IMF förutspår lågkonjunktur i Storbritannien, den enda avancerade ekonomin som kommer att krympa 2023

Av:
Feb 1, 2023
Listen
  • Storbritannien förutspådde att minska med 0,6% 2023, under även Ryssland
  • Den globala ekonomin förväntas växa med 2,9%, eftersom IMF för första gången på ett år höjer förväntningarna
  • Bank of England tillkännager den senaste räntepolicyn på torsdag

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

I ett nytt avsnitt av Invezz-podden funderade jag tillsammans med en marknadsstrateg över den gåta vi befinner oss i för tillfället. Nämligen, kommer en lågkonjunktur?

IMF tog sig in i debatten på tisdagen. De förutspådde att Storbritannien skulle vara den enda “avancerade ekonomin” att gå in i en lågkonjunktur 2022. De förutspådde en nedgång på 0,6%, vilket är 0,9 % under dess tidigare uppskattning på 0,3% tillväxt.

Det är…inte bra. Även Ryssland kommer bättre, med en prognostiserad nedgång på 0,3%.

Jag har täckt den brittiska ekonomin omfattande under det senaste året, med alla vändningar och berättelser som anstår en Netflix-dramaserie och möjligen till och med en uppföljningsbok (utan att nämna namn). Kanske ingen större än premiärminister Liz Truss’ korta, men alltid så skadliga regeringstid.

Det verkar nu allt mer osannolikt att Storbritannien efter Brexit kommer att slippa denna röra utan någon form av recession, något som IMF är överens om. Åtminstone på den positiva sidan höjde IMF sin prognos för den brittiska ekonomins tillväxt 2024 från en expansion på 0,6% till 0,9%.

Det fanns ytterligare positivitet på global skala, där IMF för första gången på ett år stötte upp sina globala utsikter, upp till 2,9%, en ökning med 20 bps från sin tidigare rapport i oktober förra året.

Räntor och inflation

Högre räntor som svar på förlamande inflation har varit orsaken till att den globala ekonomin har avtagit. Dagarna för den obevekliga tjurmarknaden är förbi, och nu är det dags för att betala för kalaset.

IMF förutspår att den globala inflationen skulle falla till 6,6% 2023 och 4,3% 2024. Detta skulle dock fortfarande placera den långt över pandeminivåerna. De avtagande inflationssiffrorna under de senaste månaderna har varit den främsta drivkraften bakom en ökning på marknaderna, med S&P 500 på gränsen till sin bästa januari sedan 2019, en ökning med 6% jämfört med året innan.

För Storbritannien specifikt orsakar nationens ökade exponering för naturgas problem utöver cocktailen av åtstramande penningpolitik och hög inflation som ses globalt. Sysselsättningen i Storbritannien ligger fortfarande under nivåerna före pandemin, vilket är ett problem med tanke på att arbetsmarknaden är extremt ansträngd, vilket i slutändan leder till lägre produktion och mindre tillväxt.

Vad härnäst?

Naturligtvis är det bara prognoser. Se inte längre än att euroområdets trycköverraskande tillväxt under fjärde kvartalet 2022 slog analytikernas förväntningar på en nedgång när de tillkännagavs tidigare idag.

Ändå är tiderna dystra i euroblocket, och bara mer i Storbritannien.

Ögonen kommer nu att riktas mot centralbankerna i vad som är en avgörande vecka för marknaderna. Storbritannien tillkännager sin senaste policy på torsdag, samma dag som euroområdet och en dag efter USA, med Federal Reserve som tillkännager sina planer i eftermiddag. Eftersom allt till synes går fel – inflation, sysselsättning, energiberoende, ett svagt pund, mjukare bostadsmarknad och allt annat du kan tänka dig – är vägen en svår väg.

Nästa steg, för nu, är att se vad Bank of England tillkännager på torsdag. Marknaderna förväntar sig en höjning av centralbankens basränta med 0,5 procentenheter till 4%. Detta skulle vara den tionde raka räntehöjningen från bankens penningpolitiska kommitté (MPC) sedan december 2021.

Med räntehöjningen i stort sett förväntad, kommer det att vara det språk som kommer ut från kommittén som kommer att dra flest ögon. Vad som än sägs, ser vägen framåt tuff ut för Storbritannien 2023.