Inflaatio on valtava ongelma, jota ei voi enää piilottaa

Ohi:
päälle Apr 13, 2022
Listen
 • Maaliskuun kuluttajahintainflaatio on 8,5 % vuotta aiemmasta
 • Korkein sitten vuoden 1981, jolloin korot olivat 13 %. Ne ovat nyt 0,33 prosenttia.
 • Taantuma voi olla horisontissa, kun Fedin optiot ovat loppuneet

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Valkoinen talo julkaisi eilen alla olevan videon, joka varoittaa yleisöä siitä, että inflaatiolukemat tulevat olemaan “epätavallisen kohonneita”. Se on sinänsä ensimmäinen kuvotus, joka minulla on – se, että sitä ylipäätään tehdään.

Miksi sisäpiiriläisten pitää tietää kuluttajahintaindeksin lukema etukäteen ja valmistella puheita yrittääkseen perustella lukuja ja lieventääkseen vaikutusta? Vapauta se ja kohtaa musiikki – luota siihen, että ihmiset ovat tarpeeksi älykkäitä tehdäkseen tuomioita itse. Elleivät nämä lukemat tietenkään ole niin huonoja, että sinun täytyy pyörittää tarinaa.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Valkoisen talon eilinen ennakointi “epätavallisen kohonneista” inflaatioluvuista

Syytä Putinia

Copy link to section

Toinen ongelma, joka minulla on yllä olevaan ilmoitukseen, ja tämä koskee poliitikkojen reaktioita yleensä, on Putinin käyttäminen inflaation syntipukkina, syyttäen häntä bruttoinflaation polttamisesta kaikilla kynnyksillämme. Minua ei kiinnosta puolustaa Putinia, mutta hän ei luonut tätä inflaatiota.

Odotamme maaliskuun kuluttajahintainflaation olevan poikkeuksellisen korkea Putinin hinnannstojen vuoksi

Tietysti Venäjän hyökkäys on pahentanut sitä, mutta kutsua tätä “Putinin hinnannousuksi” “ennennäkemättömän rahanpainamisemme aiheuttaman törkeän inflaation” sijaan on yksinkertaisesti väärin. Lisäksi sanoisin, että se on täysin alentuvaa amerikkalaisia kohtaan, jos he ostaisivat väitteen, jonka mukaan rahan painaminen ei ole vaikuttanut inflaatioon.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan neljä päivää ennen helmikuun loppua. Siitä on vasta kuusi viikkoa! Helmikuun inflaatio kuluttajahintaindeksiä kohden oli 7,9 %, kun taas tammikuun inflaatio oli 7,5 %. Putin on syypää moniin ongelmiin tällä hetkellä maailmassa, mutta inflaatio ei ole yksi niistä. Sinun ei tarvitse olla taloustieteilijä nähdäksesi sen.

Miksi USA on huonompi?

Copy link to section

Muistutuksena, inflaatio Yhdysvalloissa on pahempi kuin lähes kaikkialla muualla planeetalla juuri nyt. Luin tämän Yhdysvaltain keskuspankin (Federal Reserve) San Franciscon osaston viime viikolla julkaiseman julkaisun, joka mielestäni antoi hyvää väriä tälle keskustelulle, jonka ei todellakaan pitäisi olla keskustelua ollenkaan.

“Yhdysvaltojen ja muiden kehittyneiden talouksien inflaatiovauhti on seurannut toisiaan tiiviisti historiallisesti”, eräässä koskettavassa osiossa lukee: “Vuoden 2021 ensimmäisestä puoliskosta lähtien USA:n inflaatio on kuitenkin noussut muita kehittyneitä maita nopeammin. Arvioiden mukaan finanssipoliittiset tukitoimenpiteet, jotka on suunniteltu torjumaan pandemian taloudellisten vaikutusten vakavuutta, ovat saattaneet myötävaikuttaa tähän eroon.”

Toisissa uutisissa, kirjoitan parhaillaan paperille selvittääkseni, nouseeko aurinko idästä, onko taivas sininen ja uiko yksijalkainen ankka ympyrässä.

Onko paavi katolinen?

Valoisa puoli näyttää siltä, että olemme siirtymässä pois tekaistusta tekosyystä, jonka mukaan “inflaatio on ohimenevää”, joka oli ennen Putinia Valkoisen talon käyntikortti.

Vaikka tosin useat ohimenevän näkökulman korkean profiilin puolustajat näyttävät myöntäneen tämän asian, kyynikko minussa yksinkertaisesti ajattelee, että tämä saattaa hyvinkin johtua siitä, että välivaalit ovat kulman takana.

