CEO van Tesla-rivaal Fisker prijst ‘totaal ander bedrijfsmodel’

Geschreven door: Jayson Derrick
oktober 30, 2020
  • Elektrische autofabrikant Fisker werd vrijdag een beursgenoteerd bedrijf.
  • Het bedrijf heeft geen inkomsten en zal pas in 2022 een product verkopen.
  • De CEO van het bedrijf ging in een interview in de aanval.

Fisker (NYSE: FSR) is een fabrikant van elektrische voertuigen die vrijdag voor het eerst op een openbare markt werden verhandeld. De beursintroductie was onderdeel van een groeiende golf van omgekeerde fusies voor speciale doeleinden (SPAC) die de afgelopen maanden de markten domineerden.

IPO-gegevens

Fisker handelde vrijdag voor het eerst op de New York Stock Exchange als onderdeel van een omgekeerde fusie met Spartan Energy Acquisition (NYSE: SPAQ). Fisker zal $ 1 miljard ophalen als onderdeel van het IPO-proces en het geld besteden aan de productie van zijn eerste product, de elektrische SUV Fisker Ocean.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Fisker heeft momenteel geen werkende producten en bevindt zich in de pre-inkomstenfase. Vrijdag was Henrik Fisker, CEO van Fisker, te gast op CNBC’s “Squawk on the Street” om te pleiten waarom investeerders de moeite zouden moeten nemen om een bedrijf te overwegen dat nog twee jaar verwijderd is van de lancering van een product.

Meer lezen over andere SPAC-deals in 2020? Hier is een rapport van januari dat de overname door Far Point Acquisition van het Zwitserse betalingsbedrijf Global Blue beschrijft als onderdeel van een deal van $ 2,6 miljard.

Marktomvang

Er zijn minder dan 2 miljoen elektrische voertuigen die over de hele wereld worden verkocht, maar de markt kan oplopen tot 80 miljoen voertuigen, zei Fisker. De markt ervaart momenteel een geleidelijke stijging van de vraag, maar zal in 2022 of 2023 “exploderen”.

Fisker, de voormalige president en CEO van BMW Designworks USA, zei dat het bedrijf zeer transparant is over zijn meerjarige vooruitgang. Het bedrijf heeft de productie van prototypes van zijn voertuig voltooid en ligt op schema om in mei aan de wereld zijn laatste voertuig te laten zien.

De toekomst van het autobedrijf

Het bedrijf is gericht op het creëren van vandaag de “toekomst van een autobedrijf” die consumenten een geheel nieuwe digitale ervaring biedt, aldus de CEO. Wat de productie betreft, werkt Fisker samen met Magna, de op twee na grootste autoleverancier.

Door samen te werken met Magna, wordt alle “pijn” weggenomen die gepaard gaat met het in eigen beheer maken van een auto, zei hij. Dit houdt ook in dat Fisker een asset-light bedrijf kan blijven dat zich kan concentreren op waar het het beste in is: software en ontwerp van de volgende generatie en een superieure klantervaring creëren.

De samenwerking vraagt om de productie van 50.000 voertuigen in het eerste jaar en dit zal Fisker helpen om een positieve cashflow te krijgen. In ruil daarvoor zal Magna een eigendomsbelang van 6% in Fisker verwerven.

“Dat is een totaal ander bedrijfsmodel dan wie dan ook,” zei hij.

De realiteit is dat het ongeveer twee jaar duurt om een auto te maken en het proces kan niet worden versneld, zei hij. Maar het is tegenwoordig gemakkelijker om een auto helemaal opnieuw te bouwen dan slechts 10 jaar geleden, aangezien autofabrikanten tegenwoordig toegang hebben tot bronnen die voorheen niet bestonden, zoals beproefde batterijproducenten met jarenlange ervaring.