IAG aktiekursanalys efter de senaste IATA-vinstprognoserna

Av:
Jun 3, 2024
Listen
  • IAG-aktien har dragit sig tillbaka med över 8% från sin högsta punkt i år.
  • American Airlines, dess partner, skar ner sin vägledning framåt i maj.
  • IATA räknar med att flygbolagen kommer att generera en nettovinst på över 30 miljarder dollar i år.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Aktiekursen för International Airlines Group ( LON: IAG ) har fallit med över 8 % från sin högsta punkt i år när investerare börjar ta vinster. Nedgången på 8 % skedde efter att företaget publicerade uppmuntrande finansiella resultat den 10 maj.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Flygbolagens vinster stiger

Copy link to section

IAG, moderbolag till British Airways och Iberia, rapporterade starka finansiella resultat i maj, vilket signalerade att vändningen fortfarande fortsatte.

Dess totala intäkter steg från 5,8 miljarder euro under Q1’23 till över 6,4 miljarder euro under första kvartalet i år. Det minskade också sin nettoförlust från €97 miljoner till €4 miljoner medan dess likvida medel hoppade till över €8,7 miljarder.

Merparten av dess intäktsökning kom från den nordatlantiska rutten följt av Europa och Latinamerika. Företaget noterade också att dess sommarbokningar var starka. Den uttryckte dock oro för att kostnaderna för andra bränslen kommer att fortsätta att stiga på grund av de stigande lönerna för de anställda.

IAG skulle kunna dra nytta av de stigande vinsterna inom flygbolagsverksamheten. I en rapport noterade IATA att globala flygbolag kommer att göra en nettovinst på över 30 miljarder dollar i år, en stor ökning från de 27,4 miljarder de gjorde 2023. Det var också högre än den tidigare uppskattningen på 25,7 miljarder dollar.

Ändå, precis som IAG, varnade IATA för att den genomsnittliga intjäningen per passagerare kommer att vara $6,14 på grund av de stigande kostnaderna. Flygbränslepriserna har hållit sig stabila de senaste månaderna. Företaget står också inför andra utmaningar som bristen på hållbart flygbränsle och tillverkningsflaskhalsar från Airbus och Boeing.

Den andra utmaningen som IAG står inför är att American Airlines sänkte sina prognoser för året. Detta är en anmärkningsvärd utveckling eftersom de två företagen har ett transatlantiskt partnerskap. Som sådan finns det tecken på att företagets verksamhet kan avta snart.

IAG aktiekursprognos

Copy link to section
iag share price

IAG-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att IAG-aktien nådde en topp på 187,60p den 14 maj och sedan föll till 172p. Den har sjunkit under stödnivån på 173,55p, dess högsta svängning i februari 2023.

Aktien har också kraschat under 50-dagars och 25-dagars exponentiella rörliga medelvärden (EMA). Dessutom har de två linjerna i MACD-indikatorn bildat en baisseartad övergång. Relative Strength Index (RSI) har rört sig under neutralpunkten.

Därför kommer aktien sannolikt att förbli under press ett tag och sedan återhämta sig till årets högsta på 187,60p.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

UK Aktier & Fonder Tjänster Trade Ideas