Centralafrikanska republikens kryptoexperiment är hänsynslöst

Av:
jul 21, 2022
  • Centralafrikanska republiken var den andra nationen att anta Bitcoin som lagligt betalningsmedel
  • Imorgon kommer deras nya "Sango Coin" att börja säljas, i syfte att symbolisera deras rika naturresurser
  • Det här är hänsynslös och farlig ekonomisk politik i det krigshärjade landet, skriver Dan Ashmore

Jag är inte helt säker på vad som händer i Centralafrikanska republiken (CAR). Ännu viktigare är att landets medborgare inte heller gör det.

Vilka är Centralafrikanska republiken?

Trots att de besitter stora naturresurser – guld, olja, diamanter, uran – är den afrikanska nationen ett av de fattigaste länderna i världen. Detta beror på en mängd olika faktorer, varav de flesta härrör från dess koloniala historia. Sedan det blev självständigt från Frankrike 1960 har det funnits en extrem instabilitet mellan olika religiösa, sociala och etniska grupper, vilket i kombination med olika politiska ideologier har inneburit mycket våld, fördrivning och minimala möjligheter till tillväxt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det senaste våldsutbrottet kom 2013. Malaria, hiv och undernäring är också skenande, med den förväntade livslängden som en av de lägsta i världen på 53. Mödradödligheten på 8,9 per 1 000 födslar, medan läs- och skrivkunnigheten också är bland världens sämsta med 37%.

Bitcoin är lagligt betalningsmedel i Centralafrikanska republiken

Det är klart att detta är ett land med många problem. Det är dock mot denna bakgrund som president Faustin-Archange Touadéra har introducerat Bitcoin som lagligt betalningsmedel. Av allt att döma kom detta som en överraskning, med presidenten som i en serie kryptiska tweets tillkännagav att landet var på väg mot ett sådant drag.

Resurser saknas

Beslutet, även om det är lovande i ideologiska termer, verkar dock i bästa fall väldigt förhastat. Bitcoin är beroende av Internet, och endast 10% av befolkningen har regelbunden webbåtkomst.

Strunt i säkerhet, utbildning och tillgång till dricksvatten – kom ihåg, sedan 2013 har det varit konstant konflikt i nationen, med många massakrer längs religiösa linjer. Nationen har rekryterat den ryska legosoldaten Wagner-gruppen för att slåss mot rebellerna i ett allt mer blodigt inbördeskrig och ses nu som en rysk allierad.

Tokenisering av resurser

Förra veckan tog nationen det ett steg längre. När han gick bortom Bitcoin och djupare in i kryptovalutan, meddelade presidenten att de skulle lansera sin egen kryptovaluta, med titeln Sango Coin. Den ”nationella digitala valutan” kommer att börja säljas imorgon, den 21 juli, med en minsta investering på $500 som krävs, och beloppet ska betalas i andra krypto.

Webbplatsen säger att det kommer att ”underlätta tokeniseringen av Centralafrikanska republikens resurser för världsomspännande investerare”, även om hur detta kommer att fungera är mycket oklart för mina ögon – strunt i den genomsnittliga CAR-medborgaren utan tillgång till internet, strunt i en karriär inom kryptovaluta.

”Sango Coin kommer att vara valutan för den nya generationen av Centralafrikanska republiken,” sa Touadera, återigen utan att utveckla detaljerna.

Slutsats

Det finns inget sätt att svänga draget här – detta är ett extremt oansvarigt och farligt ekonomiskt drag av CAR-regeringen. Alla möjliga teorier cirkulerar om ”varför”, eftersom det är ett så konstigt beslut. Vissa tror till och med att det finns ryska implikationer, eftersom landet ser ut att vända sig bort från Frankrike och inta en mer gynnsam position med Ryssland. Andra säger att detta kommer att möjliggöra etablissemangets förmåga att delta i korruption och annan olaglig finansiell verksamhet.

Men oavsett orsaken är detta väldigt hänsynslöst och olyckligt. Centralafrikanska republiken har enorma problem – de behöver inte någon form av statligt sponsrad kryptovaluta med minimal förklaring och detaljer för att ”tokenisera” sina naturresurser. Det känns förhastat och spontant också, snarare än uttänkt och planerat. Extrema experiment som att tokenisera dina egna resurser via nya kryptovalutor är inte rätt sak att göra när ditt land kämpar i nästan alla andra kategorier.

Ärligt talat, jag är inte säker på vad många Sango Coin-grejer ens betyder. Mer oroande är att jag undrar om presidenten gör det.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money