ThyssenKrupp-aandelen dalen met 10% na banenverlies

Geschreven door: Michael Harris
november 19, 2020
  • Thyssenkrupp is van plan 11.000 banen te schrappen, wat ongeveer 10% van het totale personeelsbestand is.
  • Het bedrijf boekte een jaarverlies van 5,5 miljard euro.
  • "De vooruitzichten voor volgend jaar zijn nog steeds behoorlijk somber", - Commerzbank-analist.

De aandelen van Thyssenkrupp AG (ETR: TKA) daalden donderdag met bijna 10% nadat het omstreden bedrijf zei dat het 11.000 werknemers zou ontslaan.

Fundamentele analyse: de pandemie blijft bedrijven schaden

Thyssenkrupp is van plan 11.000 banen te schrappen, wat neerkomt op ongeveer 10% van het totale personeelsbestand terwijl het conglomeraat worstelt om de verliezen in te dammen. Thyssenkrupp zei dat het een bijkomend tekort van 1 miljard euro verwacht voor de huidige periode.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In het in september eindigende jaar boekte het Duitse industriële engineering- en staalproductiebedrijf een bedrag van 5,5 miljard euro ($ 6,5 miljard), wat resulteerde in het besluit om het aantal ontslagen bijna te verdubbelen.

“We zullen verder in de ‘rode zone’ moeten gaan voordat we Thyssenkrupp klaar hebben gemaakt voor de toekomst”, zei Martina Merz, CEO van het bedrijf. “De volgende stappen kunnen pijnlijker zijn dan de vorige. Maar we zullen ze moeten nemen. “

De voormalige industriële reus worstelt nu om te overleven, aangezien zijn staalactiviteiten voor grote uitdagingen staan, waaronder grote pensioentekorten en goedkope import uit Azië. Het bedrijf zal naar verwachting een aantal van zijn activa verkopen en een opknapbeurt aankondigen.

Functionarissen van Thyssenkrupp voerden besprekingen met potentiële kopers en fusiepartners voor haar staalactiviteiten. Het bedrijf sprak ook met de Duitse regering om te proberen een hulppakket van minimaal 5 miljard euro veilig te stellen.

Het bedrijf verkocht zijn liftunit eerder in 2020 voor 17,2 miljard euro in een poging meer tijd vrij te maken om zijn andere units te vernieuwen. Thyssenkrupp bezit nu ongeveer 13,2 miljard euro aan contanten en niet-opgenomen kredietlijnen.

“De vooruitzichten voor volgend jaar zijn nog steeds behoorlijk somber”, zegt Ingo Schachel, senior analist bij Commerzbank.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische analyse: Nog een tegenslag voor bulls

De aandelen van het in Essen gevestigde bedrijf daalden met bijna 10% tot 4,43 euro op de beurs van Frankfurt, wat neerkomt op een nettoverlies van meer dan 60% sinds het begin van het jaar. In tegenstelling tot aandelen van andere bedrijven, handelt TKA nog steeds in de buurt van de dieptepunten terwijl het worstelt om te herstellen van de pandemie.

Thyssenkrupp dagelijkse grafiek (TradingView)

De aandelenkoers van Thyssenkrupp heeft nu een deel van zijn winst uitgewist om in november ongeveer 12,5% hoger te handelen. De aandelen bereikten in maart een dieptepunt van 3,28 euro.

Samenvatting

ThyssenKrupp zei dat het ongeveer 11.000 van zijn werknemers zal ontslaan omdat het bedrijf ernaar streeft zijn bedrijven nieuw leven in te blazen en een hulppakket van de Duitse regering veilig te stellen.