Truflationin haastattelu: CPI hillitsee inflaatiota

Ohi:
päälle elo 1, 2022
  • Kuluttajahintaindeksi 9,1 prosentin inflaatio on selvästi alle sen, mitä useimmat ihmiset kokevat päivittäin
  • Hallituksen raportointi inflaatiosta on eturistiriita, koska ne ovat motivoituneita pitämään sen alhaisena
  • Truflaation vaihtoehtoinen menetelmä mahdollistaa itsenäisemmän, läpinäkyvämmän ja tarkemman mittauksen

Tämän päivän taloudessa ei todennäköisesti ole suurempaa ongelmaa kuin rehottava inflaatio, jota näemme ympäri maailmaa.

USA:n inflaatio oli viimeisimmän kuluttajahintaindeksin mukaan korkeimmillaan 40 vuoteen (9,1 %). Atlantin toisella puolella Isossa-Britanniassa tilanne on samanlainen, 9,4 % kesäkuun lukema – ja olemme todellakin nähneet kaikkialla Euroopassa samanlaisia lukuja.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Mutta koska Yhdysvaltain numero on usein otsikoissa, onko CPI todella luotettava mittari? Jos kysyt keskivertokansalaiselta kadulla, minkä prosentin inflaatiota he ajattelevat tällä hetkellä kokevansa, on todennäköistä, että heidän vastauksensa on selvästi ”virallisen” kuluttajahintaindeksin 9,1 prosentin yläpuolella.

Monien mielestä tämä alimitoitettu raportointi on sivutuote siitä, että hallituksen raportointi inflaatiosta on nimenomaan eturistiriitojen määritelmä. Poliitikkojen kannatusluvut ovat riippuvaisia siitä, että yleisö pysyy tyytyväisenä, ja inflaatiota halveksitaan yleisesti. Eikö hallinnolla siis ole kaikki motiivit pitää tämä luku alhaisena?

Tämä vie minut Truflationiin, yritykseen, jonka tavoitteena on tarjota riippumattomia, sensuurin kestäviä taloudellisia tietoja ketjussa. Tämä on varsin 2022 -mainen kuvaus yritykselle, mutta pohjimmiltaan sen tarkoituksena on hyödyntää lohkoketjun voimaa tarjotakseen täysin läpinäkyviä – ja toivottavasti tarkempia ja riippumattomampia – lukemia erilaisista mittareista. Yksi näistä mittareista, johon tässä keskitymme, on inflaatioaste.

Uskon ehdottomasti, että tässä on tilaa innovaatioille, ja minua turhauttaa, että niin monet eivät ymmärrä, kuinka kuluttajahintaindeksiä mitataan. Olin siksi melko innostunut haastattelemaan Stefan Rustia, Truflationin toimitusjohtajaa, CPI:n puutteista ja siitä, kuinka Truflationin lähestymistapa voi auttaa. Lue koko haastattelu alla ja katso, mitä mieltä olet siitä, mikä mittari on parempi. Henkilökohtaisesti en usko, että tästä on mitään tarvetta kiistellä…

Invezz (IZ): Voitko tiivistää CPI-mittarin ongelmat?

  • Metodologia: Inflaation laskemiseen käytetyt tilastolliset menetelmät ovat vanhentuneita, ja ne perustuvat usein puolueellisiin tutkimuksiin, joissa käytetään tilastollisia tasoitustekniikoita ja muita korjauksia.
  • Taajuus: CPI/CPIH-raportit julkaistaan kuukausittain ilman selkeää viitettä siitä, milloin tilannekuva on otettu tiedoista (monet tietojoukot kärsivät kyselyn keruujaksoille ominaisista viiveistä).
  • Avoimuus: Usein on epäselvää, miten maat keräävät, laskevat ja säätävät inflaatiota. Taustalla olevat tiedot eivät ole tarkastettavissa tai todennettavissa.
  • Tietojen laajuus: Maista riippuen kuluttajahintaindeksit käyttävät noin 80 000 (USA) -180 000 (Iso-Britannia) hintoja, mikä pakottaa heidät valitsemaan huolellisesti analysoidun tavara- ja palvelukorinsa. Tietomme ovat paljon vankempia, Yhdistyneen kuningaskunnan indeksi: +10 tietolähdettä 8 miljoonasta kohteesta, Yhdysvaltain indeksi: +30 lähdettä, 10 miljoonaa kohdetta.

