Lähdin El Salvadoriin: Lightning teki sen mahdolliseksi

Ohi:
päälle Aug 9, 2022
Listen
  • El Salvador julisti Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi viime syyskuussa
  • Vain 30 % San Salvadorin kaupungin yrityksistä hyväksyy Bitcoinia maksuina
  • Lightning Network on tehokas ja samanlainen kuin Revolut käytön helppouden kannalta

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Olen halunnut astua El Salvadoran maaperälle viime vuoden syyskuun 7. päivästä lähtien, jolloin Keski-Amerikan maasta tuli ensimmäinen kansakunta, joka julisti Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi.

Viime viikolla olen vihdoin tehnyt siitä totta.

Kirjoitan sarjan artikkeleita kokemuksistani, ajatuksistani Bitcoin-kokeesta ja siitä, mitä se tarkoittaa sekä El Salvadorin että muiden suvereenien valtioiden tulevaisuudelle. Toistaiseksi haluan kuitenkin puhua nopeasti siitä, mikä tekee tämän kaiken mahdolliseksi: Lightning-verkosta.

Lightning

Laskeuduin El Salvadorin kansainväliselle lentokentälle klo 2 paikallista aikaa. Koska olin 50 kilometrin päässä majoituksestani San Salvadorin kaupungista, ja bussit eivät kulkeneet enää niinn myöhään, minun oli pakko ottaa taksi.

Melkein tunnin kuluttua saavuin paikalle. Matka maksoi 30 dollaria. Hauskaa kyllä, minulla oli vain kaksi 20 dollarin seteliä, eikä kuljettajalla ollut vaihtorahaa. Bitcoinilla oli siis oikeastaan järkeä käytännön näkökulmasta katsottuna, huolimatta siitä, että minulla oli polttava halu tehdä ensimmäinen tosielämän transaktio maagisella Internet-rahalla, johon olen käyttänyt niin paljon aikaa kirjoittaen ja lukien.

Kuljettajani veti esiin Lightning-lompakkonsa, skannasin QR-koodin ja – juuri niin – se oli tehty. 30 dollaria tai 130 000 satoshia.

Lightning Network on tehokas

Tuntemattomille Lightning Network on pohjimmiltaan ketjun ulkopuolinen ratkaisu Bitcoinin skaalautuvuusongelmiin. Se nopeuttaa tapahtumien käsittelyaikoja ja vähentää kustannuksia, mikä tekee siitä käytännöllisemmän. Lightningin syvällinen tarkastelu on varattu toiselle päivälle, mutta nyt toistaiseksi kyseessä on tiivistelmä

Todellakin, kokeilua varten yritin myös lähettää maksun taksinkuljettajalle ketjussa. Eli tavallinen ketjun sisäinen Bitcoin-tapahtuma Lightning-verkon sijaan. Lompakossani olevan ilmoituksen mukaan se vahvistetaan seuraavan kolmen tunnin sisällä. On selvää, että kun istuin taksin matkustajan paikalla varhain aamulla, tämä oli täysin mahdotonta. En ole varma, että kuljettaja olisi mielellään istunut siellä kanssani klo 5 asti aamulla varmistaakseen, että maksu saapui perille.

Salama oli kuitenkin välitön. Se muistutti minua Revolutin käytöstä – maksusovelluksesta, jonka avulla voit lähettää rahaa välittömästi muille Revolut-käyttäjille. Aiemmin tänä vuonna siitä tuli Yhdistyneen kuningaskunnan arvostetuin yksityinen yritys 33 miljardilla dollarilla, ja se on kerännyt käyttäjiä nopeasti. Se on samanlainen kuin Monzo Iso-Britanniassa tai Venmo Yhdysvalloissa, sillä se helpottaa välittömiä siirtoja.

Kokemus rahan lähettämisestä Lightningin kautta tuntuu hyvin samanlaiselta kuin Revolutin ja muiden vastaavien sovellusten tarjoama käyttökokemus – saumaton, helppo ja tehokas. Ainoa ero on tietysti se, että käytämme Bitcoinia fiat-valuutan sijaan – puhtaasti vertaisvaluuttaa ilman keskuspuolta. Se tuntui rehellisesti sanottuna surrealistiselta kaiken tämän ajan jälkeen.

Franchising-sopimukset

Tietenkään kaikki eivät ymmärrä Bitcoinia. Itse asiassa nouto ei ehkä ole niin korkea kuin voisi odottaa. Anekdoottisesti olen kokenut noin 30 – 35 % yrityksistä ja ihmisistä hyväksyvän Bitcoinin San Salvadorin kaupungissa.

Franchising-yritykset ja suuret yritykset hyväksyvät virtuaalivaluutan todennäköisemmin. Walmart, Subway, suuret ketjuravintolat ja vastaavat olivat kaikki hyvin varusteltuja.

Alla on esimerkki McDonald’sin tutusta automaattisesta tilausjärjestelmästä. Kävin tilaamassa klassisen Big Macin (en kuitenkaan nauttinut sitä, mutta kokeilua varten ajattelin, että täytyy kokeilla!). Tilauksesi lopussa ainoa ero muihin maihin verrattuna on, että maksuvaihtoehtoja on kolme kahden sijaan – kortti, käteinen tai Bitcoin.

