ECB följer trenden från USA och Storbritannien med 50 bps räntehöjningar

Av:
Dec 15, 2022
Listen
  • ECB har höjt räntorna med 0,5%, en mindre ökning än sina tidigare två höjningar på 0,75%
  • Detta följer efter USA och Storbritannien gör samma sak denna vecka
  • Inflationen har mattats av något men är fortfarande hög, med ECB mer försiktig än någonsin för en recession

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Europeiska centralbanken (ECB) har meddelat en höjning på 50 bps (0,5%) på torsdagen. Flytten är i stort sett i linje med förväntningarna, samtidigt som de varnade för ytterligare rörelser i horisonten.

“Räntorna kommer fortfarande att behöva stiga avsevärt i en stadig takt för att nå nivåer som är tillräckligt restriktiva för att säkerställa en snabb återgång av inflationen“, sa ECB. “Inflationen är fortfarande alldeles för hög.”

ECB:s inlåningsränta är nu mellan 1,5% och 2%, den högsta sedan kraschen 2008. Närhelst uttrycket “sedan 2008” används är det aldrig goda nyheter, eller hur?

ECB följer USA och Storbritannien

Den följer två på varandra följande höjningar på 75 bps, där Europa följer den väg som sattes tidigare i veckan av USA och Storbritannien, som båda gjorde detsamma. Den schweiziska centralbanken höjde också med en halv procent.

De mindre höjningarna speglar hopp om att inflationen har nått en topp. Inflationen i euroområdet sjönk till 10% i november. Men med tanke på att den var rekordhög på 10,6% föregående månad, är allt relativt. Ändå kan de senaste läsningarna ses som mer optimistiska än vad som förväntades.

USA och Storbritannien såg också positiva inflationsavläsningar denna vecka. KPI på delstatssidan kom in på 7,1% (ned från 7,7% föregående månad), medan den brittiska avläsningen landade på 10,7% (ned från 11,1% i oktober).

ECB, liksom de andra staterna, har sett tillräckligt för att motivera en sänkning av höjningstakten till 50 bps. Men det universalmedel med målet om 2% inflation är fortfarande långt borta.

Den stora frågan är hur länge dessa höga priser kan bestå.

Lågkonjunktur på väg?

De senaste veckorna har höjt värmen i euroområdet. Ironiskt nog har detta kommit från en brist på bokstavlig värme – de fallande temperaturerna ökar energiräkningarna mitt i den energikris som utlöstes av Rysslands krig i Ukraina.

Vintern hade varit okarakteristiskt mild tills nyligen, men det har börjat vända. ECB:s ordförande Christine Lagarde, som hade varit stark inför hotet från recession, sa till och med förra månaden att “risken för recession har ökat”.

Sammantaget fortsätter ECB att följa gränsen mellan inflation och recession så gott de kan. Men deras långsammare vandringar än andra jurisdiktioner avslöjar det faktum att deras händer är något bundna här. Den hotande rädslan är att det kanske inte går att ta sig igenom detta utan en lågkonjunktur.