Euroalueen inflaatio ylitti odotukset, mitä EKP aikoo?

Ohi:
päälle Jan 6, 2023
Listen to this article
  • Euroopan inflaatio on palannut 9,2 prosenttiin, kun odotus oli 9,5 prosenttia
  • Perusinflaatio on kuitenkin noussut kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle 5,2 prosenttiin
  • Päättäjät näyttävät jatkavan tiukkana rahasyklinä vuonna 2023, kun Eurooppa on taantuman partaalla

Kirjoitin keskiviikkona siitä, kuinka optimismi oli hypännyt odotettua heikompien inflaatiolukujen jälkeen Ranskasta. Markkinat liikkuivat ylöspäin, kun sijoittajat käänsivät katseensa kohti tänään julkistettavia euroalueen tärkeitä inflaatiolukuja toivoen, että Ranskan positiivinen lukema saattaisi olla merkki siitä, että tänään saataisiin myös myönteisempiä uutisia.

Euroalueen inflaatio odotettua parempi

Toive on toteutunut. Euroalueen inflaatio on ollut 9,2 prosenttia, mikä on odotettua 9,5 prosenttia alempana. Edellisen kuukauden lukema oli 10,1 %, mikä merkitsee 90 peruspisteen laskua ja siirtymistä takaisin yksinumeroisiin lukuihin.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Perusinflaatio on edelleen korkea

Mutta älä avaa kuitenkaan vielä samppanjaa, koska se ei ole hyvä uutinen.

Ydininflaatio, joka eliminoi epävakaimmat ruoka- ja energiaerät, nousi uuteen 5,2 prosentin huippuunsa. Tämä merkitsee sitä, että kaasun hinnan lasku vetää alaspäin yleistä lukemaa (9,2 %), mutta elinkustannuskriisin perimmäiset syyt ovat edelleen olemassa, kuten nousevasta perusluvusta käy ilmi.

Perinteisesti päättäjät kiinnittävät huomiota tähän ydinnumeroon. Rahapolitiikka on suunnattu tähän mittariin, koska ruoka ja energia ovat liian epävakaita ja perustuvat liian moniin muuttujiin ollakseen keskuspankkien hallinnassa, mikä on ollut räikeän ilmeistä viime vuonna Ukrainan hyökkäyksen seurauksena, joka aiheutti energian hintojen hullun nousun.

Alla olevaa kaaviota katsomalla saa aivan toisenlaisen kuvan, joka osoittaa, että nousutrendi on edelleen olemassa.

Mitä EKP aikoo tehdä?

Koska perusinflaatio on edelleen nousussa ja selvästi EKP:n hahmotteleman 2 prosentin tavoitteen pohjoispuolella, tarvitaan lisäohjelmaa korkojen kiristämiseksi. Korot ovat tällä hetkellä 2 prosentissa – selvästi alle sen, mitä Atlantin toisella puolella ollaan nähty, kun Yhdysvaltain keskuspankki on noussut yli 4 prosentin – ja analyytikot olivat ennen tätä viikkoa odottaneet nousevan edelleen kohti 3,5 prosenttia.

EKP:n viime vuonna toteuttamien neljän korotuksen jälkeen euroalue on jo katsonut taantumaa suoraan silmiin. Alue on joutunut kovien paineiden kohteeksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja sekä energiakriisi että elinkustannuskriisi ovat koetelleet maita eri puolilla unionia.

Stoxx 600 -osakeindeksi, joka kattaa 90 prosenttia 17 maan markkina-arvosta, laski viime vuonna lähes 13 prosenttia. Yksittäisistä maista Saksan DAX laski yli 12 prosenttia, Ranskan CAC 40 -indeksi 9,5 prosenttia ja Espanjan IBEX 35 -indeksi 5,7 prosenttia.

Uutinen pohjautuu EKP:n johtajan Christine Lagarden haukkamaiseen sävyyn joulukuussa:

“Emme pyöri, emme horju, osoitamme päättäväisyyttä.”

Osakemarkkinat kulkevat varovaisesti

Välittömästi uutisen jälkeen Euroopan osakkeet olivat varovaisia. Stoxx 600 oli litteä, arvostaen otsikkonumeron pudotusta, mutta kieltäytyi liikkumasta ylöspäin, koska ydinhahmo oli itsepäinen.

Indeksi on tänä vuonna toistaiseksi noussut 2,5 %, ja odotukset näyttävät hinnoitelleen inflaation olevan huonompi kuin mitä on käynyt. Indeksi oli aiemmin tällä viikolla osoittanut positiivisia muutoksia kolmena peräkkäisenä päivänä.

Katseet kääntyvät nyt Yhdysvaltoihin. Tänään odotetaan Yhdysvaltain muita kuin maataloustyöntekijöitä koskevia palkkatietoja, ja ensi viikolla saadaan sitten kaikki tärkeät kuluttajahintaindeksiluvut.

Vuosi 2022 kiteytyi siihen, että osakemarkkinat liikkuivat keskuspankkien korkopolitiikkaa koskevien päätösten seurauksena, kun päättäjät pyrkivät saamaan inflaation kuriin. Vuosi 2023 on alkanut samalla tavalla. Matkaa on vielä paljon jäljellä, ja näyttää siltä, että näin on ainakin vuoden alkupuoliskon ajan.