IZ: Uskotko, että hallitus tarkoituksella aliarvioi todellista inflaatiota kuluttajahintaindeksin avulla poliittisista syistä, vai luuletko, että se on vain vanhentunut järjestelmä, jota he ovat haluttomia muuttamaan, koska he uskovat sen antavan tarkan mittauksen inflaatiosta?

Kuluttajahintaindeksi kehittyi vuosikymmeniä kestäneessä prosessissa siihen, missä se nyt on, eli välineeksi, joka antaa tietoa hallituksille ja niiden politiikoille ja palvelee niitä. Sitä ei ole suunniteltu antamaan tarkkaa tietoa yleisölle, sijoittajille tai yrityksille.

Hallituksia ympäri maailmaa kannustetaan pitämään raportoitu inflaatio alhaisena. Esimerkiksi joitain Yhdysvaltojen kannustimia ovat: luottamuksen säilyttäminen Yhdysvaltain dollariin maailman varantovaluuttana, korkeampi neuvotteluvoima muiden maiden kanssa, osakemarkkinoiden epävakauden estäminen, sosiaalisten ohjelmien ja eläkemaksujen aleneminen, paniikin ja inflaatiosilmukan estäminen.

Truflationin tavoitteena on auttaa yksityishenkilöitä, sijoittajia, yrityksiä ja instituutioita tekemään tietoisempia päätöksiä riippumattoman ja puolueettoman taloudellisen tiedon avulla.

IZ: CPI:tä kritisoidaan usein myös siksi, että se on elinkustannusindeksi eikä varsinaisesti mittaa hintaeroa. Tällä tavoin se voi aliraportoida todellista inflaatiota, jos asiakkaat vaihtavat tuotteita hintojen nousun seurauksena – ottaako Truflaatio huomioon tämän puutteen?

CPI Cost-of-Living (COLI) -metodologia yhdessä rajallisen mittauskyvyn kanssa johtaa tarpeeseen valita tavara- ja palvelukorissaan huomioitavia kohteita. Se voi johtaa korvauksiin, varsinkin kun kuluttajatrendit muuttuvat.

Truflaatio ratkaisee sen jossain määrin ottamalla laajan datan (> 10 miljoonaa tuotetta, useita hintapisteitä per tuote). Ottamalla kaikki saatavilla olevat tiedot kaikista luokista, meidän ei tarvitse valita koria. Kulutustrendeillä on kuitenkin jonkin verran vaikutusta, kun ihmiset siirtyvät käyttämään pienempiä tai halvempia tuotteita tai yritykset luopuvat varastoista.

IZ: Uskotko, että myös kuluttajahintaindeksi taistelee sopeutuakseen tavaroiden laadun muutoksiin, ja ottaako Truflation tämän huomioon?

Truflaatio korjaa luonnollisesti kuluttajatrendejä suuren datamäärän ansiosta. Siksi kutsumme sitä kehittäjälähestymistapaksi, jossa kaikki tiedot poistetaan todellisessa myyntipisteessä. Truflaatio ei säädä laatua, ei parempaa tai huonompaa, koska tämä on jo sisällytetty tietoihimme.

IZ: Tällä hetkellä jokaisella maalla on oma tekniikkansa inflaation mittaamiseen. Truflation sanoo, että sen indeksejä on helpompi skaalata eri alueiden välillä, mikä mahdollistaa paremman vertailtavuuden – voitko tarkentaa tätä?

Truflationilla on pääsy maailmanlaajuisiin, korkealaatuisiin kotitalouksien menotietoihin. Luokat ja niiden suhteelliset painot perustuvat näihin tietoihin ja ovat vertailukelpoisia useissa maissa.

Jokaisella CPI-indeksillämme on sama 12-luokan viitekehys ja laskentamenetelmät.

Laskelmat ovat hyvin yksinkertaisia ja toistuvat kaikissa tärkeimmissä kuluttajahintaindekseissä, paitsi että emme ota huomioon mitään mukautuksia tai tilastollista tasoitusta. Hintaindeksien painotettu keskiarvo.

Painot määritetään ottamalla useita tietolähteitä, mukaan lukien väestölaskenta- ja minilaskentatiedot, BLS/ONS-tutkimukset ja useat muut tietojoukot, jotta voidaan luoda kulutusmenotietokanta, joka sitten validoidaan kolmannen osapuolen lähteillä, esim. ruokakulut vähittäismyyntinauhoilla, asuntolainakulutustiedot jne.

IZ: Uskotko, että inflaatio olisi parempi mitata per henkilö kuin dollari? Tarkemmin sanottuna suurituloiset kuluttavat enemmän, mikä tarkoittaa, että heidän painoarvonsa indeksissä on suurempi. Toisin sanoen jokainen dollari äänestää, eikä jokainen henkilö, ja näin ollen inflaatioaste on usein suurempi kuin mitä köyhemmät (tai jopa keskituloiset) perheet näkevät.

Jokainen tietää parhaiten, mikä on heidän todellinen inflaatiovauhtinsa. He kokevat sen päivittäin, ja jos he seuraavat budjettiaan, he voivat laskea sen. Kaikki eivät tietenkään tee niin, joten kehitämme mukautettuja inflaatiovaihtoehtoja, joissa ihmiset voivat nähdä inflaation vaikutukset henkilökohtaisiin menoihinsa.

Tuloryhmittäisen jaon osalta monet tutkijat huomauttivat, että olisi mielenkiintoista analysoida, ja kulutusmenotrendillämme voisimme tehdä sen myös tulevaisuudessa. Tällä tarkoitan, että voisimme laskea eri painot jokaiselle tuloryhmälle. Näimme esimerkiksi, että erot liittyvät paljon enemmän tuloryhmiin kuin maantieteellisiin sijaintiin.

Painot vaihtelevat tuloryhmittäin, mutta niillä ei pitäisi olla dramaattista vaikutusta lopulliseen inflaatioon. Suurin osa ihmisistä tarvitsee samanlaisia tavaroita elääkseen. Jos rikkaat ostavat kalliimpaa viiniä, heidän ostonsa keskitetään silti koko maan ja esimerkiksi tarjousmetsästäjien kanssa. Lisäksi rikkaimmat ostavat monia asioita, joita ei ole laskettu kuluttajahintaindeksissä, kuten koteja, osakkeita ja luksustuotteita.

IZ: Jos kaikki nämä tiedot ovat objektiivisia ja riippumattomia, eikö yritys (kuten itsekin) voisi vain julkaista niitä kuukausittain sen sijaan, että laittaisi ne lohkoketjuun? Ymmärrän, että dataa ei voi muuttaa lohkoketjussa, mutta jos lukema julkaistaan julkisella foorumilla, eikö sillä olisi sama vaikutus?

Tietomme julkaistaan jo päivittäin ja ovat yleisön saatavilla osoitteessa app.truflation.com.

Tietomme ovat saatavilla ketjussa johtavan hajautetun oraakkeliverkoston, Chainlinkin, kautta, koska se helpottaa lohkoketjun kehittäjien käyttöä. Chainlink kääntää reaalimaailman datan, kuten Truflationin indeksit, eri lohkoketjujen ohjelmointikielille, jotta dataa voidaan käyttää uusien taloustuotteiden ja ohjelmoitavien rahan tai sopimusten luomiseen, eli itsesäätyviin digitaalisiin palkoihin, inflaatio-obligaatioihin, TIPSeihin jne.

Lisäksi Truflation rakentaa kryptografisen totuuden Chainlink-käsitteisiin perustuen infrastruktuuria, joka takaa kryptografisesti todennettavissa olevan tiedon hankkimalla tietoa useilta riippumattomilta palveluntarjoajilta ja asettamalla ne ketjuun.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money