Mediagigant Comcast wint 3% nadat Trian inzet bevestigt

Geschreven door: Jayson Derrick
september 22, 2020
  • Trian Management bevestigde een belang in mediagigant Comcast.
  • De twee partijen zijn in gesprek.
  • Het is onwaarschijnlijk dat de campagne uitpakt.

De aandelen van Comcast Corporation (NASDAQ: CMCSA) stegen dinsdag meer dan 3% nadat de opmerkelijke investeerder Trian Fund Management een relatief klein belang in de mediagigant had gekocht, meldde The Wall Street Journal maandagavond.

Ondergewaardeerde scriptie

Trian kocht onlangs voor $ 900 miljoen aan Comcast-aandelen, waardoor het een belang van ongeveer 0,4% kreeg in het moederbedrijf van NBC, Telemundo, CNBC, USA Network, Universal Pictures en vele andere media-activa. Een woordvoerder van Trian bevestigde met WSJ dat de gesprekken tussen Trian en het management van Comcast onlangs zijn begonnen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als activistische investeerder staat Trian erom bekend aandelen te kopen in bedrijven die het moeilijk hebben en een ommekeerstrategie nodig hebben. Het meest opvallend was dat Trian een belang van $ 3 miljard in de consumentengoederengigant Procter & Gamble vergaarde en erop aandrong zijn complexe en te wereldwijde structuur te veranderen.

Stijgende activistenstrijd

De voortdurende veronderstelling is dat Trian gelooft dat de aandelen van Comcast ondergewaardeerd zijn, zei David Faber van CNBC over de deal. Comcast bestaat uit zowel een breedbandbedrijf als een entertainmentbedrijf. Vergeleken met rivaliserend breedbandbedrijf Charter en rivaliserend entertainmentbedrijf Disney, worden de aandelen van Comcast verhandeld tegen een veelvoud met korting.

Een activistische campagne tegen Comcast om grote veranderingen op managementniveau door te voeren, is een zware strijd. Aan de andere kant van de tafel staat voorzitter en CEO Brian Roberts, een grootaandeelhouder die 33% van het bedrijf bezit. Zijn leiderschap beloonde investeerders met een relatief goed rendement tot aan de COVID-19 pandemie. Het aandeel is over een periode van 10 jaar met bijna 400% gestegen

Roberts is een “zeer agressieve” CEO die het spel op de lange termijn speelt door het bedrijf op te bouwen door middel van aantrekkelijke overnames, merkte Faber op. Het is ook onwaarschijnlijk dat de CEO toegeeft aan mogelijke eisen van Trian om het bedrijf in twee entiteiten te splitsen, zodat de markt aan elk een hoger veelvoud kan toekennen.

Maar Trian en Roberts kunnen zeker oog in oog staan bij het ontwikkelen van strategieën om de investeringsgemeenschap te benadrukken dat het aandeel ondergewaardeerd is.

‘Maar komt er echt iets uit,’ vroeg Faber. “Zoveel is moeilijk voor te stellen.”

Cramer: Trian zou niet achter Comcast aan moeten gaan

Trian heeft geweldig werk verricht in eerdere campagnes, maar het is gewoon een vergissing dat het bedrijf zich richt op bedrijven die erin zijn geslaagd op de lange termijn waarde te genereren, vertelde Jim Cramer van CNBC aan Faber.

Cramer merkte ook op dat de problemen van Comcast misschien wel op korte termijn van aard zijn, met name een worstelend pretparkbedrijf te midden van de wereldwijde pandemie. Als de themaparken op een normaal niveau zouden draaien, zou het aandeel van Comcast waarschijnlijk rond de $ 10 per aandeel hoger liggen op $ 55.