De CEO van Apollo legt de relatie met Epstein uit

Geschreven door: Jayson Derrick
oktober 29, 2020
  • Investeringsmaatschappij Apollo Global maakte donderdag de resultaten van Q3 bekend.
  • Het bedrijf zei dat het beheerd vermogen met $102 miljard is gestegen.
  • CEO Leon Black vertelde over zijn eerdere relatie met Jeffrey Epstein.

De wereldwijde alternatieve beleggingsbeheerder Apollo Global Management Inc (NYSE: APO) rapporteerde donderdagochtend de resultaten van het derde kwartaal en CEO Leon Black legde publiekelijk zijn relatie met de overleden financier Jeffrey Epstein uit.

Q3 resultaten

Apollo, een beursgenoteerde entiteit, zei dat het totale beheerd vermogen van eind 2019 met $ 102 miljard is gestegen tot $ 433 miljard. De groei wordt toegeschreven aan een combinatie van organische groei van verzekeringsklanten, nieuwe kapitaalverhogingen voor bestaande strategieën, zinvolle transacties en de lancering van nieuwe initiatieven.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Droog poeder, vastgelegd maar niet-toegewezen kapitaal, bedroeg aan het einde van het kwartaal $ 45,8 miljard. Daarvan was $ 21,9 miljard droog poeder met potentieel voor toekomstige beheervergoedingen.

“In een jaar dat werd vertroebeld door turbulentie op de markt, heeft onze grote hoeveelheid talent gezorgd voor stabiliteit en kracht binnen ons wereldwijd geïntegreerde platform”, zei Apollo medeoprichter Josh Harris in het winstrapport.

Black: geen ‘wangedrag’

Epstein, de mysterieuze financier die in 2019 werd aangeklaagd wegens federale aanklachten wegens sekshandel waarbij minderjarige meisjes betrokken waren, had eerder een werkrelatie met Apollo’s Black. De New York Times meldde dat de twee elkaar al tientallen jaren kenden en Black’s beweringen over een “beperkte relatie” waren “dieper dan meneer Black liet zien”, meldde de Times.

Donderdag sprak de CEO in het openbaar over zijn eerdere relatie met Epstein tijdens de geplande conference call over de inkomsten. Hij erkende dat hij niet enthousiast was om in het openbaar over persoonlijke zaken te praten, maar de relatie “heeft nu gevolgen voor Apollo” en “veroorzaakt diepe pijn voor mijn familie”, meldde The Wall Street Journal.

Black herhaalde dat hij Epstein van 2012 tot 2017 miljoenen dollars per jaar heeft overgemaakt voor “vermogensplanning, belasting, structurering van kunstentiteiten en filantropisch advies”, citeerde WSJ de CEO.

Elke andere suggestie of aantijgingen van chantage of enig ander verband met het “verwerpelijke gedrag van Epstein” is categorisch onwaar. Het Times-rapport gaf geen gedetailleerd bewijs om iets anders te suggereren. Desalniettemin is de media-aandacht volgens WSJ voldoende voor Apollo’s publieke pensioenfondsbeleggers en anderen om hun bezorgdheid te uiten.

‘Verschrikkelijke fout’

Black erkende dat hij een “vreselijke fout” had gemaakt door zaken te doen met Epstein, ondanks het feit dat hij in 2007 schuldig had gepleit aan een federale niet-vervolging overeenkomst, aldus WSJ. Black vond het, net als andere mensen die hij respecteerde, verstandig om Epstein een “tweede kans” te geven.

“Ik wou dat ik terug in de tijd kon gaan en die beslissing kon veranderen, maar dat kan ik niet”, zei hij ook.

In de toekomst huurde Apollo advocatenkantoor Dechert LLP in om zijn eigen onafhankelijke beoordeling van Black’s relatie met Epstein uit te voeren op verzoek van Black zelf, aldus WSJ. Sommige investeerders van het bedrijf wachten misschien op een rapport voordat ze nieuw kapitaal inbrengen, maar het bedrijf heeft in 2020 al $ 18,4 miljard opgehaald bij derden, wat al binnen het typische jaarlijkse bereik van $ 15 miljard tot $ 20 miljard ligt.