Miten osakeindeksit menestyivät vuonna 2022? Mitä seuraavaksi vuonna 2023?

Ohi:
päälle Jan 5, 2023
Listen to this article
  • 18 biljoonaa dollaria vähennettiin maailmanlaajuisilta osakemarkkinoilta vuonna 2022
  • S&P 500 on tuottanut negatiivisia peräkkäisiä vuosia vain kahdesti viimeisen 80 vuoden aikana
  • Brittiläinen indeksi FTSE 100 on yksi harvoista, jotka tuottivat viime vuonna positiivista tuottoa

MSCI All-Country World Index on osakemarkkinaindeksi, joka seuraa lähes 3 000 osaketta 48 kehittyneestä ja kehittyvästä markkinataloudesta. Se on niin lähellä globaalia pörssiarvoa kuin voimme saada, ja siksi sen tuottoa katsomalla saa hyvän kuvan siitä minkälaista osakesijoittajien elämä on ollut.

Vuodesta 1987 lähtien indeksi on tuottanut keskimäärin 8,24 %. Stout-luku osoittaa passiivisen pitkän aikavälin sijoittamisen voiman. Mutta tämä luku on keskiarvo, ja vuosi 2022 oli kaikkea muuta kuin keskimääräinen. Rehottava inflaatio, sota Euroopassa ja siirtyminen korkeaan korkoympäristöön ovat auttaneet markkinoita alaspäin.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Maailman osakkeet menettävät 18 biljoonaa dollaria vuonna 2022

Tänä vuonna indeksi putosi 20 %, kun lähes 18 biljoonaa dollaria pyyhkäistiin maailman osakearvoista. Se on pahin pudotus sitten vuoden 2008, jolloin se laski yli 43 prosenttia.

Onko tuotto jälleen negatiivinen vuonna 2023?

Kun painopiste on siirretty S&P 500 -indeksiin, joka on edelleen vahva arvosana osakemarkkinoilla ja josta meillä on suurempi otos dataa, voimme katsoa taaksepäin viime vuosisadalta arvioidaksemme, kuinka usein peräkkäisten vuosien negatiivinen tuotto on ollut yleistä.

Vain kahdesti viimeisten 80 vuoden aikana olemme nähneet negatiivisia tuottoja peräkkäisinä vuosina. Ensimmäinen oli vuosina 1973 ja 1974, jolloin indeksi tuotti – 17,4 % ja – 29,7 %, ja sitten taas vuosina 2000, 2001 ja 2002, jolloin indeksi laski 10,1 %, 13,0 % ja 23,4 %.

Joten vaikka peräkkäisten vuosien negatiivinen tuotto on epätodennäköistä, se ei ole ennenkuulumatonta. Lisäksi nykyinen ympäristö on täysin ainutlaatuinen – ehkä vain 70-luku tarjoaa jonkin verran järkevää vertailua – siinä, että taistelemme korkeaa inflaatiota vastaan aggressiivisilla koronnousuilla maailmanlaajuisen energiakriisin keskellä.

Lisätarkastelu siitä, kuinka ainutlaatuinen ympäristö annetaan joukkovelkakirjamarkkinoilla kerrostuessa. Vain viisi kertaa historian aikana S&P 500 ja 10 vuoden valtion joukkovelkakirjalaina ovat laskeneet samana vuonna: 1931, 1941, 1969, 2018 ja 2022.

Vuoden 2022 shokkia korostaa entisestään se tosiasia, että nämä molemmat mittarit eivät ole koskaan aiemmin pudonneet yli 10 prosenttia. Sekä osakemarkkinat että joukkovelkakirjamarkkinat tuhoutuivat täysin tänä vuonna, ja sitä emme näe melkein koskaan.

Mitkä indeksit menestyivät parhaiten vuonna 2022?

Se oli ruma kuva kauttaaltaan vuonna 2022. Eurooppalainen Stoxx 600, jolla on noin 90 % Euroopan markkinoiden markkina-arvosta 17 maassa, putosi lähes 13 %. Saksan DAX oli samanlainen, laski 12,3 %, kun taas Ranskan CAC 40 laski 9,5 %.

FTSE 100 erottuu kuitenkin pienellä 1,2 prosentin nousulla. Britannian indeksi selvisi viime vuonna kolmen pääministerin myrskystä ja tukahduttavasta elinkustannuskriisistä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole edustavaa, sillä hyödykesidonnaiset voitot nostavat indeksiä sekä erittäin heikko punnan kurssi, joka lisäsi myyntiä erittäin vientiä vievässä indeksissä.

Muuten ei ole paljon positiivisuutta mistä valita. Aasian osakkeet olivat samankaltaisia, ja sekä Hongkongin että Kiinan indeksit nousivat, kun jälkimmäinen taisteli tiukkojen sulkemisten ja häiritsevien protestien kanssa läpi vuoden.