GBP/JPY-analys: hur högt kan pundet klättra till?

Av:
May 28, 2024
Listen
  • GBP/JPY-paret sköt i höjden till sin högsta punkt på decennier denna vecka.
  • Ekonomer förväntar sig att Bank of England kommer att skjuta upp räntesänkningar.
  • Bank of Japan förväntas hålla låga räntor längre.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Det brittiska pundet befinner sig i ett starkt hausseartat momentum när investerare justerar sina förväntningar om nästa Bank of Englands (BoE) räntesänkningar. Växelkursen GBP/JPY har skjutit i höjden till över 200, den högsta nivån på decennier. Den har också skjutit i höjden med över 12 % från sin lägsta punkt i år och med mer än 60 % från sin pandeminivå.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Bank of Englands räntebeslut

Copy link to section

Paret Pund till GBP har fortsatt att skjuta i höjden i år efter de relativt starka brittiska inflationstalen. Enligt Office of National Statistics (ONS) sjönk rubriken konsumentprisindex (KPI) till 2,4 % i april. På samma sätt backade KPI-datan till 3,4 %, också högre än vad analytikerna förväntade sig.

Därför har de flesta ekonomer ändrat sin stämning när de förväntar sig att Bank of England ska börja sänka räntorna. Innan dessa siffror kom ut förväntade sig de flesta att banken skulle börja sänka räntorna vid sitt möte den 20 juni. Nu, de flesta av dem förväntar sig att det minskar antingen i augusti eller september.

Samtidigt har Bank of Japan (BoJ) förbundit sig att hålla låga räntor ett tag. Efter att ha höjt räntorna i mars har den motstått höjningar även när den japanska yenen har rasat under de senaste månaderna.

Innebörden av allt detta är att GBP/JPY-paret har blivit en populär möjlighet att bära handel. Carry trade är en situation där investerare lånar från länder med låg ränta till högre räntor. I det här fallet kan man låna den japanska yenen och investera i brittiska tillgångar.

Hedgefonder och andra spekulanter har noterat. Data från CFTC visar att den spekulativa positioneringen på pundet blev positiv för första gången på månader. Å andra sidan har den baisseartade positionen på den japanska yenen hoppat till den högsta punkten på flera veckor.

GBP/JPY teknisk analys

Copy link to section
GBP/JPY

GBP/JPY-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att växelkursen GBP till JPY har varit i en stark bullrun under de senaste åren. Det har legat över alla glidande medelvärden medan det genomsnittliga riktningsindexet (ADX) har rört sig över 30. En ADX-siffra på 25 och över är ett tecken på att en trend håller på att stärkas.

Relative Strength Index (RSI) har också fortsatt att skjuta i höjden och har flyttat till den överköpta punkten 72. Paret har också stigit något över den psykologiska nivån på 200. Därför är parets utsikter hausse, om inte BoJ intervenerar. Om detta händer kommer paret sannolikt att stiga och testa motståndet på nytt vid 205.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

GBP JPY Forex Marknadsanalys