VIDEO: Blockkedjan och val | Jake Yocom-Piatt

Av:
nov 11, 2022
Listen to this article
  • Brasiliens presidentval använde blockkedjan för att bekämpa desinformation
  • Vi pratar med Jake Yocom-Piatt på Invezz-podden om hur Decred hjälpte
  • Vi pratar om framtiden för röstning, val och om blockkedjan faktiskt kan göra skillnad här

Mitt i valveckan i USA kändes det aktuellt att titta på hur teknik potentiellt kan påverka processen framöver.

Idag röstar vi med penna och papper i de flesta stater. ”Komma hem för att rösta” är en väl upprepad fras i mitt hemland Irland, där folk måste resa tillbaka till sina olika valkretsar för att kunna rösta. Det känns definitivt som en av de sista kvarvarande industrierna att helt motstå de senaste decenniernas digitala revolution.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I det senaste avsnittet av Invezz-podden sitter jag med Jake Yocom-Piatt. Han är projektledare på Decred, som nyligen skapade rubriker för att ha använts av Brasiliens tillträdande president Luiz Inácio Lula da Silva (känd som Lula) för att bekämpa desinformation och falska nyheter under kampanjen.

Detta var intressant med tanke på att det brasilianska valet avgjordes med en knivskarp marginal. Kontroverser fruktades i efterdyningarna av resultatet, medan falsk information var ett hett ämne innan omröstningen.

I vad som var en ganska ny händelse lade Lula policydokument på blockkedjan för att hjälpa till att bekämpa desinformation. Vi pratade om exakt vad detta betydde i programmet och hur det hjälpte.

Men vad löser blockkedjan egentligen här? Genom att sätta policydokument i kedjan kan de verifieras. Men kan icke-blockkedje-plattformar också användas för att åstadkomma detta? Det här var en av de viktigaste frågorna jag hade, eftersom det ofta är svårt i kryptovalutaområdet att sätta fingret på vad nyttan av ett projekt är.

Naturligtvis spelades det här avsnittet in mitt i kaos på kryptovalutamarknaderna. En av världens största kryptovalutabörser, FTX, är insolvent – något som höll på att utvecklas när vi registrerade.

Vi pratar om hur det här senaste slaget mot kryptons rykte kan påverka initiativ som detta framöver. Vem kommer att vilja lägga nacken på spel och omfamna krypto när allt fortsätter att kollapsa runt det?

Men det finns också en djupare diskussion här om ett ämne som har blivit mycket levande under de senaste 10 åren: desinformation och valrättvisa. Kan blockkedjan vara ett sätt att hjälpa till att bekämpa några av problemen, eller är det bara en gimmick?

Om vi går ett steg längre, finns det en värld där alla röstar från sin smartphone? Kan blockkedjan användas för att verifiera och omedelbart kalibrera resultat? Eller är allt detta bara en dröm?

Detta och mer i veckans avsnitt.

Fortsätt konversationen på Twitter med @InvezzPortal, @DanniiAshmore och @decredproject . Eller besök https://decred.org/ för mer information.

Tack för att du lyssnade, följ oss och prenumerera här: