Ad

Totalt utbud av stabila mynt på två års lägsta nivå mitt i kapitalexodus

Av:
Sep 14, 2023
Listen
  • Det totala utbudet av stablecoins i omlopp är 125 miljarder dollar, en tvåårig lägsta nivå
  • Crypto härdsmälta förra året och stigande trad-fi-räntor har sugit ut kapital ur systemet
  • Kollaps av TerraUSD, regulatorisk avstängning av BinanceUSD och USDC bankproblem har också bidragit

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Utvandringen av kapital från kryptovalutan under de senaste två åren kan väl sammanfattas genom att undersöka stablecoin-marknaden.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Med tanke på stablecoins centrala roll i likviditeten i hela ekosystemet, eftersom det är den främsta vägen genom vilken investerare går in i och lämnar kryptovalutor, säger nedgången i det totala utbudet sitt tydliga språk. Diagrammet nedan visar att det totala utbudet nu är på två års lägsta nivå, totalt 125 miljarder dollar.

Börsvärdet nådde en topp på 188 miljarder dollar före Terra-krisen i maj 2022, vilket betyder att stabila mynt på marknaden har fallit med en tredjedel under de senaste 16 månaderna. Effekten av den abrupta förångningen av UST stablecoin kan ses tydligt i diagrammet ovan. Dessutom är det också uppenbart att det totala utbudet har minskat konstant sedan dess.

Utöver svårigheter i kryptorymden har makromiljön varit en integrerad del av avhoppet. En stram penningpolitik genomförd i spåren av den skenande inflationen innebär att räntorna har stigit från nära noll till över 5 %.

Med statsskuldväxlar som plötsligt ger rejäl avkastning, ser världens säkraste investering förståeligt nog betydligt mer lockande ut. Samtidigt minskar den relativa attraktiviteten för stablecoins och de olika avkastningsgenererande produkterna i krypto.

Nedgången fortsätter under 2023

Copy link to section

Tillbakagången är densamma över hela investeringssfären. Se inte längre än till aktiemarknaden, där S&P 500 minskade med 20 % förra året för sin sämsta avkastning sedan 2008. Det intressanta är att nedgången i utbudet av stablecoin har fortsatt under hela 2023. Detta trots att risktillgångarna har studsat, inklusive både aktiemarknaden och krypto.

Det pekar på andra frågor. Samtidigt som trad-fi-räntorna har stigit så kraftigt har vi sett raka motsatsen inom DeFi. Skyhöga avkastning lockade många till utrymmet under pandemin, men dessa har visat sig ohållbara, vilket förvärrat utflödet som redan skulle ha flödat som ett resultat av trad-fi-räntornas bana.

Bortsett från Tether, som har visat anmärkningsvärd motståndskraft med sin marknadsandel som stigit till rekordnivåer, har alla de stora stabila mynten blivit buckliga. Klicka på “spela tidslinje” i diagrammet nedan för att se nedgången under de senaste åren.

Det bör noteras att även om Terra-krisen var den överlägset mest seismiska händelsen som drabbade stablecoin-marknaden, har det funnits andra incidenter under de senaste åren som har påverkat sektorn.

I februari stängdes Binance-märkta BUSD, dess New York-hemiserade emittent Paxos tvingades överge prägling av myntet som ett resultat av värdepapperslagar. Avvecklingen av BUSD har skett gradvis och till stor del utan händelser, men förlusten av ett stort stabilt mynt och den större regulatoriska oro var knappast till hjälp.

Världens näst största stablecoin, USDC, gick igenom en mer dramatisk episod i mars. 3,3 miljarder dollar av reserverna som backade stablecoin, motsvarande 8% av det totala cirkulerande utbudet vid den tiden, hölls i den plötsligt kollapsande Silicon Valley Bank.

Panik svepte över marknaden, med tappen så lågt som 88 cent. Till slut gick den amerikanska administrationen in för att garantera insättningar, och kopplingen återställdes snabbt.

Även om Tether har haft goda förutsättningar att suga upp en del av kapitalet som flyr dessa stablecoins, har det inte fångat allt – resten har helt enkelt lämnat utrymmet helt.

Det är omfattningen av skadorna på hela kryptoekosystemet, såväl som DeFis kamp, som verkligen har lett till nedgången på stablecoin-marknaden, snarare än de tidigare nämnda hicka (och i kryptotermer, det är allt de var) för USDC och BUSD. Regulatoriska oro har inte heller hjälpt, och förutom den rädsla som utlösts av SVB-incidenten, är det en faktor bakom Tethers ökning av marknadsandelar på bekostnad av USDC under de senaste sex månaderna (USDC är baserat i USA medan USDT är europeiskt).

Med utbudet av stablecoins nu på en tvåårig lägsta nivå kommer det att bli intressant att följa framöver. Detta gäller särskilt när vi närmar oss slutet av åtstramningscykeln. Dessutom har den regulatoriska utvecklingen under de senaste veckorna verkat vara gynnsam för krypto, där Grayscale vann ett landmärkesmål mot SEC och upptäcker att Bitcoin ETF:er äntligen verkar komma närmare.

Om krypton återhämtar sig avsevärt skulle man förvänta sig att börsvärdet för stablecoins skulle stiga ännu en gång. Återigen är osäkerheten fortsatt hög och priserna har redan stigit avsevärt i år, men ändå har likviditet, volym och utbudet av stabila mynt undertryckts.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Dai USA Blockchain Kryptovaluta