Hvad sker der hos Nexo? Krypto låneudbyders kontorer ransages

Af:
op Jan 14, 2023
Listen to this article
  • Nexos kontorer blev ransaget i Bulgarien blandt andet for en række økonomiske forbrydelser.
  • Krypto låneudbyderen trak sig tilbage fra det amerikanske marked i december efter regulatoriske kampe.
  • Denne hændelse opsummerer problemet med Nexo og disse långivere: mangel på transparens og en juridisk gråzone.

Hvad sker der Nexo? Krypto låneudbyderens kontorer er blevet ransaget

Krypto låneudbyderen Nexo fik sine kontorer ransaget i Bulgarien denne torsdag, i hvad der er kryptovalutaernes seneste opgør med loven.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Nexos kontorer blev ransaget af over 300 politibetjente og anklagere, som led i en storstilet efterforskning af organiseret kriminalitet, hvidvaskning af penge, bankvirksomhed uden licens og computersvindel, ifølge en talsmand for chefanklageren.

Derudover dukkede rapporter op, der forbinder Nexo med finansiering af terror og omgåelse af sanktionerne mod Rusland .

Nyheden har udløst den sædvanlige eufori på begge sider. På den ene side er der dem, der afviser, at Nexo ved at gå nedenom og hjem, hvilket blot er den seneste krypto låneudbyder, der er blevet offer for det ubarmhjertige kryptovaluta bjørnemarked.

På den anden side har Nexo kæmpet hårdt tilbage og tweetet, at de ikke havde gjort noget forkert og faktisk “tog en af de mest aggressive tilgange” angående sanktionerne omkring den russiske krig.

Så hvilken af de to er det?

Nexo havde tidligere trukket sig ud af det amerikanske marked

Det er ikke en god situation. Det følger også efter, at Nexo trak sig ud af det amerikanske marked i begyndelsen af december. Adskillige amerikanske stater havde udstedt såkaldte “Cease and desist” ordrer mod Nexo i forbindelse med at tilbyde uregistrerede værdipapirer. New Yorks justitskontor sagsøgte også Nexo for “fejlagtigt at repræsentere, at de overholder de gældende regler og licenskrav”.

Nexo lagde direkte skylden for fødderne af tilsynsmyndighederne i et afskedsskud på Twitter.

Vores beslutning kommer efter mere end 18 måneders god trosdialog med de amerikanske statslige og føderale tilsynsmyndigheder, som nu er endt i en blindgyde

Jeg skrev et dybt dyk om forretningsmodellen og Nexos generelle helbred efter denne hændelse. Du kan læse denne analyse for at få det fulde billede, men kort fortalt stillede jeg spørgsmålstegn ved, hvordan virksomheden udbetalte næsten tocifrede afkast, når udbyttet i DeFi-området var faldet til 1%.

Desuden kritiserede jeg virksomhedens afvisning af at fremlægge en ordentlig aktiv- og passivsituation og dens påståede “rapport”, der attesterede dens aktiver, hvilket blot var en linje på en webside, der sagde, at dens samlede aktiver “overstiger” 100% af passiverne. Der var – og er stadig ikke – noget om, hvorvidt det er 100,01% eller 10000%, og heller ikke noget om passiver eller om, hvordan deres eget token er eller ikke er blevet brugt som sikkerhed eller i nogen udlånsprodukter.

Med så få oplysninger, så er det eneste man kan gøre for at foretage en rimelig finansiel vurdering af Nexo, at spekulere i blinde. Med en branche i laser – låneprodukter hos Celsius, Voyager Digital, BlockFi, Gemini og utallige andre er kollapset – så er det let at se, hvorfor investorerne (og tilsynsmyndighederne) er bekymrede.

Dette opsummerer Nexos problem

Denne seneste hændelse er blot en fortsættelse af, hvad der er Nexos, og alle disse kryptovaluta udlånsvirksomheders, største problem – nemlig manglen på transparens og den virkelighed, som de tilbyder indenfor en gråzone af loven – på godt og ondt.

Dens “attest” side i realtid siger, at den har $2,42 milliarder i kundeforpligtelser. Dette var $3,3 milliarder før sammenbruddet af FTX, hvilket fremhæver, hvor mange kunder der har indset, at dette ikke længere er et risiko-belønningsvæddemål, der er værd at satse på.

Udover Nexos afvisning af at levere flere oplysninger om deres balance, så er der også det faktum, at de amerikanske statsrenter er steget fra 0% til 4,25%. Dette har sænket incitamentet for kunderne til at jagte afkast i Nexo, da et rimeligt afkast er tilgængeligt andetsteds, og dette afkast er garanteret af den amerikanske regering – hvilket langt fra er der sker indenfor kryptovaluta udlånsbranchen.

Med kun et par hundrede basispoint af tilbudt ekstra udbytte, og med en risiko, der bogstaveligt talt ikke er kvantificerbar i betragtning af, hvor uigennemskuelige de økonomiske forhold er, så er dette ikke et risiko-belønningsforhold, der fremstår som værende attraktivt.

De adskillige åbne undersøgelser og retssager i flere lande udgør blot endnu et lag af risiko for Nexo. Dette kommer på et tidspunkt, hvor tilsynsmyndighederne slår hårdere ned på både kryptovaluta udlånsområdet og kryptovaluta området som helhed, hvilket er sket efter FTX-skandalen, og dette er bekymrende for Nexo.

Alt dette er uden overhovedet at læse noget som helst ind i de anklager om russisk sanktionsundgåelse og finansiering af terrorisme, der er dukket op i løbet af de sidste par dage, men hvis disse anklager vejer tungt, så er det naturligvis endnu et problem.

Långiverens erklæringer inspirerer heller ikke ligefrem til tillid; de har været ekstremt omstridte. Gårsdagens erklæring var tilsvarende aggressiv på samme måde som den, der blev udstedt, da de trak sig ud af det amerikanske marked i december.

Desværre har nogle tilsynsmyndigheder med den nylige lovgivningsmæssige nedkæmpelse af krypto for nylig vedtaget en slå først, stil spørgsmål senere tilgang. I korrupte lande grænser dette op til afpresning, men det vil dog gå over

Nexo i en erklæring i går

Hvad er det næste?

Som jeg konkluderede i mit dybe dyk i december, så er det virkelig umuligt at foretage nogen form for økonomisk vurdering af Nexo, fordi loven er for sløret på dette område, og selskabet selv nægter at give noget i nærheden af den information, der ville være påkrævet. Med flere retssager og et åbenlyst dårligt forhold til adskillige af de regulerende organer, så tegner dette for en endnu mere usikker fremtid.

Den manglende gennemsigtighed betyder, at de kunder, der investerer i virksomheden, er tvunget til at satse på at alt er i orden. Og det kan selvfølgelig være fint nok – alt kunne faktisk være i orden, der er ingen beviser for noget andet. Men det er netop problemet – der er tale om en en satsning og blind tillid til ledernes ord.

Men virkeligheden er dog, at 300 lovgivere stormede Nexos kontorer i går i kølvandet på nogle meget bekymrende anklager. Og med et frygteligt makroklima og intet andet end spørgsmål omkring Nexos forretningsmodel og gennemsigtighed, og hvor udbyttet nu er mere konkurrencedygtigt andre steder, så er det svært at finde på et motiv til at investere sine penge her, samtidigt med at man følger en eller anden form for forsigtig risikostyring.