Amerikaanse federale hof herstelt uitspraak van GSK van £182 miljoen tegen Teva Pharmaceutical

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on okt 4, 2020
  • Het Amerikaanse federale hof herstelt de uitspraak tegen Teva Pharmaceutical.
  • Teva spreekt zijn teleurstelling uit en bevestigt opnieuw zijn onschuld.
  • GlaxoSmithKline investeerde £130 miljoen om een belang van 10% te krijgen in CureVac.

Het Amerikaanse Federal Circuit Court of Appeals zei vrijdag dat Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TLV: TEVA) GlaxoSmithKline plc (LON: GSK) zal compenseren met een betaling van £ 182,09 miljoen – een vonnis dat oorspronkelijk door een rechter werd gegeven in 2017.

Met £ 704,50 per aandeel staat Teva Pharmaceutical nu ongeveer 8% lager op de aandelenmarkt sinds het begin van het jaar. In maart waren de aandelen van het bedrijf gedaald tot slechts £ 571 per aandeel als gevolg van COVID-19 storingen. Teva heeft momenteel een marktkapitalisatie van £ 7,75 miljard en een koers-winstverhouding van 3.516.

Teva verkocht een generiek alternatief van GSK’s gepatenteerde hartmedicijn

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Teva Pharmaceutical krijgt de boete voor het verkopen van een generiek alternatief van GSK’s gepatenteerde hartmedicijn Coreg. GSK had een lijst met medische aandoeningen die onder zijn patent vallen. Maar de 2-1 beslissing op vrijdag zei dat er substantieel bewijs was dat Teva Pharmaceutical betrokken was bij octrooi-inbreuk, omdat het artsen ertoe aanzette om in plaats daarvan het generieke alternatief aan te bevelen.

In een verklaring op vrijdag zei GSK tevreden te zijn met de uitspraak. Teva, aan de andere kant, toonde teleurstelling toen het plannen uitsprak om in beroep te gaan tegen de beslissing. Het in Israël gevestigde bedrijf bevestigde zijn standpunt dat het geen inbreuk maakte op octrooien. De Amerikaanse eenheid Teva werd eerder dit jaar in augustus aangeklaagd wegens prijsafspraken.

GSK’s Coreg heeft momenteel een vergunning van de Amerikaanse FDA om op de markt te worden gebracht voor hartaandoeningen zoals hypertensie, congestief hartfalen en linkerventrikeldisfunctie na een myocardinfarct (hartaanval).

Teva Pharmaceutical was in 2007 begonnen met het op de markt brengen van een generiek alternatief voor Coreg. GlaxoSmithKline klaagde Teva in 2014 aan, wat resulteerde in een Delaware-rechter die Teva Pharmaceutical bestraft met £ 181 miljoen die het aan GSK moest betalen in gederfde winst en extra royalty’s ter waarde van £ 1,08 miljoen.

GSK investeerde £ 130 miljoen om een belang van 10% in CureVac te krijgen

In 2019 had rechter Leonard Stark van de Amerikaanse districtsrechtbank de beslissing van de rechter vernietigd, waarbij hij opmerkte dat artsen de generieke tabletten van Teva hadden aanbevolen vanwege een reeks andere factoren.

In een eerdere aankondiging in juli zei GSK dat het £ 130 miljoen zal investeren om een belang van 10% in CureVac te krijgen.

GSK sloot vrijdag minder dan 1% omhoog. Op jaarbasis zijn de aandelen van het bedrijf nog steeds ongeveer 20% lager op de aandelenmarkt. Op het moment van schrijven wordt GlaxoSmithKline geschat op £ 144,50 miljard en heeft een koers-winstverhouding van 10,87.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld