HSBC stopt met retailbankieren in de Verenigde Staten

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on nov 30, 2020
  • Financial Times zegt dat HSBC overweegt om volledig uit het retailbankbedrijf in de VS te stappen.
  • De investeringsbank moet nog een officiële aankondiging doen.
  • De bank is tot op heden meer dan 30% gedaald op de aandelenmarkt.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) worstelt al een tijdje om goed te concurreren met de grote vissen in de Verenigde Staten. In een rapport op zaterdag zei Financial Times dat de grootste Europese bank nu van plan was om volledig te stoppen met retailbankieren in de Verenigde Staten.

Met £ 4,04 per aandeel is HSBC momenteel meer dan 30% lager op de aandelenmarkt sinds het begin van het jaar. De aandelen van de Britse multinationale investeringsbank waren in de laatste week van september gedaald tot slechts £ 2,83. HSBC was het jaar begonnen met een prijs per aandeel van £ 5,95.

HSBC moet nog een officiële aankondiging doen over dergelijke plannen

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het rapport zei ook dat het senior management van HSBC in december het plan zou presenteren en goedkeuring zou vragen aan de raad van bestuur. De zakenbank heeft nog geen officiële verklaring afgelegd over het rapport van de Financial Times. HSBC publiceerde in de laatste week van oktober haar financiële rapport voor het fiscale derde kwartaal, dat een enorme daling van 54% van de nettowinst aantoonde.

HSBC erkende onlangs financiële uitdagingen waarvan het zei dat deze dit jaar verder werden verergerd als gevolg van de aanhoudende COVID-19 crisis die tot dusver meer dan 1,6 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk heeft besmet en meer dan 58 duizend doden heeft veroorzaakt. De bank met het hoofdkantoor in Londen zei in augustus ook dat het haar herstructureringsplan zal versnellen, waaronder een vermindering van het personeelsbestand met 35 duizend banen in een poging de financiën te ondersteunen.

In een aankondiging vorige maand verhoogde de Britse multinational haar doelstelling voor jaarlijkse kostenbesparingen tegen 2022. Ze mikt nu op kosten voor het hele jaar van minder dan £ 23,23 miljard, wat ambitieuzer is dan de doelstelling die ze in februari had geformuleerd. Ter vergelijking: HSBC had zijn bedrijfskosten in het boekjaar 2019 geschat op £ 31,70 miljard.

De Amerikaanse divisie van HSBC rapporteerde £388 miljoen aan verlies vóór belastingen

HSBC bedient de Amerikaanse markt gedurende 40 jaar als een universele bank met volledige service. De Amerikaanse divisie rapporteerde £ 388 miljoen aan verlies vóór belastingen in de eerste negen maanden van het huidige boekjaar, na £ 209 miljoen verlies in het boekjaar 2019 en £ 136 miljoen in het boekjaar 2018.

HSBC presteerde vorig jaar enigszins somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van bijna 10%. Op het moment van schrijven wordt de zesde grootste bank ter wereld met een balanstotaal van £ 2,03 biljoen gewaardeerd op £ 82,46 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld