USDC:s utbud har sjunkit med 21 miljarder dollar från toppen när bankoron skrämmer kryptoinvesterare

Av:
Mar 17, 2023
Listen
  • USD Coins utbud är 21 miljarder dollar från toppnivån förra sommaren, en nedgång på 37%
  • 16% av utbudet har sålts denna månad då Silicon Valley Bank sänkte kopplingen till under 90 cent
  • Trots veckans händelser är Circles reservsituation och transparens fortfarande en enorm styrka

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Fram till för en vecka sedan sågs USD Coin som världens säkraste stablecoin.

BUSD, en av dess främsta rivaler, stängdes förra månaden av amerikanska tillsynsmyndigheter. Tether, det enda stablecoinet som för närvarande ligger före USD Coin, har länge plågats av frågor om dess reserver (jag intervjuade Tethers Paolo Ardoino om detta och andra stablecoin-frågor för några veckor sedan).

Men en vecka är lång tid i krypto, och saker har verkligen förändrats. Kollapsen av Silicon Valley Bank (SVB) skickade chockvågor genom marknaden, med emittenten av USD Coin, Circle, som höll reserver som backade upp USDC i banken.

Vad hände USDC?

Ursprungligen visste inte marknaden hur mycket av Circles reserver som fanns i SVB. Det var känt att 25% av Circles reserver hölls kontant i banker, men fördelningen var inte klar. Det bekräftades sedan av Circle att 8,25% ägdes av SVB, vilket uppgick till 3,3 miljarder dollar.

Försäljningen under denna period av tvivel – och därefter – var aggressiv, USD Coin avkopplade till under 90 cent på flera börser och drog ner Bitcoin med det.

USDC-försörjningen säljs trots bankgaranti

Den amerikanska administrationen gick dock in för att garantera insättningar, och därmed återställdes kopplingen till USDC snabbt till nära $1.

Men det totala utbudet av USD Coin har minskat avsevärt. På drygt en vecka har utbudet sjunkit med 17%, från 44,2 miljarder dollar den 6 mars till 36,9 miljarder dollar idag.

Det kommer att vara intressant att spåra om investerare allokerar tillbaka in, men efter ett år som har sett så många kryptoskandaler – inklusive några inte så stabila stablecoins – är oron kring bankväxlingen förståelig.

Circles utbud sjönk redan innan SVB-debaclet, i linje med hela kryptovalutabranschens fortsatta rutt under denna björnmarknad. Förra juli markerade toppen på 58,3 miljarder dollar. Den har fallit med 37% sedan dess, en minskning med 21,4 miljarder dollar.

Vad härnäst för USDC?

Att se tillbaka på en längre tidsram visar naturligtvis hur anmärkningsvärt tillväxten har varit, med USDC en av de stora vinnarna av den obevekliga tjurmarknaden 2020 och 2021.

Vad som är nästa steg för USDC är mindre tydligt. Förtroendet för kryptovaluta som helhet är fortfarande i rännstenen, trots att Bitcoin nyligen återuppstått. Detta har varit den största faktorn av alla i dess fall under det senaste året.

Regulatorer har också flyttat in i utrymmet i ökande takt. Vissa misstänker att detta kan hjälpa Tether, som redan är nummer ett och har fördelen av att ha sitt huvudkontor utanför USA.

Men trots den senaste veckans kaos är USD Coins stora fördel dess transparens och reserver. Endast 25% av dess reserver finns i kontanter, och huvuddelen av återstoden i statsskuldväxlar. Detta representerar en ungefär så säker investering som möjligt (om statsskuldväxlar skulle misslyckas skulle det inte finnas någon dollar och därmed inget stablecoin i alla fall!).

Som jag sa, bara förra veckan sågs detta som det säkraste stablecoin som finns. Jag är inte säker på att mycket har förändrats – detta kaos härrörde från de traditionella finansmarknaderna och en total misshantering av risker inifrån bankverksamheten. Circle kommer att se detta och fördela mer försiktigt framöver – och USA klev in i alla fall.

Att slå ner USD Coin från sin plats till förmån för ett annat stablecoin skulle vara ett misstag. Ut ur stekpannan och in i elden, som det gamla ordspråket säger.

Marknaden kan inse det framöver. Naturligtvis, vem vet vad som kommer att hända i kryptovalutans kaotiska värld – en penna från en regulator och det utbudet kan sjunka ännu mer drastiskt.