Ad

Depository Trust & Clearing Corporation slutför pilotprojekt för fonddatatokenisering med Chainlink

Av:
May 17, 2024
Listen
  • DTCC avslutade Smart NAV-pilotprojektet med Chainlink och flera stora amerikanska finansinstitutioner.
  • Projektet standardiserade NAV-data över blockkedjor med Chainlinks CCIP.
  • Efter pilotens framgång såg Chainlinks ursprungliga token, LINK, en prishöjning på över 12,5 %.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

The Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), det största värdepappersavvecklingssystemet globalt, har avslutat ett pilotprojekt med blockchain-oracle Chainlink. Flera stora amerikanska finansinstitut deltog också i programmet.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Detta initiativ kallades Smart NAV-projektet och syftade till att skapa en standardiserad metod för att tillhandahålla nettotillgångsvärde (NAV) data för fonder över olika blockkedjor. Den använde Chainlinks Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP).

En rapport som beskriver denna pilot publicerades av DTCC den 16 maj.

Blockchain stärker det traditionella systemet

Copy link to section

De finansiella institutionerna som var involverade i pilotprojektet inkluderade American Century Investments, BNY Mellon, Edward Jones, Franklin Templeton, Invesco, JPMorgan, MFS Investment Management, Mid Atlantic Trust, State Street och US Bank.

Målet var att leverera strukturerad data i kedjan och etablera standardiserade roller och processer. Enligt rapporten tillät detta tillvägagångssätt grundläggande data att bäddas in i flera användningsfall i kedjan, såsom tokeniserade fonder och smarta kontrakt för “bulkkonsument”.

“Piloten visade att genom att leverera strukturerad data i kedjan och skapa standardroller och processer, kunde grundläggande data bäddas in i en mängd olika användningsfall i kedjan”, noterade rapporten.

DTCC-rapporten indikerade att pilotprojektet uppnådde bättre automatiserad datahantering med minimala avbrott i befintliga marknadspraxis för traditionella finansiella institutioner. Det gjorde det också möjligt för kunder att hämta historiska data utan manuell registrering och tillhandahöll bredare API-lösningar för prisdata.

Resultaten tyder på att dessa möjligheter skulle kunna stödja framtida industriutforskning och olika fall av nedströmsanvändning, inklusive mäklarapplikationer och mer automatiserad dataspridning.

Chainlinks ursprungliga token, LINK, såg en betydande prisökning efter att DTCC-rapporten publicerades. Priset steg med över 12,5%, enligt CoinGecko. Under de senaste 12 månaderna har LINK ökat med mer än 130 %.

Tokenisering är det nya modeordet

Copy link to section

DTCC-rapporten kommer mitt i ett växande intresse för tokenisering av verkliga tillgångar (RWA) av stora traditionella finansinstitutioner.

Tokenisering innebär att konvertera fysiska tillgångar, som obligationer och fonder, till digitala tokens på en blockchain. Jämfört med traditionella system erbjuder detta ökad effektivitet, snabbare avveckling och större transparens.

Anmärkningsvärda spelare som doppade tårna i sektorn inkluderar BlackRock.

Kapitalförvaltaren lanserade nyligen en tokeniserad penningmarknadsfond kallad BUIDL på Ethereum-nätverket den 19 mars. Fonden gör det möjligt för investerare att köpa tokens som representerar aktier i fonden, som investerar i tillgångar som amerikanska statsskuldväxlar. BUIDL-fonden fungerar som en ERC-20-token på Ethereum-blockkedjan, och erbjuder ett digitaliserat investeringsalternativ.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Kryptovaluta