Ruwe olie haalt $42 niet nadat vraagvooruitzichten zijn verlaagd

Geschreven door: Michael Harris
november 12, 2020
  • IEA en OPEC verlagen hun vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie.
  • De prijzen van ruwe olie worden vandaag ongeveer 1,4% hoger verhandeld.
  • Het risico is nog steeds naar beneden gekanteld, aangezien verkopers een beweging naar $40,40 overwegen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) en de OPEC hebben beide de wereldwijde vraagvooruitzichten naar olieproducten verlaagd te midden van het stijgende aantal nieuwe COVID-19 infecties.

Fundamentele analyse: de rebound vervaagt

Het IEA heeft zijn vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie voor dit jaar verlaagd, aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat COVID-19 dit jaar en begin volgend jaar een betekenisvolle impact zal hebben. Het Agentschap verwacht nu dat de wereldwijde vraag naar olie zal dalen met 8,8 miljoen vaten per dag (bpd), wat lager is dan 9,2 miljoen bpd die vorige maand werd voorspeld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In 2021 voorspelt het IEA dat de vraag naar olie zal toenemen gezien de sombere vooruitzichten van dit jaar.

“Het is veel te vroeg om te weten hoe en wanneer vaccins het normale leven kunnen helpen hervatten. Onze prognoses is dat er geen significante invloed in de eerste helft van 2021 zal plaatsvinden”, zei het IEA in hun maandelijkse rapport.

Op een vergelijkbare manier verlaagde de Organisatie van de olie-exporterende landen (OPEC) ook haar schattingen voor de wereldwijde vraag naar olie voor zowel 2020 als 2021, daarbij verwijzend naar zowel COVID-19 infecties als zwakke economische vooruitzichten.

De OPEC verwacht nu een daling tot ongeveer 9,8 miljoen bpd in vergelijking met een periode van een jaar geleden, die opnieuw 0,3 miljoen bpd lager is. De vooruitzichten voor 2021 zouden moeten verbeteren, maar de OPEC verwacht nu een neerwaartse correctie van 0,3 miljoen vaten ten opzichte van de vooruitzichten van vorige maand.

“Deze neerwaartse bijstellingen houden voornamelijk rekening met neerwaartse aanpassingen van de economische vooruitzichten in de OECD economieën als gevolg van COVID-19 maatregelen, met de bijbehorende negatieve gevolgen voor het transport en de vraag naar industriële brandstoffen tot medio 2021”, zei OPEC in een verklaring.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische analyse: Bulls houden de winst niet vast

De prijzen van ruwe olie worden vandaag ongeveer 1,4% hoger verhandeld, op $ 42,00, omdat kopers een terugkeer naar de “misdaadscène” forceren, aangezien de WTI-prijs gisteren niet boven $ 42 kwam, ondanks een reis ten noorden van $ 43 op een gegeven moment.

Ruwe olie koers dagelijkse grafiek (TradingView)

Twee gewijzigde vooruitzichten voor 2020 en 2021 van het IEA en de OPEC hebben de vooruitzichten voor de prijs van ruwe olie op de korte termijn negatief beïnvloed, wat aanleiding geeft tot meer verkoopdruk voor oliehandelaren. Hoewel de top van gisteren een hoogste punt in twee maanden vertegenwoordigt voor de prijs van ruwe olie, is het risico nog steeds neerwaarts gericht, nu verkopers een beweging naar $ 40,40 overwegen.

Samenvatting

Zowel het IEA als de OPEC hebben hun vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2020 verlaagd als gevolg van de sterke stijging van het aantal gevallen van coronavirus in Europa en de Verenigde Staten. De prijs van ruwe olie handelt momenteel onder $ 42, omdat de bulls moeite hebben om boven dit punt te sluiten.