Er Web3 svaret på spørgsmålet om fair valg? Interview med Vocdoni

Af:
op aug 3, 2022
  • Vocdoni bygger anonyme, censur-resistente og skalerbare digitale afstemningsløsninger.
  • Dette blev for nylig brugt i forbindelse med et valg til ledelsesorganet hos FC Barcelona.
  • Den seneste kontrovers omkring kapitalangreb har kastet Web3-afstemningsløsninger i nyhedernes søgelys.

Du behøver nok ikke høre mig fortælle dig, at emnet tillid og tro i forbindelse med valg har været meget omtalt i medierne i løbet af de sidste par år. De amerikanske høringer om angrebene i hovedstaden har igen sat fokus på dette emne, men når man ser på udviklingslandene, så er emnet en næsten konstant trussel mod demokratiet i visse regioner.

Jeg finder det derfor den innovation, der finder sted omkring Web3- infrastruktur og afstemning utrolig interessant. Vocdoni er netop et sådant projekt, der opererer i dette rum, der sigter mod at bygge styringsløsninger baseret på decentraliseret teknologi.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

I sidste uge annoncerede Vocdoni det vellykkede valg af 30 repræsentanter til ledelsesorganet for fodboldgiganten FC Barcelona. Så ja, vi oplever en spændende blanding af sport, afstemning og Web3 her. Vælgerne afgiver deres stemme ved at bruge ‘ blinde underskrifter ‘ før de modtager et stemmebevis. Denne proces sikrer, at hver eneste stemme optælles, mens vælgernes anonymitet bevares.

Selvfølgelig har Barcelona været centrum i en række kontroverser i løbet af de sidste par år, da det tidligere regime sendte dem i kvælende gæld og en spiral af økonomiske vanskeligheder. Dette førte i sidste ende til, at det tidligere ufattelige scenarie med superstjernen Lionel Messi blev aflæsset for at skabe mere plads på lønbudgettet, og et forbud mod at signere nye spillere (selvom det besynderligt nok nu er overstået).

Derfor var jeg utroligt nysgerrig i forbindelse med mange aspekter af denne historie. For at få nogle svar på mine spørgsmål, så interviewede jeg Ferran Reyes, der er medstifter af Vocdoni.

Invezz (IZ): Kan du venligst opsummere, hvad Vocdoni præcist er for en størrelse – for dem, der ikke kender til jer?

Ferran Reyes (FR): Vocdoni er et Web3-projekt med en mission om at udvikle decentraliserede styringsløsninger, hvor det primære fokus er på at bygge anonyme, censur-resistente og skalerbare digitale afstemningsløsninger.

Vocdoni Open Voting Stack er fleksibel og integreres nemt af tredjeparter, hvilket muliggør næsten enhver form for afstemning. Derudover leverer Vocdoni en Software-as-a-Service (SaaS) afstemningsplatform, der gør det muligt at skabe nye afstemningsmodeller, der er skræddersyet til de specifikke behov i den respektive organisation ved hjælp af protokollen.

Vocdoni har betjent ledelsesbehovene for både private organisationer og offentlige institutioner, og har gjort det lettere at stemme for hundredtusindvis af borgere via decentraliseret autonom organisation (DAO) token-baserede afstemninger, årlige generalforsamlinger, virksomhedsvalg og offentlige afstemninger.

I dag er Vocdoni den mest avancerede digitale afstemningsprotokol baseret på decentraliserede teknologier, der tilbyder løsninger til en brøkdel af prisen i sammenligning med deres centraliserede modparter.

IZ: Barcelona har haft alvorlige problemer i forbindelse med gæld og finansiel forvaltning i løbet af de sidste par sæsoner, hvilket har fået dem til at miste deres plads hos de øverste lag af Europas elite, trimme deres lønudgifter og sige farvel til den globale superstjerne Lionel Messi. Var der nogen bekymringer for, at det ville være skadeligt for Vocdonis brand at være tilknyttet med den inkompetente økonomistyring, som de har praktiseret?

FR: Football Club Barcelona (FCB) er meget mere end en blot en fodboldklub: det er en af de få klubber på planeten, der tillader sin sammenslutning af tilhængere at være en del af et globalt fællesskab. Demokratisk og meningsfuld inklusion er vigtigt, og som en af Cataloniens mest fremtrædende institutioner, så tjener dets tiltag om at bruge decentraliseret stemmeteknologi som et stærkt eksempel for resten af verden.

Vocdonis avancerede demokratiske styringsløsninger gør det muligt for klubben at skabe en tættere forbindelse med dens mest værdifulde aktiv: nemlig dens globale fællesskab. Forhåbentlig vil dette tilskynde andre organisationer, offentlige og private, til at følge trop.

