Kan webb3 komma för Google Maps? Intervju med Hivemappers VD

Av:
nov 3, 2022
Listen to this article
  • Google Maps är den senaste centraliserade tjänsten under attack från webb3
  • Hivemapper är en decentraliserad version av Google Maps, som betalar förare i krypto för att bygga kartan
  • Vi intervjuar deras vd för att få klarhet i deras plan

Det finns alla möjliga galna applikationer i webb3-utrymmet.

En del har riktiga användningsfall, spännande projekt med ambitiösa mål. Andra har minimalt syfte, lanserade mitt i en svallande tjurmarknad som drev allt kryptorelaterat till ofattbara höjder.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag tittar jag på Hivemapper, ett ganska nytt protokoll som tror att de har avslöjat en nisch på marknaden. De kommer för kartornas värld och bygger ett alternativ som ligger utanför sfären av centraliserade företag som Google.

Med Hivemapper är konceptet att vem som helst kan bidra till att bygga kartan, med förare som köper kameror som bidrar med bilder på gatunivå. I gengäld får dessa förare betalt med plattformens inhemska token, HONEY. På så sätt är det hela decentraliserat och uppdateras kontinuerligt (om förarna spelar sin roll).

Hivemapper hävdar att Google maps inte uppdateras tillräckligt snabbt, medan täckningen inte är lika bra utanför storstäderna – något Hivemapper tror att den kan förbättra via sin drivrutinsbyggda täckning.

Naturligtvis hade jag några frågor och intervjuade vd Ariel Seidman för att få svaren.

Dan Ashmore, Invezz (DA): Vad är fördelen med en community-driven karta? Varför skulle folk använda den här kartan över till exempel Google maps?

Ariel Seidman, Hivemapper VD (AS): Hivemapper är ett nytt sätt att kartlägga och bryta krypto. Kartor är en kritisk del av dagens världsekonomi och tekniska infrastruktur. Men idag är det bara en handfull av de största teknikföretagen som kontrollerar dem. Hivemapper strävar efter att skapa en gemenskapsdriven global karta som är byggd av alla och tillgänglig för alla.

De viktigaste fördelarna med Hivemapper inkluderar det faktum att det ger en karta som ständigt uppdateras och ger bättre täckning än sina konkurrenter, möjligheten att passivt tjäna kryptovaluta i utbyte mot att samla in bilder på gatunivå med en dashcam, och det faktum att communityn hjälper till att bygga verkliga kartinfrastrukturer samtidigt som dataintegriteten bibehålls.

DA: På tal om Google Maps, noterar du att en av fördelarna är att kartan uppdateras varje vecka, snarare än vartannat år enligt Google. Som någon som brukade använda Google maps, kan jag inte minnas många gånger när det var inaktuellt orsakade mig problem – kan du vänligen förklara hur varje vecka är en betydande fördel?

AS: Möjligheten att konsekvent uppdatera ditt grannskap förändrar hela konceptet med en global karta. Till exempel, om vägarbeten pågår under en längre tid, skulle vår karta ange områden med trängsel på grund av den specifika situationen. Den här typen av nästan-till-minuten-uppdatering kommer att förändra det sätt på vilket vi fattar beslut om vart och hur vi reser.

För närvarande har en av de största globala kartorna i världen 500 000 kända problem som de kräver bilder för att verifiera och uppdatera kartan. Föreställ dig alla okända problem.

Dessutom, medan befintliga kartor kan vara bra på platser som New York, LA och San Francisco; när du väl kommer till mindre städer och utanför USA försämras kvaliteten på kartorna snabbt. Googles tillvägagångssätt är dyrt som fungerar ganska bra på platser som LA men inte så mycket på platser som Manila och Lagos.

Slutligen kommer EU att kräva att alla nya bilar som säljs ska ha hastighetsvarningar i bilen. Det betyder att kartorna över hastighetsskyltar måste vara otroligt exakta och fräscha för att kunna stödja det kravet. Tanken att uppdatera en karta vartannat år fungerar inte längre.

DA: Att ta makten från massiva multinationella företag är ett beundransvärt mål. Men att klara av det är en annan sak – hur tänker du uppmuntra människor att använda Hivemapper snarare än etablerade varumärken?

AS: Vi har en rad spännande partnerskap i pipelinen som kommer att vara avgörande för att driva tillväxt. Vi tror också att incitamentet att tjäna kommer att vara tillräckligt starkt för att få icke-kryptoinhemska till webb3.

DA: Är det skrämmande att lansera en token på denna marknad, där till synes alla kryptovalutor har skrivit ut mycket negativ avkastning sedan början av året?

AS: Vi föredrar faktiskt den här typen av marknad. Vi är långsiktiga byggare, så det som har hänt under de senaste kvartalen har faktiskt eliminerat massor av onödigt brus från teknik- och kryptoturister. Folk som vi som här bygger något som kommer att ta många år som en decentraliserad global karta är obesvärade av de rådande marknadsförhållandena.

DA: Var kommer HONEY-tokensen ifrån som betalar förarna som kör runt och kartlägger?

AS: Mapping Network Foundation präglar dessa tokens initialt för att belöna bidragsgivare. Genom att belöna bidragsgivare med HONEY-tokens hjälper det till att lösa problemet med kyckling eller ägg på en global karta. Dessutom, när kunder använder kartdata, präglas nya tokens genom ett system som kallas burn and mint.

DA: Om priset på HONEY sjunker, förutser du mindre körning (eftersom de intjänade HONEY-tokensen kommer att vara mindre värda och därmed lägre incitament) och därför kommer kartan att uppdateras mindre ofta under en björnmarknad än en tjurmarknad?

AS: Det är en bra fråga och något vi tänker på. Dashcamen designades för att passa in i människors befintliga liv och vara användbar för dem oavsett kryptomarknadsfluktuationer. Som du kanske vet använder många professionella och gig-drivrutiner för Uber/Lyft redan dashcams i säkerhets- och försäkringssyfte. Så, som en enhet med dubbla ändamål, finns det fortfarande underliggande verktyg i instrumentkameran, oavsett om marknaderna är uppe eller nere.