Så jag bokade en liten resa över gränsen till Ecuador, där jag inte bara får se landskap av hisnande skönhet, utan också personligen uppleva den enorma styrkan av den amerikanska dollarn.

Ecuador kanske inte har sin valuta, men det har mer än tillräckligt med vulkaner att gå runt

Dollarns styrka

Sedan 2000 har Ecuador använt den amerikanska dollarn efter att sucre-valutan övergavs efter en ekonomisk kris och ökande inflation – en välbekant berättelse.

Mycket har gjorts av den amerikanska dollarns styrka, och jag bevittnar det från första hand här. Jag köpte kaffet nedan för $2,10, vilket motsvarar €1,96 – otroligt nog är euron nästan i paritet med dollarn nu. Men den här tiden förra året skulle samma kaffe ha kostat mig €1,72, vilket betyder att ökningen har kostat mig 14% det senaste året.

Jag går egentligen inte på kaféer för kaffet, men jag kände att det var en bra krux att använda för den här artikeln. Hade varit mer estetiskt om jag tog fotot innan jag drack det, men jag antar att det är därför jag är författare och inte fotograf

Hade jag kommit hit på tröskeln till finanskrisen 2008, skulle samma kaffe ha kostat mig 1,32 euro. Den amerikanska dollarn har gått från €0,63 till €0,93 under den tidsramen. För en turist på semester i ett USD-land är det ett bittert piller att svälja.

Grafen nedan visar denna styrka i grafisk form. DXY Index mäter dollarns värde mot en korg med sex andra valutor (euro, schweizerfranc, japanska yen, kanadensiska dollar, brittiska pund och svenska kronor). USD har varit galen i år, med en ökning på 8,3% i skrivande stund, vilket betyder att jag är tvungen att prova det lokala kranvattnet här istället för att ägna mig åt min go-to agua con gas.

Det är inte som det verkar

Denna USD-styrka har lett till mycket prat, men det är viktigt att bedöma vad som faktiskt händer här. USD-indexet är relativt till andra fiat-valutor, och de är alla svaga just nu. Visst, folk flockas till dollarn när ekonomin faller; detta är en naturlig följd av en flykt till kvalitet och vi har sett samma mönster historiskt. Men titta på nedanstående graf, som visar priset på ett antal basartiklar – ägg, kycklingbröst, bensin och bröd – sedan början av 2020.

Så medan berättelsen om att den amerikanska dollarn är stark cirkuleras överallt, är verkligheten att den bara är stark i förhållande till andra fiat-valutor (tyvärr för alla Bitcoin-innehavare som jag tycker jag att det är rättvist att säga att det också är starkt i förhållande till kryptovalutor också).

Inflationen är skenande för tillfället, med dollarn försämrad som ett resultat av bonanza av penningtryck under de senaste åren. En hökaktig Fed tvingas höja räntorna för att försöka hålla tillbaka detta inflationsmonster, med dollarn faktiskt otroligt svag – inte stark.

För oss icke-amerikaner som utsätts för dollarkostnader är det dock ännu mer brutalt. Så medan dollarn försvagas i en alarmerande takt, stärks den fortfarande i förhållande till andra fiat-valutor – och det är viktigt att förstå den skillnaden.

PS! besök Ecuador

Fler vulkaner!
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10