Ranskan hinnat laskemassa, mutta laskeeko euroalueen inflaatio?

Ohi:
päälle Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Ranskan inflaatio hidastui joulukuussa 6,7 prosenttiin marraskuun 7,1 prosentista
  • Analyytikot olivat odottaneet pientä nousua osakemarkkinoiden noustessa nousun seurauksena
  • Euroalueen inflaatiotiedot julkaistiin perjantaina, ja eurooppalaiset sijoittajat seuraavat sitä innokkaasti

Jos ”pandemia” oli vuosien 2020 ja 2021 muotisana, niin ”inflaatio” olisi saattanut nousta kärkeen vuonna 2022. Ja jos toivoisit, että aihe jäisi historian kirjoihin kääntäessämme sivun uudelle vuodelle, niin en halua tuottaa sinulle pettymystä, sillä todennäköisesti sivutilaa menee tänä vuonna huomattavasti enemmän elinkustannuskriisiin.

Ranskan inflaatio hidastui 6,7 prosenttiin

Vuosi on kuitenkin alkanut positiivisesti, sillä Ranskan joulukuun inflaatioksi paljastettiin 6,7 %, mikä on merkittävä pudotus edellisen kuun 7,1 prosentista. Se murtaa myös analyytikoiden odotukset, sillä oli odotettu pientä nousua edelliseen 7,1 prosenttiin.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Euroopan osakkeet nousivat uutisesta, sillä alueella heräsi toivo, että tämä voisi olla signaali positiivisemmista uutisista, verrattuna siihen, mitä markkinat ovat hinnoitelleet. Stoxx 600, joka on Euroopan alueen osakeindeksi, nousi uutisen seurauksena 1 % ja on noussut nyt lähes 3 % edellisvuodesta.

Indeksi romahti viime vuonna ja pudotti arvostaan 15 prosenttia.

Aikooko EKP hillitä korkojen nousua?

Markkinat hyppäsivät optimismiin, että tämä voisi olla merkki heikentyneestä inflaatiosta euroalueella. Tämä tekisi todennäköisemmäksi, että EKP voisi supistaa koronnousuohjelmaa ennakoitua nopeammin.

EKP on nostanut korkojaan tänä vuonna aggressiivisesti. Talletuskorko nousi joulukuussa 1,5 prosenttiin/2 prosenttiin, mikä on korkein sitten vuoden 2008 romahduksen. Sen odotetaan nousevan 3 prosenttiin tammi-helmikuussa.

“Korkojen on edelleen noustava merkittävästi tasaisesti saavuttaakseen tasolle, joka on riittävän rajoittava takaamaan inflaation oikea-aikainen palautuminen”, EKP sanoi viime kuussa. “Inflaatio on edelleen aivan liian korkea.”

Euroalueen inflaatiotiedot julkistettiin perjantaina

Tämä perjantai on suuri päivä euroalueella, jolloin ryhmän inflaatiotiedot julkaistaan. Odotukset ovat 9,5 %, mikä olisi alhaisin luku sitten elokuun. Pehmeän ranskalaisen lukeman myötä markkinat voivat nyt kuitenkin odottaa alle 9,5 %:n.

Ranskan dataa auttoivat alhaisemmat energiahinnat, ja yleisinflaatiotiedot laskevat edelleen lähikuukausina, kun viime vuoden korkeimmat hinnat putoavat mittauksesta. Mutta koska energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat tunnetusti epävakaat, poliittiset päättäjät keskittyvät ydininflaatioon, jossa ei oteta huomioon ruokaa ja energiaa.

Jos tämä luku laskee perjantaina odotettua pienemmäksi, odota osakkeiden jatkavan varovaista nousuaan tähän mennessä vuonna 2023. Jos ei, sinun tarvitsee vain palata vuoteen 2022, jotta tiedät, mitä tapahtuu seuraavaksi…