NZD/USD-prognos och förhandsvisning av RBNZ-räntebeslut

Av:
May 19, 2024
Listen
  • NZD/USD-paret har stigit till sin högsta punkt sedan den 14 mars.
  • Rallyt skedde efter att USA publicerade svaga ekonomiska siffror förra veckan.
  • RBNZ kommer att publicera sitt tredje räntebeslut för året denna vecka.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Växelkursen NZD/USD kommer att vara i rampljuset denna vecka då investerare fokuserar på det kommande räntebeslutet från Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Paret har varit i en stark bullrun den här månaden då det steg från 0,5852 till nära 0,6150, dess högsta svängning sedan 14 mars.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

RBNZ räntebeslut framåt

Copy link to section

Valutaparet NZD/USD steg kraftigt förra veckan efter att de svaga amerikanska ekonomiska siffrorna ledde till ett fall av US-dollarindex (DXY). Data visade att bygglov och nystartade bostäder förblev under press i en högräntemiljö.

Ytterligare data visade att detaljhandeln i USA avstannade i april medan tillverkning och industriproduktion drog sig tillbaka i april. Samma månad sjönk den totala och kärnkonsumentinflationen för första gången på månader.

Därför befinner sig Fed i en period av stagflation, som kännetecknas av hög inflation och svag ekonomisk tillväxt. En tidigare rapport visade att den amerikanska ekonomin expanderade med bara 1,6 % under första kvartalet. Som sådan kan banken besluta att sänka räntorna minst två gånger i år.

Nästa viktiga katalysator för NZD/USD-växelkursen kommer att vara det kommande räntebeslutet från Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) som är planerat till onsdag.

Detta möte kommer att komma vid en tidpunkt då Nya Zeelands inflation ligger kvar på en förhöjd nivå medan ekonomin håller på att ta sig ur en djupdykning. De senaste uppgifterna visade att det överordnade konsumentprisindexet (KPI) sjönk till 4,0 % under första kvartalet, en minskning från 4,7 % föregående kvartal. Den nådde en topp på 7,3 % 2022.

En separat rapport visade att ekonomin krympte med 0,3 % under fjärde kvartalet, en liten förbättring från den tidigare nedgången på 0,6 %. Därför förväntar sig analytiker att banken lämnar räntorna oförändrade och pekar på en räntesänkning under fjärde kvartalet.

NZD/USD teknisk analys

Copy link to section
NZD/USD

NZD/USD-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att växelkursen NZD till USD har varit i en stark bullrun under de senaste veckorna. Den passerade nyligen den avgörande motståndsnivån på 0,6080, dess högsta sving den 10 april.

Paret har vänt på 50-dagars och 100-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA), ett positivt tecken. Den har också skjutit i höjden över det första motståndet i Woodies vridpunkt.

Relative Strength Index (RSI) och Relative Vigor Index (RVI) har alla hoppat till sina högsta nivåer på månader. Därför kommer paret troligen att testa om den första Woodie-pivotpunkten vid 0,6157 och sedan dra sig tillbaka till stödet vid 0,6080 efter RBNZ-beslutet. Den här föreställningen är känd som ett brytnings- och omtestmönster.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

NZD USD Forex Marknadsanalys