Perusinflaatio pysyy korkeana, mikä tarkoittaa lisää koronnostoja

Ohi:
päälle Dec 20, 2022
Listen
  • Inflaatio pysyy maailmanlaajuisesti korkeana viimeisten parin kuukauden positiivisista lukemista huolimatta
  • Perusinflaatio ei laske, toisin kuin kokonaisinflaatio, johon keskuspankit tukeutuvat
  • EKP ja Yhdysvaltain keskuspankki ovat ilmoittaneet, että koronnostot eivät lopu lähiaikoina

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Vaikka inflaatiotiedot tulivat viime viikolla, ja ne osoittivat edellistä kuukautta pehmeämpiä lukuja euroalueella, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, taistelu ei ole läheskään ohi.

Inflaatio on edelleen erittäin korkea kaikkialla maailmassa. Kokosin alla olevan taulukon, joka esittää viimeisimmät inflaatioluvut eri maissa. Muista, että 2 % on tyypillinen inflaatiotavoite, jonka keskuspankit asettavat ja jonka saavuttamiseksi useimmat pitävät tiukasti kiinni. Annan teidän lukea alla olevan taulukon, mutta riittää kun sanon, että nämä luvut ovat vain hieman 2 prosentin yläpuolella.

Koronnostot eivät lopu lähiaikoina

Nämä luvut huomioon ottaen koronnostot eivät lopu lähiaikoina. Vaikka jotkin sijoittajat ovat saattaneet pitää viimeisintä 50 peruspisteen koronnostoa Euroopassa ja Yhdysvalloissa toiveikkaina, koska se oli 25 peruspistettä alhaisempi kuin kaksi edellistä kuukautta, jotka toivat 75 peruspisteen nousun, markkinat hinnoittelevat voimakkaasti lisää korotuksia.

Esimerkiksi USA:n positiivisen inflaation jälkeinen optimismi laantui nopeasti pörssien vetäytyessä Yhdysvaltain keskuspankin haukkamaisten kommenttien seurauksena. Alla oleva kaavio osoittaa, että joulukuu näyttää nyt yhtä huonolta kuin useimmat muut kuukaudet vuonna 2022.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi, että rahapolitiikan kiristämisessä “on vielä paljon tehtävää” ja että koronnostoja on odotettavissa 50 peruspisteen askelin. Hän myönsi myös, että taustalla olevat inflaatiopaineet “jatkuvat vielä jonkin aikaa”. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell toisti nämä kommentit pian sen jälkeen.

Kokonaisinflaatio laskee, mutta perusinflaatio jatkuu

Vaikka kokonaisinflaatio on hidastunut useimmissa suurissa talouksissa viime kuukausina, ydininflaatio ei ole – siinä ongelma nyt todella piilee.

Perusinflaatiota pidetään yleensä parempana pitkän aikavälin inflaation mittarina, koska se poistaa ruoan ja energian vaikutukset. Nämä kaksi mittausta ovat paljon epävakaampia, varsinkin tänä vuonna, kun maailma on joutunut energiakriisiin Venäjän Ukrainan sodan seurauksena.

Viime viikolla Yhdysvaltain päättäjät tarkensivat ensi vuoden perusinflaatioarviotaan 3,5 prosenttiin syyskuun ennusteesta 3,1 prosenttiin. Tämä on sama viikko, jolloin kokonaisinflaatio hidastui ja (vaikkakin tilapäinen) osakemarkkinat nousivat sen vuoksi.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Tämä perus- ja kokonaisinflaation välinen ero korostaa käsillä olevaa ongelmaa. Kokonaisinflaatio on saattanut saavuttaa huippunsa. Mutta perusinflaatio – mikä on rahatalouden kannalta todella tärkeää – pysyy sitkeästi korkeana, vaikka se nousisikin hitaammin.

Tästä syystä markkinat ovat heikentyneet viimeisen kuukauden aikana, mutta sen pitäisi myös antaa sijoittajille syytä pysähtyä harkitessaan markkinoille tuloa tässä vaiheessa. Inflaation ennustaminen ja keskuspankkien toimet ovat olleet viime aikoina erittäin haastavia, mutta niin kauan kuin perusinflaatio pysyy korkeana, koronnostot ovat väistämättömiä ja osakkeiden arvostuksia tukahdutetaan edelleen.

Koska työmarkkinoilla ei ole vielä nähty konkreettista heikkoutta, ei ehkä ole yllätys, että perusinflaatio pysyy korkeana. Ja valitettavasti ainoa tie ulos tästä on lisäämällä koronnostoja.

Pahinta nousu- ja laskusuhdanteissa on se, että valitettavasti se tarkoittaa, että nyt on taas kestettävä yksi uusi laskukausi.