Napauta Bitcoinia, näyttöön tulee QR-koodi ja ta-daa.

Pahoittelut hieman sumeasta kuvasta, olin erittäin innoissani

Jutteluhetket paikallisten kanssa

Paikallisten kanssa puhuessani anekdoottinen kokemukseni siitä, että 30 prosenttia yrityksistä hyväksyy Bitcoinin, näytti vastaavan sitä, mitä hekin kokivat päivittäin. Kysymys, jonka esitin kaikkialla, missä onnistuin maksamaan Bitcoinilla, oli se, kuinka yleisesti kuluttajat pyysivät Bitcoinia. Vastaukset olivat erittäin alhaisia – yleensä 10 prosenttia tai alle, kuten minulle yleensä kerrottiin.

Volatiliteetti mainittiin usein, kun kysyin, miksi ihmiset epäröivät kuluttaa Bitcoinia. Itse asiassa vasta Chivo-lompakon – joka on valtion myöntämä lompakko, jonka kautta suurin osa yrityksistä hyväksyy maksuja – julkaisun jälkeen asennettiin automaattinen muunnosominaisuus, jonka avulla treidaajat voivat muuntaa automaattisesti kuluttajilta saamansa Bitcoinin dollareiksi. Joten alussa, jos joku hyväksyi Bitcoinin, heidän täytyi joko pitää sitä ja spekuloida volatiliteetin nousevan, tai päästä pankkiautomaatille nostamaan se käteiseksi.

Kuitenkin lähes kaikki kommentoivat positiivisesti sitä, kuinka helppoa oli vastaanottaa maksuja Bitcoinilla – mistä yllätyin myös itsekin, kuten mainitsin edellä vertaillessani Lightningin ja Bitcoin-lompakoiden helppokäyttöisyyttä verrattuna sellaisiin sovelluksiin, kuten Revolut ja Monzo.

Olen todellakin nyt optimistisempi sen suhteen, että Bitcoinia voidaan itse asiassa käyttää vaihtovälineenä. Tärkeä automaattinen USD-muunnosominaisuus tekee tämän mahdolliseksi, koska on epärealistista pakottaa treidaajia tai kuluttajia spekuloimaan Bitcoinilla, jos he eivät halua. Tämän nyt saatavilla olevan ominaisuuden ansiosta mikään teknisellä alalla ei todellakaan estä yrityksiä ja kuluttajia maksamasta (tai hyväksymästä maksuja) Bitcoin-määräisinä.

Koulutus

Vaikka mikään tekninen este ei estä Bitcoinin käyttöä, on olemassa toinen suuri este – koulutus. Tosiasia on, että Bitcoin on uskomattoman monimutkainen asia, jonka ymmärtäminen vie äärimmäisen kauan – jopa kehittyneissä maissa, joissa jokaisella on käden ulottuvilla loputtomat YouTuben ja Internetin resurssit.

Tämä pahenee entisestään, kun ajatellaan normaaleja ihmisiä ilman taloudellista taustaa ja joilla ei ole syvällistä tietoa rahapolitiikasta. On epärealistista odottaa tavallisten ihmisten näkevän omaisuuserän, jonka hinta on hurjan epävakaa, ja odottaa heidän ryntäävän siihen välittömästi.

Suurin asia, joka jäi mieleeni, oli ymmärryksen puute. On helppo unohtaa, että presidentti Bukele ilmoitti Bitcoinin olevan laillinen maksuväline. Viime vuonna Miamin Bitcoin-konferenssissa Bukele julisti sen äkillisesti maailmalle – El Salvadorin ihmiset eivät saaneet ennakkovaroitusta, se järkytti heitä yhtä paljon kuin minua ja sinua.

Mistä tahansa luetkin tätä, mieti, mitä tapahtuisi, jos presidenttisi yhtäkkiä julistaisi Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi ilman kansan panosta, äänestystä tai koulutusta etukäteen. Oletettavasti, kun otetaan huomioon, että luet tätä, olet keskimääräistä ihmistä paremmin perillä Bitcoinista, mutta on epäilemättä vielä valtava osa maasi väestöstä, jolla ei ole aavistustakaan, miten se toimii.

El Salvadorissa asia ei ole toisin.

Pidä silmällä Danin seuraavia El Salvadoria käsitteleviä artikkeleita, joissa hän syventyy Bitcoin-kokeiluun. Hän arvioi maan politiikkaa ja sitä, miten Bitcoin on vedetty mukaan, presidentti Bukelen käynnistämiä kiistanalaisia tulivuoriobligaatioita, ehdotettua Bitcoin City -hanketta, valtion Bitcoinin pitämisen makrotaloudellisia vaikutuksia taseessaan ja paljon muuta.

Ad

Sijoita kryptoihin, osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja vastaaviin muutamassa minuutissa suosikkivälittäjämme, eToro

10/10