Intervju: Hur överlever blockkedje-spelande björnmarknaden? Zilliqa stabschef

Av:
sep 30, 2022
Listen to this article
  • Zilliqa påstår sig vara världens första blockkedja som helt och hållet förlitar sig på ett splittrat nätverk
  • De har samarbetat med eSports 3.0-företaget XBorg för att utöka sitt spelekosystem ytterligare
  • Zilliqa utvecklar även en egen spelkonsol

Ett område som jag kanske har försummat i min pågående analys av kryptoindustrin är blockkedje-spel.

Jag har länge trott att området är moget för blockkedjeintegration, så jag är inte riktigt säker på varför jag har varit långsammare att dyka in. Konceptet med att spelare kan äga tillgångar i spelet som NFT:er, köpa, sälja och byta dem, och olika andra verktyg verkar vara en perfekt matchning för blockkedjan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Spel finns trots allt redan i den digitala sfären, så det känns som att innovation borde vara mogen här. Så jag vill fokusera lite mer på utrymmet framöver än vad jag har hittills.

Jag noterade nyligen tillkännagivandet från Zilliqa, en kryptovaluta i topp 100 efter börsvärde som har gjort lite oväsen inom spelområdet. Zilliqa samarbetar med XBorg, en av en esports 3.0-organisation, för att främja utvecklingen av sitt spelekosystem.

Det finns många modeord där, så jag var nyfiken på att få veta mer och börja fördjupa min förståelse för utrymmet. Jag intervjuade Zilliqas stabschef, Matt Dyer, för att göra det.

Invezz (IZ): Hur har blockkedje-spelande påverkats av björnmarknaden, jämfört med andra aspekter av krypto?

Matt Dyer, stabschef på Zilliqa (MD): Som vi ser globalt verkar vi alla vara i en utmanande makroekonomisk miljö för närvarande – och krypto är inget undantag. Samtidigt är björnmarknader en bra tid att bygga och spel har visat sig vara en motståndskraftig bransch med starka tillväxtutsikter oavsett externa marknadsförhållanden.

På Zilliqa ser vi Webb3-teknologier och blockkedjebaserade funktioner spela en stor roll i nästa våg av innovation som kommer att dyka upp i detta utrymme, vilket bara har stärkt vår beslutsamhet och ambition att fortsätta att utveckla vår kapacitet på denna arena, trots tuffa samtida betingelser.

IZ: Hur värdefullt är det att poolen av spelare som kommer från XBorg nu kommer att ha mer exponering för Zilliqa-blockkedjan?

MD: En av de viktigaste framgångsfaktorerna – både för spel och blockkedjeekosystem – är användarbasen. Valentin Cobelea – vår chef för spelteknologi – och hans team bygger ut ett fantastiskt utbud av spel, så att öka medvetenheten om dessa när de minskar, förbättra den övergripande synligheten och ta in nya spelare är avgörande för att flytta nålen med dessa första och främsta, som XBorg-samarbetet kommer att hjälpa till att driva.

Vi är övertygade om att kvaliteten och värdet på de spel som vi utvecklar kommer att stå själva, oavsett vilken underliggande teknik som driver dem. Det faktum att många av de unika funktionerna drivs av Zilliqa-blockkedjan – och i förlängningen, exponeringen som nya aktörer i vårt ekosystem kommer att få av det – är en enorm extra bonus för vårt bredare samhälle och alla de olika applikationerna som består av det.

IZ: Är detta partnerskap ett tecken på ett större fokus på spel från Zilliqa, eller finns det några andra planer på att utvecklas mer inom blockkedje-spelutrymmet?

VD: Som en Layer 1 blockkedja kan Zilliqa utnyttjas av alla företag som går över till Webb3 och drar nytta av dessa innovativa nya teknologier. Spel är ett område där vi såg en enorm potential att demonstrera funktionerna, inte bara hos Webb3, utan även Zilliqa, vilket är anledningen till att vi investerar mycket i det som ett ekosystem.

