Bitcoin-mining aktierne vender tilbage i august

Af:
op aug 16, 2022
Opdateret: aug 26, 2022
Listen to this article
  • Bitcoin-mining aktierne steg 36% i august sammenlignet med 4,5% hos Bitcoin og 3,6% hos S&P 500.
  • Stigende elomkostninger og Bitcoin stadig nede tæt på 50% har fået mindre minere til at lukke butikken.
  • Mining problemerne er faldet, hvilket reducerer konkurrencen - men minere sælger stadig deres BTC-reserver.

Der har været en kærkommen lettelse på markederne for nylig efter et voldsomt første halvår. Én sektors tilbagevenden har dog været særligt stærk.

Bitcoin-mining aktierne er steget de sidste par uger. Nedenstående graf fra Mike Colonnese fra HC Wainwright kvantificerer bevægelsen – den gennemsnitlige Bitcoin-mining aktie steg med 36% i de første to uger af august, hvilket står i kontrast til en bevægelse på 4,5% hos BTC og en stigning på 3,6 % hos S&P 500.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Den bredere positivitet på markedet er allerede blevet godt dækket. CPI-tallene faldt i denne måned til 8,5%, hvilket var under forventningerne på 8,7%, og nu hvor det nuværende klima er super fokuseret på inflationsmålinger og de tilsvarende Fed-modsvar, så er dette i sig selv ganske positive nyheder. Derudover har nyheden om, at Coinbase nu samarbejder med den institutionelle investeringskonge, Blackrock, indenfor kryptovaluta kredse fået Bitcoin til at klatre højere og flirte med $25.000-niveauet (selvom nogle analytikerprognoser lå langt over for dette, hvilket jeg dækkede her i sidste uge).

Stigende omkostninger og faldende omsætning

Men igen, hvis vi træder et skridt tilbage her; giver det så mening, at mining aktierne stiger i en sådan grad? Jeg offentliggjorde en artikel for en uge siden, hvor jeg kiggede på de stigende elomkostninger, der pressede minerne.

Med det nuværende geopolitiske klima, der driver nyhedsoverskrifter som et resultat af stigningen i gaspriserne, så har prisen på elektricitet ligeledes været stigende. Hvis man blot fokuserer på Europa, så lå European Power Benchmark i gennemsnit på 201 €/MWh i første kvartal af 2022 – hvilket er en stigning på 281% i sammenligning med det samme kvartal i 2021

I visse lande stod det endnu værre til. Priserne i Spanien og Portugal steg med 411%, mens priserne i Frankrig steg med 336%, og de italienske priser var de højeste i hele EU til €249 pr. MWh – en stigning på 318% i forhold til året forinden.

Og alligevel ser vi disse aktier stige så overdrevent lige nu? Og med Bitcoin – som tilsyneladende udgør minernes omsætning – stadig nede med omtrent 50% i forhold til året?

Nå, men svaret ligger i mining netværkets vanskeligheder. Nu hvor disse førnævnte driftsomkostninger er stigende og minernes indtægter er faldende, så har de mindre minere virkelig mærket presset. Dette har resulteret i, at mange har valgt at lukke forretningen, hvilket igen betyder, at mining vanskelighederne er faldet til det laveste niveau i fem måneder, hvilket tegner et mere rosenrødt billede for de minere, der er tilbage – hvilket jeg har plottet nedenfor.

På trods af den velkomne lettelse, så afslører et hurtigt kig på bitcoin-reserverne af mining puljer den kamp, som det har været i år hidtil. Jeg plottede disse balancer over de sidste 6 måneder, og det fremgår relativt tydeligt, at der skete en brat vending den 9. maj. Hvad skete der den 9. maj? Jamen, en mønt ved navn UST lancerede en dødsspiral af episke proportioner, der satte gang i den efterfølgende smittekrise, som nu væltede ind over branchen – der var ingen flugt, og bestemt ikke for minerne.

Det er derfor interessant, at på trods af at markedet er blevet grønt i løbet af de sidste par uger, så er disse balancer dog ikke steget. Mens tallene kun gælder frem til juli, så begyndte markederne dog deres opsving tilbage i sidste måned. Dette er faktisk også et punkt, der blev fanget i Colonneses rapport, idet han her præsenterede grafen nedenfor, der viser at salget af bitcoins fra minerne forblev stort i juli. Hvis markedet forbliver grønt, vil det være interessant at se på tallene fra virksomhedsindberetningerne for august for at vurdere, om der er sket en ændring af stemningen her.

Vi anslår, at de 11 minere i vores datasæt solgte 6.019 BTC i juli, eller 167% af den samlede produktion for måneden

Mike Colonnese, HWC Research
Via Mike Colonnese fra HC Wainwright

Høj-beta-aktier

Med grønne markeder og Bitcoin stigende, så er mining aktier, der stiger i et mere eksplosivt tempo lige præcis det, som vi tidligere har set på markedet – Bitcoin-mining aktierne har vist sig at være en mulighed med højere beta, der er stærkt korreleret med prisen på Bitcoin.

Dette fremgår ligeledes af Colonneses rapport. Mens Bitcoin stadig overlever efter et usselt år som helhed efter et fald på 47% på trods af den seneste tilbagegang, så står det dog værre til hos mining aktierne – der handles i gennemsnit 59% under de priser, hvor de åbnede året til. Igen er de høj-beta aktier, der er stærkt korreleret til Bitcoin – så i denne sammenhæng giver dette derfor perfekt mening.

Via Mike Colonnese fra HC Wainwright

Så med kryptovaluta som helhed, der stadig har tømmermænd efter den Terra-drevne smitte-krise, og Fed’s eliminering af den markedsdækkende likviditet, så er det vigtigt at huske, hvor høj-beta mange af disse mining aktier rent faktisk er.

Selvfølgelig har landskabet fra år til dato været forfærdeligt, og priserne afspejler dette. Men de sidste par uger har dog vist, at når først bunden er nået, så vil de tilbagevendings-gevinster, der tilbydes her, blive overdimensionerede. Det virkelige spørgsmål, som jeg i øvrigt dækkede i morges i forbindelse med min første artikel i denne uge, handler om at finde ud af, hvornår dette præcist vil ske.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money