Varför Teslas aktie inte kan gå över $200

Av:
May 20, 2024
Listen
  • Svalkande efterfrågan på elbilar i USA påverkar Teslas aktieutveckling.
  • Finansiella marginaler urholkas av aggressiva prissänkningar, kostnader.
  • Bärtrycket kvarstår; motstånd nära $200 är fortfarande starkt.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Aktierna i Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA) handlas för närvarande nära $178, vilket återspeglar en betydande nedgång från sin rekordhögsta nivå på över $400. Detta pris är dock en återhämtning från sin lägsta januari 2023 på cirka 100 $. Medan Teslas aktieutveckling har varit en berg-och-dalbana under de senaste åren, har de senaste intäkterna och nyheterna gjort den ännu mer volatil.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Den 20 maj 2024 meddelade Indonesiens samordnande investeringsminister att Elon Musk överväger ett erbjudande om att bygga en batterianläggning för elfordon (EV) i Indonesien. Denna potentiella investering ligger i linje med Indonesiens strategiska strävan att utnyttja sina rika nickelresurser för att utveckla sin elbilssektor. Om Tesla fortsätter med den här anläggningen kan den säkra en kritisk fördel i leveranskedjan, med tanke på vikten av nickel i batteriproduktion.

Trots denna lovande utveckling står Tesla inför utmaningar, särskilt när det gäller konsumenternas efterfrågan på elbilar. En nyligen genomförd JD Power-studie visade på ett svalkande intresse för elbilsköp i USA, där andelen köpare sannolikt kommer att överväga en elbil att sjunka från 61 % 2023 till 58 % 2024. Faktorer som elbilars prisvärdhet, laddningsinfrastruktur och ekonomiska förhållanden som inflation och höga räntor bidrar till denna trend.

På innovationsfronten fortsätter Tesla att tänja på gränserna med sin Full Self-Driving (FSD) teknologi. Dess senaste FSD-version har visat anmärkningsvärda förbättringar, vilket ger en nästan självständig körupplevelse som imponerar även erfarna Tesla-användare. De potentiella intäktsströmmarna från FSD är betydande, allt från prenumerationer till engångsköp och till och med licensmöjligheter.

Dessutom skiljer Teslas satsningar på AI och robotik det från att bara vara en biltillverkare. Företagets arbete med projekt som Tesla Bot, avancerad AI för energiledningssystem och utvecklingen av superdatorn Dojo belyser dess ambition att leda inom flera högteknologiska domäner.

Ekonomiskt har Tesla upplevt marginalerosion, med en betydande nedgång i sina bruttomarginaler på grund av aggressiva prissänkningar, ökade produktionskostnader och investeringar i nya modeller och tillverkningsuppgraderingar. Trots dessa utmaningar är Teslas underliggande lönsamhet fortsatt solid och dess balansräkning är relativt stark jämfört med branschkollegor. Vissa analytiker spekulerar till och med om potentialen för Tesla att börja betala utdelning, vilket kan locka en annan klass av investerare och ge en stadig inkomstström till aktieägarna.

De blandade signalerna från konsumenternas efterfrågan, tillsammans med företagets ambitiösa men kostsamma projekt, gör Tesla till en komplex investering för närvarande. Låt oss nu se vad diagrammen har att säga om Teslas framtida aktiebana.

Laddar i nedförsbacke: Teslas lager står inför ett ihållande björntryck

Copy link to section

På Teslas 4-timmarsdiagram kan vi se den fantastiska återhämtningen aktien gjorde under första halvåret 2023, när den tredubblades från $100-nivåer till nästan $300. Denna återhämtning var dock kortvarig, eftersom aktien från och med andra halvan av 2023 blev baisse igen. Silverkanten under den nuvarande nedgången har varit att aktien inte har fallit i närheten av sin tidigare låga och begränsat fallet till $140-nivåer.

TSLA-diagram av TradingView

Trots det silverfodret fortsätter aktien att visa svaghet eftersom dess 50-periods EMA är under dess 100-periods EMA och det möter motstånd nära 50% Fibonacci retracement på $200,58. Eftersom björnar fortsätter att kontrollera aktien, kan handlare som vill shorta aktien göra det på nuvarande nivå med en stop loss på 201 $. Om aktien börjar falla kommer den återigen att få stöd först vid $140,2 och andra vid $102, där vinster kan bokas.

Investerare och handlare som vill köpa aktien måste helst vänta på att den ger en veckovis stängning över 200 $, vilket kommer att antyda en återgång av hausseartat momentum. De som vill köpa aktien här måste initiera en relativt liten position och hålla en tight stop loss på $137,8. Om aktien lyckas passera $200, kan vinster bokas till $252,7.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Tesla Aktier & Fonder Marknadsanalys