AstraZeneca zegt dat de nettowinst met meer dan 100% steeg

Geschreven door: Wajeeh Khan
november 5, 2020
  • AstraZeneca zegt dat de nettowinst in Q3 met meer dan 100% steeg.
  • Het farmaceutische bedrijf rapporteert £5,05 miljard aan inkomsten in het derde kwartaal.
  • Het Britse bedrijf zegt dat het op koers ligt om zijn jaarbegeleiding te behalen.

In een rapport op donderdag zei AstraZeneca plc (LON: AZN) dat de nettowinst in het fiscale derde kwartaal een groei van meer dan 100% op jaarbasis liet zien. De kernwinst en -omzet waren echter iets lager dan wat analisten hadden verwacht. AstraZeneca bevestigde donderdag zijn verwachting voor het volledige boekjaar 2020.

De aandelen van het bedrijf gingen donderdag meer dan 0,5% omhoog. Met £ 85,11 per aandeel is AstraZeneca nu meer dan 10% hoger op de aandelenmarkt sinds het herstel van een dieptepunt van £ 62,21 per aandeel in maart. Weet u niet zeker hoe u een betrouwbare effectenmakelaar moet kiezen om online te handelen? Hier is een lijst met de beste om de selectie voor u gemakkelijker te maken.

AstraZeneca rapporteert £5,05 miljard aan inkomsten in Q3

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het farmaceutische bedrijf rapporteerde £ 496,97 miljoen aan nettowinst in het derde kwartaal, vergeleken met £ 229,31 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Per aandeel bedroeg het kernresultaat van de Brits-Zweedse multinational in het afgelopen kwartaal 72,09 pence. Volgens FactSet hadden experts een hogere winst per aandeel van 77 pence voor AstraZeneca in het derde kwartaal voorspeld.

In het voorgaande kwartaal (Q2) had AstraZeneca £ 581,18 miljoen aan nettowinst geboekt, volgens het rapport dat eind juli werd gepubliceerd.

In termen van omzet boekte het bedrijf met hoofdkantoor in Cambridge jaar op jaar een stijging van 2,7% tot £ 5,05 miljard. Analisten hadden volgens FactSet een nog hogere omzet van £ 5,07 miljard verwacht voor AstraZeneca in het afgelopen kwartaal.

AstraZeneca sprak donderdag zijn vertrouwen uit dat het op koers lag om zijn jaarlijkse verwachting te evenaren. Het bedrijf voorspelt dit jaar een jaarlijkse groei van bijna 10% van de totale omzet. Het verwacht dat de jaarlijkse kernwinst per aandeel zal dalen met 15% tot 19%.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

AstraZeneca erkent de onzekerheden en risico’s van COVID-19

Niettemin erkende AstraZeneca de onzekerheden en risico’s die samenhangen met de aanhoudende coronavirus pandemie die tot dusver meer dan een miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk heeft besmet en meer dan 47 duizend doden heeft veroorzaakt.

In een aankondiging vorige week zei het farmaceutische bedrijf dat het een deal had gesloten van £ 306,77 miljoen voor commerciële rechten om zijn Atacand- en Atacand Plus medicijnen in ongeveer 70 landen te verkopen aan Cheplapharm Arzneimittel GmbH.

AstraZeneca presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 25%. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 85,81 miljard en heeft het een koers / winstverhouding van 68,05.