Förra veckan tillkännagav vi att Zilliqa för närvarande utvecklar vår egen spelkonsol, som kommer att fungera som en allt-i-ett-enhet för spelare i Webb3-världen – och integrerar inte bara spel från oss själva och våra partners, utan också en hårdvaruplånbok och förmågan att bryta ZIL-tokens när de inte är aktivt i spelet.

Allt detta sagt, det bredare Zililliqa-ekosystemet består av mer än bara spel, med ett brett utbud av dApps som täcker en mängd användningsfall, inklusive allt från inneboende Webb3-tekniker som DeFi och NFT, till störande applikationer i mer traditionella utrymmen som evenemangsbiljetter och utbildning.

IZ: Vad skiljer Zilliqa från andra Layer 1-projekt?

MD: En nyckelaspekt i Webb3-utrymmet under de kommande åren kommer att vara den breda världen som inte bara ser på de olika företagen som har varit framgångsrika och framträtt som ledare, utan blockkedje-plattformarna som stöder dem och har gjort det möjligt för dem att vara innovativa och frodas.

Sedan starten har Zilliqa haft ett rykte som en ”blockchain-for-business”, med en funktionsuppsättning som har möjliggjort skapandet och distributionen av unika företag och koncept – även när man tittar uteslutande i blockkedje-utrymmet.

När fler företag fortsätter att vända sig till Zilliqa som lösningen för deras blockkedje- och Webb3-behov, ser vi ytterligare tillväxt. Som ett blockkedje-ekosystem är det bästa försäljningsargumentet för nya prospekt den påvisbara framgången för andra företag som har kommit före dem.

IZ: Zilliqa påstår sig vara världens första blockkedja som körs helt på ett fragmenterat nätverk. Vi såg nyligen sammanslagningen skeEthereum, och sharding kommer att implementeras i framtiden. Tror du att detta kan ha en effekt på Zilliqa?

VD: Precis som med alla andra Layer 1-blockkedjor är Zilliqa i ett konstant tillstånd av utveckling, så även om vi har varit ledande när det gäller att föra shardingteknologi till marknaden, är det bara en komponent i värdeerbjudandet som Zilliqa erbjuder till potentiella företag och utvecklare.

Med shardingtekniken som flyttar allt närmare att bli verklighet för Ethereum-nätverket efter sammanslagningen, i många avseenden, kunde den ökade uppmärksamheten på fördelarna med sharding och vad det möjliggör ses som verkligt positivt för Zilliqa som en tidig ledare inom rymden.

IZ: Hur kan Zilliqa försöka ta marknadsandelar från andra projekt och driva upp rankingen? För det andra, tror du att det finns en plats för många blockkedjor, eller blir det mer en värld av interoperabilitet?

MD: Enligt min åsikt går vi allt mer mot en värld med flera kedjor där det inte kommer att finnas något enskilt rätt svar för att bygga vidare på, utan snarare många konkurrerande plattformar med olika funktioner och värdeförslag – ungefär som vi ser med olika konkurrerande mjukvara lösningar inom andra affärsområden, som med CRM.

Vad som kommer att särskilja dessa olika plattformar är att hitta den blockkedja som bäst passar det avsedda användningsfallet, såväl som gemenskapen av potentiella användare och ekosystemet för stödjande applikationer?

I den här världen måste marknadsandelar – och i förlängningen rankningar och värde – tjänas in. Det innebär att attrahera nya projekt, företag och dApps som inte bara illustrerar värdet som Zilliqa erbjuder, utan också som lockar nya användare till samhället.

Det gör att engagera sig i nyckelprojekt och visa den unika skillnaden som Zilliqa erbjuder till en viktig del av vårt arbete för att växa vårt ekosystem. För det ändamålet arbetar vi ständigt för att göra Zilliqa till en attraktiv och tillgänglig plattform att bygga vidare på, med det förestående tillägget av EVM (Ethereum Virtual Machine) kompatibilitet till ett nyckelinitiativ inom detta område.