IZ: Barcelona har erklæret sin hensigt om at skabe sin egen kryptovaluta. Tror du, at dette vil kunne fungere eller er dette blot et marketingstunt?

FR: Mange fremtrædende sportsenheder eksperimenterer lige nu med blockchain teknologi. Jeg mener, at det er naturligt at afprøve nye teknologier og at det også repræsenterer vores medfødte menneskelige nysgerrighed. Især decentral teknologi kan strømline en masse processer, såsom at muliggøre betalinger, generere incitamenter og finansieringsinitiativer.

Nytteværdien af disse løsninger rækker langt udover sport, og kan anvendes på enhver organisation eller initiativ med en mikroøkonomi, såsom musikfestivaler eller velgørende organisationer. Mest af alt, så kan de decentrale løsninger hjælpe med at eliminere barrierer og koncentrere ressourcer, som ellers ville blive distribueret.

IZ: Der har været masser af snak om NFT’er og fodboldklubber i løbet af det sidste år eller deromkring, men dette er dog blevet dæmpet på det seneste, da bjørnemarkedet jo netop er begyndt, og likviditeten er blevet suget ud af markedet. Tror du, at snakken og forslagene i forbindelse med NFT’er i fodbold vil vende tilbage?

FR: Ikke-fungible tokens (NFT’er) har gennemgået et intenst spekulativt boom, men nu er det på tide at placere deres nytte i centrum. Anvendelsen af NFT’er til billetsalg, fanloyalitet eller klubmedlemskab giver mest mening til sportsmæssige formål. Der er mange andre måder, hvorpå fodboldklubber og deres lokalsamfund kan drage fordel af dette, og ved at parre dem med decentraliserede afstemningsteknologier, så vil fans fra hele verden kunne slutte sig til klubber, der overskrider landegrænserne ved hjælp af Web3-teknologi.

IZ: Tror du, at digital afstemning kan hjælpe med at dæmpe en stor del af kontroversen om retfærdigheden forbundet med valg, noget som vi endda har set dominere medierne i USA? Vil udviklingslandene have den tilstrækkelige infrastruktur til at implementere dette korrekt?

FR: Vocdoni Open Voting Stack kan sikre, at en afstemning er blevet udført retfærdigt og uden manipulation. Sikker og overkommelig digital afstemning gør det nemmere for borgerne at deltage i styringen af virksomheder, kommuner og regioner udover de nationale valg. Hvis dette implementeres i en bredere skala, så ville dette have en positiv indvirkning på en nations demokratiske kvaliteter og potentielt afbøde vælgerapatien.

Med hensyn til de tekniske aspekter, så er Vocdonis kode open source, og stemme genoptællingen foregår i en offentlig stemmeurne ved hjælp af decentral teknologi, så enhver person og organisation i hele verden kan gennemgå afstemningen live. Vocdoni kalder dette for “Universally Verifiable”, repræsenterer et paradigmeskifte indenfor digital afstemning, som traditionelt har været domineret af de centraliserede protokoller, der kræver blind tillid fra brugerne. Ved at bruge kryptografiske mekanismer, såsom zkSnarks og blinde signaturer, så kan alt dette opnås – samtidig med at vælgernes anonymitet bevares.

Derudover er der andre gavnlige anvendelser indenfor politik, såsom at forbedre tilgængeligheden for at øge deltagelsen, udvikle globale digitale identifikationsmetoder og muligheden for, at borgerne kan bekræfte, at folketællingen er korrekt. Disse brugereksempler ville dog kræve en masse sociopolitisk momentum. Den globale lovgivning og politik ville skulle tilpasse sig et digitaliseret og decentraliseret afstemningsparadigme med en lovgivningsramme, der kunne muliggøre et sikkert, distribueret identitetsgodkendelsessystem. Dette ville tage højde for øjeblikkelige gentællinger af stemmer, samt overholde de globale identitetsstandarder.

IZ: Hvor meget vanskeligere er det at samarbejde med organisationer i øjeblikket end det ville have været samme tids sidste år, da investeringerne og efterspørgslen i rummet var på et rekordhøjt niveau?

FR: Om markedet er opadgående eller nedadgående er irrelevant i forbindelse med decentraliseringen af digitale afstemninger: deres magt ligger i deres nytteværdi. Og idet blockchains anvendes af Vocdoni til at levere de nødvendige egenskaber til sikkerhed og sporbarhed indenfor digital styring, så er Open Voting Stack ikke underlagt markedsudsvingene.

Efterspørgslen på Vocdonis afstemningsløsninger er stigende på grund af en række forskellige faktorer, herunder forbedringen af Vocdoni-afstemningsprotokollen, behovet for styring indenfor Web3, eksterne sociale ændringer, såsom hyper-digitaliseringen af samfundet og stigningen indenfor fjern-først-arbejde på en global skala.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money