Här är anledningen till att aktierna i Great Portland Estates (GPE) är i ett fritt fall

Av:
May 28, 2024
Listen
  • Great Portland Estates aktie har sjunkit till sin lägsta punkt sedan augusti 2012.
  • Företaget samlar in 350 miljoner pund för att investera i Londons fastigheter.
  • Den rapporterade också svaga finansiella resultat förra veckan då nedgången i branschen fortsätter.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Aktiekursen på Great Portland Estates (LON: GPE) sjönk hårt på tisdagen och blev det sämst presterande företaget i FTSE 250-indexet. Den föll till den lägsta nivån 337,5p, den lägsta nivån sedan augusti 2012. Den har sjunkit med över 60 % från sin högsta punkt 2020.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Varför GPE störtar

Copy link to section

The Great Portland Estates har anslutit sig till andra globala fastighetsbolag i en brant försäljning då oron för efterfrågan och räntor kvarstår.

I Storbritannien har de flesta analytiker börjat ändra uppfattning om när Bank of England (BoE) ska börja sänka räntorna. Innan Storbritannien släppte starka inflationssiffror förra veckan var uppfattningen att banken skulle börja sänka räntorna i juni. Nu ser de flesta ekonomer att den första nedskärningen kommer i juli eller efter valet.

Great Portland Estate och andra fastighetsbolag kämpar med höga räntor, låg efterfrågan och övergången till hybridarbete. Som ett resultat har den brittiska vakansgraden hoppat till den högsta nivån på flera år.

Great Portland Estates aktiekurs faller efter att företaget lagt en stor satsning på att branschen har nått botten. Det kommer att erbjuda en fullt garanterad företrädesemission på £350 miljoner för att göra opportunistiska förvärv inom den kommersiella fastighetssektorn.

Denna kontantinsamling är ett tecken på att ledningen anser att läget är så dåligt just nu att det bara kan gå uppåt under de kommande åren. GPE har tagit liknande opportunistiska drag tidigare, som när de samlade in 300 miljoner pund 2014 och returnerade 616 miljoner pund till sina aktieägare.

Bolagets besked kom vid en tidpunkt då det rapporterade svaga ekonomiska resultat. Dess nettotillgångar uppgick till 1,6 miljarder pund, en minskning från 1,9 miljarder pund 2023. Dessutom sjönk dess portföljvärdering från 2,38 miljarder pund till 2,33 miljarder pund. Dess totala aktieavkastning för året var minus 21,3 %.

Great Portland Estates ledning anser att verksamheten har utrymme att ta sig ur den nuvarande situationen. Dessutom har det några av de största hyresgästerna i Storbritannien som KKR och Clifford Chance

Great Portland Estates aktiekursanalys

Copy link to section
Great Portland Estates

GPE-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet avslöjar att GPE-aktien har varit i en stark baisseartad trend under lång tid. Denna krasch inträffade när den kommersiella fastighetsbranschen kom under intensiv press. Det rörde sig något under det avgörande stödet på 351p, dess lägsta svängning sedan februari.

Aktien har hållit sig under 50-dagars och 100-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA), vilket signalerar att björnar har kontroll. Därför kommer aktien sannolikt att fortsätta falla när säljarna riktar in nyckelstödet till 300p. På lång sikt kommer dock aktien att återhämta sig när Storbritanniens kommersiella fastighetsindustri börjar återhämta sig.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

UK Aktier & Fonder Fastighet Kommersiella fastigheter