Zoom (ZM) lager: pandemi älskling går en dyster framtid till mötes

Av:
May 19, 2024
Listen
  • Zoom Communications-aktien har fallit från 588 dollar till 64 dollar.
  • Dess börsvärde har sjunkit från 182 miljarder dollar till 19 miljarder dollar.
  • Bolaget publicerar sitt ekonomiska resultat på måndag.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Zoom Communications ( NASDAQ: ZM ) aktiekurs har gått igenom en långvarig turbulens de senaste åren. Efter att ha stigit till $588 under pandemin har den sjunkit till $64, vilket bringar marknadsvärdet till $19 miljarder från en topp på $182 miljarder.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Zoom Communications intäkter framåt

Copy link to section

Zoom, ett företag vars namn blev ett verb, har fallit från nåden när efterfrågan på virtuella möten minskat och konkurrensen från Cisco, Microsoft och Google ökat. Som ett resultat har dess intäktstillväxt och vinster stannat av. Årliga intäkter steg till 4,5 miljarder USD 2023 från 4,3 miljarder USD 2022 efter att ha ökat från 622 miljoner USD 2020 till 2,6 miljarder USD.

Zoom befinner sig i en svår plats eftersom dess nyckelprodukt även tillhandahålls av företag med en stark marknadsandel inom andra områden. Google Meet ingår i Googles produktsvit medan Microsoft Teams länge har paketerats med sin 365-produkt.

Därför har det blivit svårt för Zoom att växa sin marknadsandel i en tid då många företag tittar på kostnadseffektivitet. Det viktigaste är att det blir svårt för företaget att höja priserna eftersom många företag kommer att välja att använda dess alternativ.

Zoom har försökt lösa detta problem genom att utöka sitt tjänsteutbud. Det lanserade Zoom Docs, en plattform som liknar Google Docs men en som bara är tillgänglig i Zooms ekosystem. Man har också lanserat Whiteboard, Clips och Notes-lösningar, produkter som möter hård konkurrens.

Analytiker har låga förväntningar på Zoom när de publicerar sina finansiella resultat på måndag. Den genomsnittliga uppskattningen bland analytiker är att dess intäkter steg med 1,90 % till 1,13 miljarder dollar under första kvartalet. Det hade genererat 1,1 miljarder dollar ett år tidigare. För året förväntar sig analytiker att dess totala intäkter kommer att stiga till 4,61 miljarder dollar från 4,53 miljarder dollar ett år tidigare.

Därför har vi med Zoom ett välkänt varumärke som ser ljummet tillväxt och betydande konkurrens. Det har också blivit lite övervärderat. För SAAS-företag är ett av de bästa värderingskoncepten regeln om 40, som tittar på tillväxt och lönsamhet.

I Zooms fall ligger dess framtida intäktstillväxt på 3% medan nettovinsten och EBITDA-marginalen ligger på 14 respektive 15,5. Resultatet är att dess regel om 40 metriskt står på mindre än 20, vilket betyder att företaget är övervärderat. Den har också en efterföljande och framåtgående PE-kvot på 31 och 33, vilket är högre än det snabbare växande S&P 500-indexet.

Zoom aktiekursprognos

Copy link to section
zoom video

ZM-diagram av TradingView

Om vi vänder oss till det veckovisa diagrammet ser vi att ZM-aktiens pris har legat i ett snävt intervall sedan oktober 2022. Den har fått ett betydande stöd på $58,3, där den inte har lyckats röra sig under sedan den perioden, vilket förklarar varför Average True Range ( ATR) har ramlat. Aktien har också legat kvar på 50-veckors glidande medelvärde.

På den positiva sidan kan denna prestation vara en del av ackumuleringsfasen av Wyckoff-metoden, vilket kan leda till mer uppsida på kort sikt. Om detta händer kan aktien stiga till nyckelmotståndet på $85,50, den högsta punkten i januari 2023.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Aktier & Fonder Marknadsanalys Teknologi