Sterke PMI-cijfers zorgen voor een stijging van zilverprijzen

Geschreven door: Faith Maina
december 1, 2020
  • Zilverprijzen stijgen voor de tweede dag op rij enorm.
  • China, de eurozone en Japan hebben sterke PMI-cijfers voor de verwerkende industrie opgetekend.
  • De aantrekkingskracht van zilver als veilige haven is gestegen nu de US-dollar en aandelen dalen.

Zilverprijzen stijgen voor de 2e opeenvolgende dag. Om 09:02 GMT steeg het edelmetaal met 2,14% om te verhandelen tegen $ 23,10. De markt reageert op de sterke PMI-cijfers voor de verwerkende industrie van verschillende markten. Bovendien is de aantrekkingskracht van zilver als veilige haven toegenomen nu de Amerikaanse marktindices en de dollar aan het dalen zijn.

Zilverprijzen

Sterke PMI-cijfers voor de verwerkende industrie zorgen ervoor dat zilver voor de tweede dag schittert

Zilver is een industrieel metaal dat wereldwijd in productiesectoren wordt gebruikt. Enkele van zijn toepassingen zijn de productie van spiegels, zonnepanelen en keukengerei. De productie-PMI meet de prestaties van de maakindustrie van een land. Hoger dan verwachte cijfers duiden op een grotere vraag naar vervaardigde goederen; een aspect dat resulteert in een verhoogde vraag naar zilver. Vervolgens zijn beleggers die in zilver willen handelen, enthousiast over de productie van PMI van de belangrijkste zilverconsumenten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Om te beginnen reageert de markt op de sterke PMI-cijfers voor de verwerkende industrie in China. China is een van de grootste afnemers van dit edelmetaal. Als zodanig is de stabiliteit van zijn economie goed nieuws voor de zilverprijzen.

Op 30 november, gaf de China Logistics Information Center aan dat PMI van het land was 52,1. Het cijfer was hoger dan de vorige 51,4 en de voorspelde 51,5.

Vandaag heeft Markit een vergelijkbare trend benadrukt. De PMI voor de verwerkende industrie in Caixin in China steeg tot 54,9. Het aantal is een stijging ten opzichte van de 53,6 van de vorige maand. Deskundigen hadden voorspeld dat de PMI 53,5 zou bereiken.

De Japanse PMI voor de verwerkende industrie heeft ook de verwachtingen overtroffen. Het is gestegen tot 49,0. Deskundigen hadden voorspeld dat het aantal ongewijzigd zal blijven op de vorige 48,3. Ondanks de bullish trend in de productiesectoren van de twee landen, hebben sommige landen cijfers genoteerd die lager zijn dan verwacht.

India is nog een van de grote consumenten van zilver. De huidige PMI voor de verwerkende industrie is echter 56,3, lager dan de 58,9 van de voorgaande maand en de voorspelde 57,3. Tegelijkertijd is de waarde voor Australië 55,8. Hoewel het onder de verwachte 56,1 ligt, is het hoger dan de eerdere 54,2.

In Europa is de Spaanse PMI voor de verwerkende industrie achtergebleven bij de verwachtingen. Het bereikte 49,8 tegen de verwachte 50,5 en de 52,5 van vorige maand. Beleggers die geïnteresseerd zijn in het kopen van zilver, zijn ook enthousiast over de PMI-cijfers voor de productie van andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië. De markt zal ook reageren op de gegevens van Markit uit de eurozone, het VK en de VS. In de opkomende markten zal de focus liggen op de metingen uit Zuid-Afrika en Brazilië.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

De aantrekkingskracht van zilver als veilige haven is gestegen

Net als goud beschouwen beleggers zilver als een afdekking tegen de instabiliteit van fiatvaluta’s. Op de huidige markt stijgt de prijs van de twee edelmetalen enorm. Investeerders zijn naar deze veilige havens verhuisd tijdens de verzwakking van de Amerikaanse dollar. Vandaag daalde de dollarindex met 0,23% om op $ 91,65 te verhandelen. De Amerikaanse marktindices handelen ook in het rood. De Dow Jones is met 0,91% gedaald. Evenzo dalen NASDAQ en de S&P 500 met respectievelijk 0,06% en 0,46%.