Euroopan osakkeet nousseet korkeimmalle tasolle sitten toukokuun 2022

Ohi:
päälle Jan 10, 2023
Listen to this article
  • Euroopan osakkeet ovat vauhdissa ja käyvät korkeimmalla tasolla sitten toukokuun 2022
  • Positiiviset inflaatiotiedot ja Kiinan uudelleen avautuminen ovat antaneet sysäyksen markkinoille
  • Työmarkkinat ovat kuitenkin edelleen kireät ja taantumapaineet kasvavat euroalueella

Mitäs nyt oikein on meneillään?

Se on Euroopan osakemarkkinat, jotka ovat päässeet vauhtiin vuoden 2023 alkuvaiheessa. Stoxx 600 -indeksi, joka kattaa 90 prosenttia Euroopan osakemarkkinoiden markkina-arvosta (ei rajoitu euroalueeseen, tiedoksi) käy nyt kaupankäynnin osalta korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2022 toukokuun.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Kuvioiden kehitys kohti pohjoista on saanut alkunsa siitä, että inflaatio on saattanut saavuttaa huippunsa. Vaikka vielä on aikaista sanoa, viime viikolla ilmoitettu inflaatiolukema joulukuulle oli viime viikolla 9,2 %, mikä on alle 9,5 prosentin odotuksen. Vaikka tämä on edelleen törkeän korkea luku, se, että se on laskenut edellisen kuukauden 10,15 prosentista, antaa vauhtia markkinoille.

Kiinan avautuminen antaa lisäsysäyksen markkinoille

Markkinoita vauhditti muukin kuin vain inflaatio. Tämän viikon markkinatunnelmaa on vauhdittanut Kiinan talouden uudelleen avaaminen. Kiina palasi karanteenittomaan matkustamiseen viikonloppuna, joka on käännekohta kansakunnalle lähes kolme vuotta kestäneen rajojen sulkemisen jälkeen.

Vaikka koronatapaukset lisääntyvät maassa – raporttien mukaan 50–70 prosenttia Shanghain 25 miljoonasta asukkaista voi olla tartunnan saaneita – tämä on itse asiassa hyvä asia markkinoiden kannalta. Vaikka se saattaa kuulostaa jäykältä, mitä nopeammin koronavirus selviää, sen parempi ainakin taloudellisesta näkökulmasta. Se tosiasia, että myös matkustaminen on nyt avautumassa, on osoittanut, että koronarajoitukset näyttävät vihdoinkin vapauttaneen otteensa maailmassa.

Aasian markkinat ovat selvästi kääntyneet nurkkaan viimeisen kuukauden aikana sen jälkeen, kun Kiinan koronapolitiikka kääntyi:

Saksan ja Ranskan markkinat nousevat, työttömyys sitkeää

Euroopan sisällä katsottuna Ranskan markkinoita vauhditti viime viikolla pehmeä inflaatioluku. Saksan osakkeet puolestaan nousivat, kun teollisuustuotannon luvut ylittivät marraskuun odotukset.

Myös euroalueen työttömyys on hyvä uutinen. Tai ainakin pinnallisesti. Työttömyysluku oli marraskuussa 6,5 prosenttia, mikä on sama kuin lokakuussa. Tämä on pienin luku sitten ennätysten alkamisen vuonna 1998.

Tämä on mielenkiintoinen tieto, koska inflaatio hiipuu – jopa hieman – työllisyyden pysyessä kireänä. Monet analyytikot – minä mukaan lukien – olivat varoittaneet, että inflaatiota ei voiteta ilman havaittavissa olevaa työttömyyden kasvua. Työmarkkinoiden tulee löystyä ja kysynnän laskea.

Työttömyyden odotetaan kuitenkin kasvavan. Eurooppa on epäilemättä nauttinut tänään selvästi positiivisemmista näkymistä kuin viime kuussa, mutta kokonaiskuva on silti pahaenteinen. Taantumapaineet lisääntyvät, ja EKP:n on joutunut nousemaan korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008. Tämä tappaa velkaantuneita talouksia, kuten Italiaa, jotka joutuvat puristuksiin mainitun velan korkeampien korkojen vuoksi.

Ei yksinkertaisesti ole mahdollista, ettei työttömyys kasvaisi jonkin verran tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla paineen voimistuessa. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan euroblokissa kuitenkin vallitsee hieman toivoa siitä, että asiat eivät ehkä ole niin huonosti kuin viime kuukausina näyttivät.

Ajat ovat vaikeita, mutta eikö vaikeina aikoina ole vielä tärkeämpää juhlia pieniä voittoja?