Olen samaa mieltä ekonomisti Richard Curtinin, joka on vastannut Michiganin yliopiston tutkimuksesta vuodesta 1976 lähtien, kanssa, kun hän sanoo: “Bidenin hallinto teki kriittisen virheen sanoessaan, että se olisi ohimenevää ja ihmisten pitäisi vain tiukentaa sitä. Se ei ollut ohimenevää. Monet ihmiset eivät voineet vain kestää sitä. Ja se aiheutti suuren luottamuksen menetyksen (Bidenin) politiikkaan.”

Muistutuksena, olemme olleet nyt yli kaksi vuotta pandemiassa. Käydäänpä tutustumassa sanakirjaan:

Ohimenevä – joka kestää vain tietyn ajan ja menee sitten ohi “Lasillisella viskiä on vain ohimenevä lämmittävä vaikutus”

Nyt ehkä juon huonolaatuista viskiä, mutta tuntemani lämmittävä vaikutus ei todellakaan kestä yli kahta vuotta.

Todelliset numerot

Copy link to section

Tiedätkö, en todellakaan maininnut, mikä numero on. No, se on 8,5%. Tämä olisi yleensä se osa, jossa mainitsen kuinka aliarvioitu se on; että kuluttajahintaindeksin inflaatiomittari on esitetty väärin. Mutta rehellisesti sanottuna luku on niin suuri, että en aio edes vaivautua avaamaan sitä matopurkkia. Mutta selvyyden vuoksi, kuluttajahintaindeksi ei yksinkertaisesti pysty kuvaamaan sitä, mitä ihmiset täällä päivittäin kokevat tällä 8,5 %:n luvulla.

Tämän kuun 8,5 % on korkein kuluttajahintaindeksi sitten vuoden 1981.

Tuolloin Fedin rahastokorko oli kuitenkin 13 %. Tänään? Se on 0,33%. Tämä tarkoittaa, että todellisuudessa olemme täysin ennennäkemättömässä ympäristössä. Alla oleva kaavio osoittaa sen – katso reaalikorkoa vuonna 1981, kun kuluttajahintaindeksi oli viimeksi näin korkea.

Tänään reaalikorko on jyrkästi negatiivinen -8,2 %.

Moottorit

Copy link to section

Kaivataanpa nyt syvemmälle kuluttajahintaindeksiraporttia ja arvioidaan tämän 8,5 %:n tekijöitä:

 • Polttoaine +48,0 %
 • Käytetyt autot +35,3 %
 • Kaasulaitokset +21,6 %
 • Liha/kala/muna +13,7 %
 • Uudet autot +12,5 %
 • Sähkö +11,1 %
 • Ruoka kotona: +10,0%
 • Kuljetus: +7,7 %
 • Ruoka ulkona: +6,9 %
 • Vaatteet +6,8 %
 • Suoja +5,0 %

Polttoaine 48 %:lla on järkevää verrattuna maaliskuuhun 2020, kun otetaan huomioon Venäjän hyökkäys – polttoaineen hinta oli korkea jo ennen kuin Putin pahensi tilannetta. Minulle ylivoimaisesti merkittävin luku on 10 % kotiruokaan. Kun istut alas ja ajattelet sitä, se on hämmästyttävää. Amerikkalaiset perheet maksavat tällä hetkellä 10 % enemmän ruoan laittamisesta pöytään verrattuna maaliskuuhun 2021.

Sen lisäksi, että se on järkyttävää, se on myös todella surullista. Inflaatio vaikuttaa suhteettoman paljon alempiin tuloluokkiin. Ne ihmiset, joihin ruoan 10 prosentin nousu vaikuttaa eniten, eivät ole samoja ihmisiä, joilla on runsaasti omaisuutta suojellakseen itseään. Heillä ei ole apinana Dogecoinia, he eivät istu Yhdysvaltain osakekorin päällä eikä heillä ole lompakkoa täynnä bitcoineja. Heidän toimeentulolla se on aivan tuhoisaa.

Palkat

Copy link to section

Tänä aamuna törmäsin myös alla olevaan kaavioon, jonka on lähettänyt Compound Capital Advisorsin toimitusjohtaja Charlie Bilello. Koska inflaatiosta ei voi kirjoittaa ja palkkoja mainitsematta. Vaikka olemme nähneet inflaation kiihtyvän pilviin, myös palkat ovat nousseet, ja terveellä 11,1 prosentilla pandemian aikana. Todellisuudessa tämä on kuitenkin sitä, että palkat eivät ole muuttuneet ollenkaan.

