DXY: dollarindex stijgt vooruit op detailhandelsverkopen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on okt 16, 2020
  • De Amerikaanse dollarindex herstelt zich nu de markt reageert op het stijgende aantal COVID-19 gevallen.
  • Gevallen nemen toe in Europese en Noord-Amerikaanse landen.
  • De index zal reageren op Amerikaanse detailhandelsverkopen die om 12:30 GMT uitkomen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) is vandaag weinig veranderd nu handelaars nadenken over de stijgende COVID-19 gevallen en de zwakke economische cijfers uit de US. Het wordt verhandeld tegen $ 93,80, wat in hetzelfde bereik ligt als gisteren.

DXY
Amerikaanse dollarindex ziet een rally met toenemende risico’s

Stijgende COVID-19 gevallen

De dollarindex heeft de neiging te stijgen wanneer de wereldwijde risico’s toenemen. Gisteren steeg het met meer dan 0,35% toen investeerders reageerden op de zich uitbreidende tweede golf in de VS en Europa. Duitsland bevestigde meer dan 6.000 gevallen terwijl Angela Merkel waarschuwde voor het stijgende aantal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Evenzo bevestigde Frankrijk 30.000 gevallen toen Emmanuel Macron strikte lockdowns in Parijs en andere steden aankondigde. Spanje bevestigde 16.000 nieuwe gevallen, terwijl Italië meer dan 8.000 besmettingen had. Ook in landen als de Verenigde Staten, Canada en Europa is het aantal besmettingen gestegen.

Erger nog, gezondheidsdeskundigen zijn van mening dat het ergste nog moet komen als het noordelijk halfrond naar het koude seizoen verhuist. Dat heeft in het voordeel van de dollarindex gespeeld, aangezien investeerders en bedrijven hun bezit verschuiven naar de veilige munteenheid.

Tegelijkertijd moet de wereld nog een effectief vaccin of medicijn tegen de ziekte krijgen. Deze week stopte Johnson & Johnson, een toonaangevend bedrijf dat het vaccin ontwikkelde, de proef omdat een proefpersoon ziek werd. Eli Lilly, een bedrijf dat een antilichaam ontwikkelt, werd gedwongen zijn studies stop te zetten. En gisteren waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport dat de remdesivir van Gilead minimale gevolgen had voor patiënten.

Amerikaanse detailhandelsverkopen

De dollarindex reageert ook op de zwakke economische cijfers uit de Verenigde Staten. Gisteren toonden cijfers van het Bureau of Labor Statistics (BLS) aan dat vorige week meer dan 890.000 mensen een eerste aanvraag voor werkloosheid hadden ingediend. Dat was de hoogste waarde sinds half augustus en is een teken dat het economisch herstel tot stilstand is gekomen.

De dollarindex zal reageren op de Amerikaanse detailhandelsverkopencijfers die om 12.30 uur GMT verschijnen. Analisten die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat de totale omzet in september met 0,7% is gestegen. Ze zien ook dat de kernverkopen, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, met slechts 0,5% stijgen. Deze zwakke cijfers staan in contrast met de stijging van 18% in mei.

Ze zijn ook een teken dat de VS dringend een ander stimuleringspakket nodig heeft. Analisten, waaronder die van de Federal Reserve, zijn van mening dat een nieuwe stimulans het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsaanvraag indient, zal helpen verminderen en de winkeluitgaven zal stimuleren.

Naast de verkopen zal de dollarindex reageren op Amerikaanse industriële productiegegevens.

Technische analyse van de dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollarindex technische grafiek

De vier-uur grafiek laat zien dat de dollarindex is gestegen van het laagste punt in oktober van $ 93,00 naar een hoogste punt van $ 93,91. Na deze rally bevindt de index zich in een consolidatiefase. De opwaartse trend wordt ook ondersteund door de 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden en ligt iets onder het 23,6% Fibonacci-retracementniveau. Daarom vermoed ik dat de index zal blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op de volgende weerstand van $ 94,20.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld