De FTSE 100 herstelt zich voor cruciale Brexit-besprekingen

Geschreven door: Michael Harris
december 2, 2020
  • Het VK verlaat de EU op 31 december, waardoor er slechts 4 weken overblijven voor besprekingen.
  • Beide partijen uitten hun bezorgdheid over het feit dat de tijd dringt.
  • De FTSE 100 prijs steeg gisteren met 1,95% om verliezen van maandag uit te wissen.

De FTSE 100 prijs handelt vandaag ongeveer 0,35% hoger na gisteren solide winsten te hebben geboekt voorafgaand aan de cruciale besprekingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de Brexit-handelsovereenkomst.

Fundamentele analyse: de tijd raakt op om tot een overeenstemming te komen

Beide partijen hebben hun bezorgdheid geuit dat ze bijna geen tijd meer hebben om een Brexit-handelsovereenkomst te sluiten. Het VK verlaat de EU op 31 december met nog maar vier weken voor twee onderhandelingsteams om tot een akkoord te komen en twee parlementen te krijgen om het goed te keuren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“We hebben nu echt geen tijd meer. Dit is de cruciale week die we nodig hebben om een doorbraak te krijgen”, zei de Britse minister van Milieu, George Eustice.

Op een vergelijkbare manier uitten de EU-ambtenaren soortgelijke zorgen.

‘We hebben hier geen tijd meer. De waarheid van de Brexit wordt nu aan het licht gebracht in termen van de uitdagingen ervan”, aldus de Ierse Brexit-supremo en minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney.

In het geval dat twee partijen het niet eens kunnen worden over handelsovereenkomsten, zijn analisten van mening dat dit scenario hogere kosten en belemmeringen voor exporteurs van beide kanten zal opleveren. Op dit punt staan de twee partijen op afstand op het gebied van staatssteun, visserijrechten en het oplossen van toekomstige geschillen.

“De Britten hebben meer behoefte aan een deal dan wij. De Europeanen moeten hier vertrouwen in hebben, en vertrouwen in hun kracht in deze onderhandelingen”, zei de Europese minister van Frankrijk, Clement Beaune.

CNBC meldde eerder, onder verwijzing naar een bron dicht bij de EU, dat de afronding van de onderhandelingen tussen twee partijen berust op het telefoongesprek tussen Boris Johnson en zijn tegenhanger Ursula von der Leyen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische analyse: FTSE 100 herstelt

De FTSE 100-prijs steeg gisteren met 1,95% om bijna alle verliezen van maandag uit te wissen op het verbeterende risicosentiment gerelateerd aan positief vaccinnieuws. Het is echter onwaarschijnlijk dat we een grotere beweging in beide richtingen zullen zien voordat er meer duidelijkheid is over de Brexit-handelsovereenkomst.

FTSE 100 dagelijkse grafiek (TradingView)

Het gebied rond 6500 blijft een belangrijke weerstandszone voor de kopers, terwijl 6250 en 6170 ondersteuning bieden voor het geval de prijsactie lager corrigeert op een verslechterd risicosentiment.

Samenvatting

Het lijkt erop dat de tijd dringt voor de Europese Unie en Groot-Brittannië om een akkoord te bereiken over de Brexit-handelsovereenkomst, terwijl FTSE-investeerders nog steeds positief zijn over de algemene vooruitzichten.