Bara 12,1% av Bitcoin-tillförseln kvar på börserna efter FTX-kryptokraschen

Av:
nov 21, 2022
Listen to this article
  • FTX-kraschen har skrämt investerare, som har dragit sin Bitcoin från börser i oöverträffade antal
  • Mer Bitcoin drogs från börser förra veckan än någon gång under de senaste 5 åren
  • Endast 12,08% av det totala utbudet av Bitcoin finns nu på börser, den lägsta sedan januari 2018

Panik är smittsamt.

Det visade kryptovalutamarknaderna denna vecka. Eftersom en av de största börserna i världen, FTX, avslöjades för att ha ”förskingrat” klienttillgångar (vi satte ihop ett ”wtf hände”-stycke här), har folk hämtat sina Bitcoin från börser i massor.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kallförvaring avser att lagra sina Bitcoins offline. Detta gör att investerare kan dra fördel av Bitcoins unika ”ingen motpart”-attribut. Annars måste kunderna lita på börser som FTX för att lagra deras Bitcoins.

Och det förtroendet brister.

Diagrammet nedan visar hur många människor som har dragit bort sina Bitcoin från börser sedan FTX-implosionen, eftersom nyhetscykeln för kryptovaluta blev värre och värre.

Största en veckas nedgång sedan juli 2017

På måndagsmorgonen den 7 november fanns det 2,419 miljoner Bitcoins på börser. I slutet av veckan, som de dagliga summorna från diagrammet ovan visar, hade denna balans sjunkit med 4,7% till 2,317 miljoner Bitcoins.

Det är ett utflöde på över 100 000 Bitcoins på mindre än en vecka – i själva verket är det den största nedgången på en vecka sedan juli 2017.

Även om man tittar på balansen för Bitcoin på börser över ett tioårigt prov, kan man märka den snabba körningen under de senaste veckorna i slutet av grafen. Men sanningen är att folk har dragit Bitcoin från börser ett tag nu.

Jag ritade sedan dessa siffror mot det totala utbudet av Bitcoin. Endast 12,08% av Bitcoins finns för närvarande på börser – det är den lägsta siffran sedan januari 2018.

Diagrammet nedan dyker längre ner i syndafloden av Bitcoins som strömmar ut från börser den senaste veckan – jämfört med de två andra kriser som marknaden har utstått i år: Lunas dödsspiral den 8 maj och när Celsius avbröt uttag den 12 juni. Det finns ingen bättre bild för att visa paniken på marknaden, sedan den plötsliga floden av Bitcoins mot utgångsdörrarna.

Säkrare börser

Binance har redan ätit upp nästan hela den överlämnade FTX-marknadsandelen. CoinGecko-data nedan visar att när det gäller handelsvolym steg deras dominans till 64% från 57% bland de 10 bästa kryptobörserna mellan 11 november och 13 november, ett svindlande 7%-hopp på tre dagar.

Den andra stora vinnaren var OKX, som steg från 11,9% till 13%.

Men när det gäller lagring av Bitcoins på börser, medan Binance kan ha vunnit på kort sikt genom bortgången av en så stor rival, verkar den långsiktiga trenden gå mot kallförvaring.

Slutgiltiga tankar

FTX var kunglighet. Sam Bankman-Fried var guldpojken, som prydde omslaget på varje tidning, talade inför kongressen och representerade branschen i stort.

Chockerande nog var det hela en fasad.

Människor är skakade. Vem är nu pålitlig nog att lagra dina Bitcoins säkert? Kallförvaring betyder att du inte behöver svara på den frågan. Det utnyttjar kraften i blockkedjan för att lagra den offline.

Tyvärr känns det som att inga centrala enheter kan litas på i utrymmet just nu. Den senaste skandalen är ytterligare ett bevis på det, och en utmärkt reklam för kallförvaring. Uppgifterna visar att människor lyssnar.