Oprichter van hedgefonds gearresteerd wegens bod op Neiman Marcus

By: Nik Khandelwal
Nik Khandelwal
Nik is een ervaren analist, handelaar en financieel adviseur voor Global Capital Markets. Hij is een Chartered Financial Analyst… read more.
on sep 4, 2020
  • Kamensky werd beschuldigd van fraude, afpersing en belemmering van de rechtsgang.
  • Daniel Kamensky zette de rivaliserende bieder onder druk om niet te bieden op de activa.
  • Marble Ridge kondigde de liquidatie op 20 augustus aan.

Op 3 september werd Daniel Kamensky, de directeur van Marble Ridge Capital, door het Amerikaanse ministerie van Justitie strafrechtelijk beschuldigd van effectenfraude, draadfraude, afpersing en belemmering van de rechtsgang. De officiële link kan hier gevonden worden.

Daniel Kamensky, 47, zou druk uitoefenen op de rivaliserende bieder (investeringsbank) om niet te bieden op de activa die verband houden met het faillissement van Neiman Marcus. Op die manier kon hij de activa tegen een lagere prijs voor zichzelf krijgen. Kamensky probeerde vervolgens de rivaliserende bieder te overtuigen om het plan te verdoezelen.

Details over het faillissement van Neiman Marcus

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Een Amerikaanse keten van luxe warenhuizen, Neiman Marcus, diende in mei 2020 Chapter 11 in. Aan het begin van het faillissement solliciteerde Daniel Kamensky en werd hij lid van het Official Committee of Unsecured Creditors. Als lid van de commissie had Kamensky een fiduciaire plicht om de belangen van alle concurrente schuldeisers als groep te behartigen.

Tijdens het faillissementsproces onderhandelde het comité met eigenaren en kwam het met succes tot een schikking om 140 miljoen aandelen van MYT Securities te verkrijgen ten gunste van bepaalde concurrente schuldeisers van de faillissementsboedel.

In juli 2020 begon Daniel Kamensky met de officiële commissie van concurrente schuldeisers te onderhandelen over Marble Ridge door 20 cent per aandeel aan te bieden om MYT-effecten te kopen van een ongedekte schuldeiser die liever contant geld ontving dan MYT-effecten, als onderdeel van die schikking.

Op 31 juli maakte Kamensky kennis met een in New York gevestigde investeringsbank die geïnteresseerd was in een biedprijs tussen 30 en 40 cent per aandeel om MYT aandelen te kopen van elke ongedekte schuldeiser die liever contant geld ontving.

De Investment Bank besloot daarna geen bod uit te brengen op de aankoop van MYT Securities en stelde de juridisch adviseur van het comité op de hoogte van haar beslissing.

Details over Marble Ridge

Marble Ridge, opgericht in 2015, is een SEC-geregistreerde beleggingsadviseur. Daniel Kamensky begon zijn carrière als faillissementsadvocaat en heeft meer dan 21 jaar ervaring in de sector met investeringen in complexe, multi-jurisdictische, noodlijdende en gebeurtenisgestuurde situaties. Op 31 december 2019 had Marble Ridge Capital activa ter waarde van $ 1,2 miljard. Het hedgefonds kondigde de liquidatie op 20 augustus aan nadat het gedrag van Daniel Kamensky onder de loep begon te komen.

Daniel Kamensky presenteerde zich voor de federale rechtbank van Manhattan, waar zijn borg werd vastgesteld op $ 250.000.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld