Dåliga nyheter är goda nyheter för aktiemarknaden

Av:
Oct 7, 2022
Listen
  • Aktier började veckan med sin bästa tvådagarsperiod på två år, efter sämre jobbsiffror än väntat
  • Dåliga nyheter minskar chanserna för högre räntor av Federal Reserve i framtiden, vilket skickar aktier uppåt
  • Är det vettigt att Federal Reserve dikterar aktiemarknaderna så mycket?

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Vi lever i en nyfiken värld. Låt oss göra en snabb sammanfattning av den senaste veckan för att förklara varför.

Aktier har varit hemska i år. Förra veckan avslutade det som är den längsta raden av kvartalsförluster sedan finanskrisen 2008. Sentimentet är lika dåligt som det någonsin har varit och ekonomin går, av allt att döma, ner i marken.

Sedan gick vi in i den här veckan, inför de viktiga amerikanska sysselsättningssiffrorna. Första gången arbetslöshetsanmälningar kom in på 219 000, upp från 190 000 en vecka tidigare. De sämre än väntade siffrorna underströk rädslan på marknaderna, med ordet “lågkonjunktur” rakt in i munnen på analytiker överallt.

Och så tog marknaden upp sig för att börja veckan – med sin bästa tvådagarsperiod på två år. Va?

Federal Reserve dikterar aktiekurserna

Med de sämre än väntade jobbsiffrorna spekulerade marknaden i att Federal Reserve kan behöva mildra sin tidigare hållning angående höga räntor. Marknaden förutsåg tidigare att Fed skulle hålla sig trogen sitt ord – det vill säga att inflationen är högsta prioritet.

För att dämpa inflationen kommer räntorna att höjas. Detta tjänar till att öka lånekostnaderna, suga likviditet ur ekonomin och dämpa efterfrågan. Nedåt kommer inflationen därefter. Högre räntor skadar alla typer av människor – de med kreditkortsskulder, investerare och företags inkomstprognoser.

Det sistnämnda är anledningen till att teknikaktier har absolut hamrats i år. Denna sektor värderas utifrån fritt kassaflöde. Det betyder att analytiker gillar att diskontera framtida kassaflöden tillbaka till nutiden. Ofta gör dessa företag inte vinster nu och är därför beroende av framtida prognoser.

Med högre räntor blir det en större rabatt tillbaka till nutid av dessa kassaflöden. Detta minskar företagets upplevda värde och därmed faller aktiekursen.

Så med de dåliga nyheterna som kom in på jobbfronten spekulerade marknaden i att Fed kan komma att följa en mindre aggressiv hållning till räntorna än tidigare planerat. Därför hoppade aktier uppåt på denna optimism om en framtid med lägre räntor.

Är något av detta vettigt?

Rubriken är inte skämtsam. Det är bokstavligen fallet att dåliga nyheter är goda nyheter. Jag har skrivit mycket nyligen att av alla variabler är den enda som verkligen spelar någon roll orden som kommer ur Federal Reserves ordförande Jerome Powells mun.

Denna marknad är beroende av räntor, som i sin tur till synes är beroende av ekonomins upplevda hälsa och förmågan för den att motstå högre räntor, såväl som de avgörande KPI-avläsningarna.

Och så det lämnar oss på en plats där dåliga nyheter får aktier att hoppa. Nästa rapport är ute idag – den amerikanska arbetsmarknadsavdelningen kan redan ha meddelat sina siffror när du läser detta.

Bli inte förvånad om siffrorna är under förväntningarna och ändå får aktier ett minirally som resultat. För det förutsebara är den värld vi lever i.

Ad

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, eToro

10/10