Har krypto tagit ett irreparabelt slag mot sitt rykte?

Av:
nov 16, 2022
Listen to this article
  • FTX-insolvens är det senaste slaget mot kryptons rykte i år
  • VD:n Sam Bankman-Fried var en av de främsta kryptofigurerna, som nu kryper på Twitter
  • Följer Do Kwon från Terra i att förstöra rikedom på ett extremt högprofilerat sätt

Vid det här laget har alla hört talas om kryptovaluta-nyheterna. Och det är en del av problemet.

En av de största börserna i världen, FTX, har ansökt om konkurs. Även om detaljer ännu inte framkommit, tyder rapporter på att börsen skickade 10 miljarder dollar av kundtillgångar till systerhandelsföretaget Alameda för att stödja lån som kallades in av investerare när marknaden kraschade tidigare i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Om det är exakt vad som hände eller inte, två saker är fortfarande klara. FTX kollapsade som ett resultat av det trassliga förhållandet mellan de och Alameda, och kundtillgångar förskingrades (för att använda en mycket artig term). Om du vill ha hela historien, skrev jag en djupgående här förra veckan.

Skadan är 8 miljarder dollar, och räkningen kommer att betalas av börsens kunder.

Men hur mycket skada gör hela den här elaka sagan för kryptons rykte?

Skada för ryktet

Ett av problemen bortom, ja, den enorma förlusten av välstånd, är slaget mot bilden av kryptovaluta.

Denna skandal förvärras av det faktum att den har kommit så varmt i hälarna på den förkrossande Terra-kraschen, som inträffade i maj innan den resulterande smittan spred sig över de följande månaderna.

Frågan som omedelbart dyker upp att tänka på är därför hur mycket detta har fördärvat kryptovaluta i mainstream. Vilka fondförvaltare kommer att vara villiga att allokera till det nu? Vem kommer att vara nöjd med sin pension i Bitcoin? Kommer detta att hindra VD:n att köpa det för sin balansräkning?

En snabb uppdatering av din Twitter-tidslinje är allt som behövs för att se hur dåligt sentimentet är i krypto just nu. Branschen har kämpat för legitimitet och en plats vid det stora bordet i flera år nu. Under pandemin kändes det äntligen som att det gjorde inbrytningar. Sedan hände Terra. Och nu, FTX.

Sam Bankman-Fried var guldpojken. Satt i sin kostym och pratade med kongressen helt nyligen. Pryder omslaget till tidningen Forbes. En talesman för inte bara sitt företag, utan hela kryptovalutabranschen.

En välgörande själ, effektiv altruist, visionär extraordinär. Nu kryper han på Twitter och tar skott på sin konkurrent (CZ of Binance) – som definitivt inte var orsaken till denna röra.

Hur kommer branschen tillbaka från denna pinsamhet?

Det positiva

Det finns dock skäl att vara optimistisk. Kryptovaluta har helt förändrats under de senaste åren. Studier tyder på att nära 90% av amerikanska vuxna nu har hört talas om krypto. Det upptar spaltutrymme i vanliga tidningar. Det är till och med lagligt betalningsmedel i vissa jurisdiktioner – El Salvador (som jag besökte i somras), Centralafrikanska republiken (om än med oro), Maderia, Lugano.

Inte nog med det, utan en spolning av dåliga spelare som FTX är nödvändig om krypto någonsin ska ”lyckas”. Återigen, det skulle vara mycket bättre om de aldrig existerade från första början. Men även om regleringen blir hård för att hantera denna begynnande industri, är den olyckliga verkligheten att miljön är sårbar för dåliga aktörer som denna.

Vi pratade med analytiker på Bitfinex, som vädjade om att en långsiktig vision måste tas.

Även om kryptomarknaden verkligen har tagit ett slag mot sitt förtroende efter den uppenbara implosionen av FTX, är värdet av Bitcoin för samhällen där tillgången till finansiella tjänster är svår eller oöverkomlig fortfarande lika relevant som någonsin.

Bitfinex marknadsanalytiker

Även om Bitcoin förblir oerhört kraftfullt och unikt utformat för att uppnå dessa mål, för att komma till en plats där det till och med kan börja leverera på detta löfte, måste det få fast acceptans och etablera obestridd legitimitet. Dessa avsnitt föreställer precis det.

De senaste månadernas händelser, utlösta av figurer som Bankman-Fried och Terra-grundaren Do Kwon, tynger hela branschen. Det finns till och med de som tror att det är en dödsdom.

”FTX är en riktig game changer och inte bra för branschen”, säger Ian Katz, VD på Capital Alpha Partners till Marketwatch. ”(Sam Bankman-Fried) var att kryptera vad många trodde att någon som Jeff Bezos eller Bill Gates eller Steve Jobs var för deras industrier.”

Rädslan är att den senare tanken kommer att dominera den förra. Återigen är känslorna höga i omedelbara efterdyningar av FTX-skandalen. Det kommer sannolikt också att bli en reaktion från lagstiftare eftersom siffrorna här är för stora för att ignorera. Kanske längre fram kommer detta att ses som kryptons nadir; bergbotten från vilken den växte.

Tiden får avgöra. Och en sak som krypto har i rockärmen är dess upprepade meritlista med att studsa tillbaka från slag efter slag.

Just nu hånar man dock hela branschen. Ärligt talat är det svårt att klandra dem. 8 miljarder dollar i kundtillgångar har försvunnit, en händelse som har ödelagt vissa användare. Dessa krascher är oerhört sårande för människor, vilket ironiskt nog är raka motsatsen till vad krypto var menat att göra.