Koko USA:n palkkojen nousu lainanotto-/painamisvaiheen alkamisen jälkeen on ollut kangastusta, nimellisesti 11,1 %, mutta 0 % inflaatiokorjauksen jälkeen.

Charlie Billello

Tämäkään ei parane lähiaikoina. Toimitusketjun häiriöt, Venäjän sota ja kohonneet lannoitteiden hinnat nostavat maatalouskustannuksia yhdessä muodostaen melko synkän lähitulevaisuuden.

Meillä on ongelma.

Rahan painaminen

Copy link to section

En aio käyttää tähän kauaa.

Itse asiassa muistan elävästi, että keskustelin isäni kanssa, kun olin ehkä kahdeksanvuotias. En voinut kietoa aivojani sen tosiasian ympärille, että jos hallitus voi painaa rahaa (jokin, joka järkytti saatuani tietää sen olevan mahdollista), niin miksi he eivät voisi vain lahjoittaa sitä köyhille ja ratkaista kaikkien ongelmia? En vain ymmärtänyt inflaation käsitettä, kun hän yritti selittää sitä minulle. Se vaivasi minua vuosia.

Joten vaikka voit huijata naiivia kahdeksanvuotiasta (tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun minuun vahvasti vaikutettiin Newcastlen tukemiseksi, päätöksellä, jonka jyrkistä seurauksista tuleville stressitasoilleni en vielä tiennyt), on isänmaallista yrittää vetää villaa amerikkalaisten silmien yli. Matematiikka oli aina suosikkiaineeni, koska asiat ovat joko oikein tai väärin – ei ole väliä. Ja se on matemaattinen varmuus, että jos painat rahaa, saat inflaation.

Ja jeeesh, onko USA painanut valtavan määrän rahaa. Itse asiassa vuoden 2021 loppuun mennessä 80 % olemassa olevista dollareista oli painettu edellisten 22 kuukauden aikana. Velka on nyt yli 30 biljoonaa dollaria. Joten kyllä, tulet näkemään inflaation – samalla tavalla kuin jos lisäät 1 + 1, saat 2. Se on matematiikkaa; se ei todellakaan ole sota Ukrainassa, joka alkoi kuusi viikkoa sitten.

Keskuspankin koronnostot ja tulevaisuus

Copy link to section

Lopuksi päätän katseeni tulevaisuuteen. Ja se on luultavasti pahin, koska en ole aivan optimistinen sen suhteen, kuinka tämä kaikki ratkaistaan. Helppoa ratkaisua ei ole. Kun kuluttajahintaindeksi on 8,5 %, vaihtoehtoiset inflaatiomitat ovat mukavasti kaksinumeroisia – mitä on hullua ajatella Amerikan yhdysvaltojen suhteen. Kuka olisi uskonut näkevämme sitä koskaan?

Kuulin, että Jack on fiksu kaveri. Tämä ennuste ei näytä kovin oudolta puolen vuoden päästä…

Koronnostot tulevat tiheästi ja nopeasti, aggressiivisemmin kuin monet uskovat. Kun tarkastellaan markkinoiden tuottoa nyt, Jim Bianco lähetti alla olevan twiitin tänä aamuna arvioiden, mitä markkinat tällä hetkellä odottavat. Yli 10 nostoa on nyt hinnoiteltu vuodelle 2022!

Fedin vaihtoehdot ovat loppuneet. Inflaatio on nyt virallisesti pelottava. Ja vaikka Yhdysvaltain hallitus teeskentelee, että kaikki on vain turvotusta, yksinkertainen matematiikka ja logiikka sanelevat, ettei tästä ole helppoa ulospääsyä. Fed on jo niin pitkään tehnyt kaikkensa välttääkseen taantuman ja pitääkseen osakkeet pystyssä.

Kuten käy ilmi, ainoa ohimenevä asia oli Fedin kyky pitää kaikki käynnissä sujuvasti.

Ad

Kopioi asiantuntijatreidaajia helposti eToro :n avulla. Sijoita osakkeisiin kuten Tesla & Apple. Käy välittömästi kauppaa ETF-rahastoilla, kuten FTSE 100 & S&P 500. Rekisteröidy muutamassa minuutissa.

10/10
Hanki demotili
Makrotalous Osakkeet