Vad händer efter SVB:s kollaps? 30% chans till räntesänkningar till sommaren

Av:
Mar 14, 2023
Listen
  • SVB:s kollaps har helt förändrat ränteprognoserna – och därav marknadens bana
  • Marknaden förutspår nu en 30% chans för lägre priser till sommaren, jämfört med 0% för bara några dagar sedan
  • Endast 1,6% chans för högre priser i sommar, jämfört med 100% för några dagar sedan

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Det eskalerade snabbt.

Silicon Valley Bank (Nasdaq: SIVB) finns inte längre, det största bankolyckan sedan Lehman Brothers chockade världen 2008. In kom den amerikanska administrationen och drog ut nödstopp för att avvärja krisen – åtminstone på kort sikt.

Som Joe Biden sa, “det är så kapitalism fungerar”.

Men effekten kommer att bli långtgående. Marknaden har redan insett detta. Ser man på förväntningarna på räntorna är förändringen svindlande.

Söndag kväll sjönk Fed Fund-terminerna i juli från 5,63% till 5,15%. Det kan översättas till ett fall på nära 50 bps i prognoserna för Feds räntehöjningspolitik i en handvändning.

Om man tittar på Feds framtidsimplicerade sannolikheter visar diagrammen nedan hur avsevärt utsikterna för nästa Fed-möte har vänt.

Inom några dagar har vi gått från en 70% chans för en höjning på 50 bps till 0%, medan baslinjeförväntningen nu inte är någon höjning alls, med en sannolikhet på 72% från 0% förra veckan.

Men varför? Jo, eftersom saker går sönder, det är därför. Vi har hela tiden vetat att Feds stora mål under det senaste året har varit att höja räntorna tillräckligt mycket så att inflationen tyglas in, men ändå inte för mycket så att ekonomin försvåras och en smutsig lågkonjunktur utlöses.

Söndagen kom med en vingling i banksystemet, där marknaden gick mot förväntningarna att Fed helt enkelt inte kan undvika att svänga av sin tidigare strama politik.

Vad betyder detta för risktillgångar?

Naturligtvis behöver risktillgångar bara en sniff av ordet “pivot” och de packar sina väskor för att bege sig norrut på sjökort över hela sfären. Bitcoin var huvudrollen i går, vilket ledde upp kryptomynten när det återtog $24 000, tillbaka till nivån för två veckor sedan, efter att ha sjunkit under $20 000 under helgens kris.

Som har varit fallet hela året, är det ett fall av dåliga nyheter är goda nyheter. Varför ska aktier och krypto stiga när banker nästan kollapsar? Eftersom en nära katastrof innebär en snabbare återgång till det utlovade landet som är låga räntor, det är därför.

Det är en rolig värld vi lever i.

Är räntehöjningarna över?

Men hur är det med den stora frågan: är vandringar helt över? Vi har tittat på sannolikheten för höjningar vid nästa veckas Fed-möte, men hur är det med prognoser kring terminalräntan? Är räntecykeln helt över?

Det bästa sättet att se på detta är att göra exakt vad vi gjorde ovan för marsterminer, förutom juli. Diagrammet nedan visar sannolikheterna idag i orange, jämfört med de svarta staplarna som visar förra veckans sannolikheter. Det har som sagt eskalerat ganska snabbt.

Diagrammet visar endast en 1,6% chans för en högre kurs i juli. Det är otroligt när förra veckans prognos hade denna siffra på 100% – det är rätt, terminer antydde bokstavligen 0% chans att räntorna inte skulle vara högre med minst 50 bps.

Det finns till och med 31% chans för lägre priser i juli. Analytiker från Goldman Sachs kom också ut på söndagskvällen och sa att de var med på denna förväntning.

Det börjar bli vettigt varför Bitcoin har gått upp över $24 000, eller hur?

Naturligtvis brusar inflationen fortfarande där ute, även om den har fallit förbi sin topp. Den senaste KPI-avläsningen är ute i eftermiddag och har chansen att skaka om saker och ting om det kommer in varmt.

Men det skulle vara en överraskning. Marknaden har skiftat från rädsla för inflation till rädsla för en lågkonjunktur sedan årsskiftet och alla tecken pekar mot att inflationen kommer att sjunka. Och nu, med bankväxlingen tack vare att SVB fallit för kvävningen av höga räntor, tror marknaden att Fed inte har något annat val än att gå tillbaka till lägre räntepolitik.

Hej Jerome, kommer du ihåg var du placerade pengaskrivaren?