HSBC en Standard Chartered bereikten 22-jarig dieptepunt

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on sep 21, 2020
  • HSBC en Standard Chartered bereikten een dieptepunt van 22 jaar.
  • De twee banken kelderden maandag ongeveer 3,6% op de markt.
  • De Europese bankenindex werd maandag ongeveer 4% lager gerapporteerd.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) en Standard Chartered plc (LON: STAN) kelderden maandag op de aandelenmarkt tot de niveaus die voor het laatst in 1998 werden gezien. Dit kwam door mediaberichten dat de twee banken samen met anderen, waaronder Deutsche Bank en Barclays, bezig waren met het verplaatsen van enorme hoeveelheden vermeend illegale fondsen.

Het rapport zei dat rode vlaggen in verband met de oorsprong van het geld opzettelijk werden genegeerd toen de banken de afgelopen twintig jaar geld overhielden. HSBC rapporteerde haar financiële resultaten voor de fiscale eerste helft in augustus, die een daling van 77% van de nettowinst aantoonden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Verschillende financiële bedrijven, waaronder banken, dienden SAR’s (verdachte activiteitenrapporten) in bij het Financial Crimes Enforcement Network van het Department of Treasury in de Verenigde Staten. In gerelateerd nieuws bood Standard Chartered de VAE vorige week het Amazon-afbetalingsplan aan.

HSBC en Standard Chartered kelderden ongeveer 3,6% op de aandelenmarkt

De aandelen van HSBC daalden maandag met ongeveer 3,6% en bereikten het niveau dat voor het laatst in 1998 werd bereikt tijdens de Aziatische valutacrisis. Op jaarbasis heeft HSBC nu bijna 50% verloren op de aandelenmarkt. Online handelen in aandelen is gemakkelijker dan u denkt. Hier leest u hoe u in 2020 online aandelen kunt kopen.

Standard Chartered, aan de andere kant, verloor maandag ook 3,6% tot een record-dieptepunt in bijna 22 jaar. Met inbegrip van de prijsactie is Standard Chartered nu tot dusver ook meer dan 50% gedaald op de aandelenmarkt in 2020. De Europese bankenindex, ook wel bekend als .SX7P, is maandag als geheel ongeveer 4% lager gerapporteerd.

BuzzFeed News zei dat het in totaal meer dan 2100 SAR’s ontving die op hun beurt werden gedeeld met ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) en verschillende andere mediaorganisaties. De SAR’s zijn echter niet voldoende bewijs van financiële nalatigheid van HSBC en Standard Chartered.

HSBC reageerde in een verklaring en zei dat de informatie die ICIJ heeft ontvangen historisch is. In 2012 heeft HSBC strenge maatregelen ingevoerd om haar vermogen om financiële misdrijven te minimaliseren te vergroten.

Standard Chartered’s reactie op berichten in de media op maandag

Standard Chartered reageerde ook op de berichten in de media en zei:

“De bank nam haar verantwoordelijkheid om financiële criminaliteit te bestrijden uiterst serieus en heeft substantieel geïnvesteerd in haar nalevingsprogramma’s.”

Volgens Barclays:

“De bank heeft aan al haar wettelijke en regelgevende verplichtingen voldaan, ook met betrekking tot de Amerikaanse sancties.”

Van de vier prominente banken die in mediaberichten worden beweerd, is HSBC de grootste in termen van marktkapitalisatie met een waarde van £ 58,22 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld